USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Багато ставків на Волині не мають офіційного підтвердження безпечності

7 Липня 2016 09:05
У кількох районах Волині місця масового відпочинку населення взагалі відсутні, - йдеться у матеріалі щотижневика Волинські Новини від 7 липня (№23).

У спеку понад 35 градусів ставок у Теремному в Луцьку – дуже популярне місце відпочинку. Попри те, що на пляжі немає достатньо смітників, вода застояна, схожа на болотяну, відпочивальників, а особливо дітлашні, тут повно.

Мало кого цікавить, що Теремнівський ставок не має санітарного паспорта й офіційно закритий. «Нууу, така вода, – з інтонацією відповідає знайома на запитання про відпочинок у Теремному. – Ногу сильно розпорола, не знаю чим».

В обласному центрі облаштований лише пляж на березі Стиру в Центральному парку. Тут є роздягальні, смітники, пост рятувальників, сходи для спуску у воду. Містяни розкладаються біля води з самого ранку. У вихідні лучани виїжджають купатися в Озерце, Дачне, Сирники, Чебені, Гаразджу. Чи безпечні волинські водойми? Купальний сезон розпочався 1 червня. Без аналізів води й берегового піску годі отримати погодження Держпродспоживслужби, яка зараз видає санітарні паспорти. У багатьох селах плеса взагалі не зареєстровані як місця відпочинку. Тож за безпеку людей там ніхто не відповідає, крім них самих.

– В області визначили 42 місця масового відпочинку населення на воді. Зовсім відсутні такі місця у Володимир-Волинському, Горохівському, Іваничівському, Локачинському та Рожищенському районах, – зауважує начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби у Волинській області Людмила Панасюк. – Наразі погоджено 18 санітарних паспортів: по одному – в Камінь-Каширському, Ковельському, Луцькому, Маневицькому, Любомльському і Старовижівському районах, у містах Луцьку та Нововолинську, два – в Ківерцівському районі, вісім – у Шацькому (на три бази відпочинку може бути один пляж). Ще шість пляжів на Шацьких озерах надали результати лабораторних досліджень, нині вони – на погодженні.

– Ті структури, на балансі яких перебувають водойми, мають звернутися в лабораторний центр і замовити дослідження води акваторії пляжу, питної води й піску на яйцеглист, – пояснює начальник санітарно-епідеміологічного відді­лу Леся Шведик. – Також мають бути виконані гігієнічні вимоги до зон рекреації водних об’єктів, тобто благоустрій. Щоб було пляжне обладнання, сміттєзбірники, надвірні вбиральні, питне водопостачання, вивішений режим роботи. Паспорт погодження пляжу видає комісія після перевірки всіма службами.

Зі слів спеціалістів, найчастіше виявляють перевищення вмісту бактерій групи кишкової палички (фекальне забруднення), цвітіння води. Якщо проби води не відповідають нормам за мікробіологічними показниками кілька разів, то треба встановити джерело забруднення й усувати причину. Та передусім – встановити знаки, що купання заборонено. Організувати роботу з очищення й благоустрою водойми має власник або утримувач пляжу (міська, сільська чи селищна рада, приватний власник, орендар). Ковельській міськраді запропонували створити епідеміологічну комісію із включенням усіх зацікавлених служб, аби з’ясувати, чому Турія стала непридатною для купання.

– Пляжі – не ті об’єкти, що підлягають регулярному контролю, – додає Леся Шведик. – Якщо місцева влада хоче облаштувати пляж для людей, то звертається у перевіряючі служби, оформляє санітарний паспорт. Якщо ж такий паспорт на водному об’єкті відсутній, то по нього або не зверталися, або перевіряльники відмовили у погодженні через відсутність лабораторних досліджень чи потребу їх повторного проведення.

Наші реалії такі, що ледве не кожна калюжа, більш-менш схожа на водойму, автоматично стає місцем, де можна освіжитися. А в сусідній Польщі, до речі, ніхто не полізе в заміський ставок, якщо на ньому нема рятувального й медичного постів, якщо встановлено заборонні знаки. Знайомий із Лодзі, де проживає 600 тисяч населення, розповідає, що в місті є шість платних місць для купання. Це відкриті басейни площею 40 на 20 метрів, день відпочинку тут коштує 10 злотих. У дов­колишніх селах є природні водойми, та ні городяни, ні селяни там не купаються. Бо є заборонні таблички, й такі місцини перевіряє поліція. Ні, біля ставка не стоїть поліцай. Та поляків стримує самоконтроль: нема офіційного дозволу – нема «дикого» відпочинку.



Ольга ЮЗЕПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus