USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Бандера з Малої Глуші: як волинянин українізовує Чехію

27 Серпня 2023 07:14
Степана Кошеля давно добре знають у Камінь-Каширському районі як активного ТікТок-блогера, гітариста, барда, батька-одинака, майстра та винахідливого господаря. Нині ж він за кордоном пропагує українські національні цінності, вчить іноземців наших народних пісень та став для них модернізованим прототипом Степана Бандери.

Про це пише газета Полісся.

Відмовився вивчати російську мову, за що отримав двійку

Бандерою його охрестили ще в школі. Тоді кожен підліток мав якесь псевдо: як не Вареник, то Герой. Спочатку сердився через це, а пізніше – пишався. Якось він вирішив, що треба відповідати статусу того націоналіста, з яким його асоціюють. Тож перечитав у місцевих бібліотеках усю патріотичну та історичну літературу.

А згодом він, відмінник, відмовився вивчати російську мову, за що отримав двійку. То забороненого тоді тризуба вишиє на шапці, то обклеїть дипломат жовто-блакитним папером. Так поступово образ борця за українство закріпився за ним і в дорослому житті.

Читати ще: Фури допомоги та мітинги: студентка ВНУ допомагає Україні з Німеччини

У молоді роки, виявляється, Бандера таки побував у Москві, але наш, малоглушанський: влившись у місцевий гурт рокерів, виконував пісні Цоя. Вдруге побував там вже з синами в родичів, їхнє «Слава Україні!» чули в кожному закутку російських закладів, популярних серед туристів. А коли ж подався у тік-токерство, то слава про сучасного волинського Бандеру розійшлася далеко за межі рідного села. І навіть у Чехії, де він зараз перебуває, іноземці та українські емігранти звертаються до нього «Бандера!».

У перші дні повномасштабної війни пан Степан на прохання військовослужбовиці вивіз із зони бойових дій її двох малолітніх дітей та доправив їх в Данію, де залишив із бабусею. Сам же там довго не затримувався – менталітет надто відмінний від нашого. Натомість подався зі старшим 17-річним сином на заробітки в більш близьку по духу слов’янам Чехію, у місто Хомутов. Молодший же син чекає на них вдома в Україні.
Росіяни сидять надто тихо й не афішують своє громадянство

Нині Степан Кошель офіційно працевлаштувався за кордоном: реставрує у курортному місті Тепліце залізничний вокзал. Тож тема його ТікТок-роликів зараз напряму стосується виконання робіт на найбільшому такому в Європі транспортному вузлі. Його аудиторія поповнилася іноземцями, з якими часом виходить у прямі ефіри.

Читати ще: Від бутербродів для переселенців – до мільйона злотих на ЗСУ: шлях волонтера з Волині

Спочатку, каже, важкувато було, але мова й спосіб мислення насправді дещо схожі. На його фірмі працівники-чехи співчутливо ставляться до війни в нашій державі і навіть організовують регулярні гуманітарні вантажі в Україну. Бус благодійної місії спеціально розфарбували у державну символіку двох наших країн.
«Працюємо по 11 годин, а ще дві – на доїзд до роботи. Загалом 13 годин на ногах щоденно, окрім неділі. На будовах зустрічаю українців переважно із

Закарпаття, є й з Одеси, Чугуєва. Але геть всі планують підзаробити і вертатися відбудовувати свою країну, зараз допомагають знайомим придбати певні речі на фронт. Щодо росіян, то якщо вони і є там, то сидять надто тихо й не афішують своє громадянство.

Деякі ж іноземці більше переймаються вторгненням рашистів на наші території, ніж самі українці. Один чех навіть побився з бригадою зі сходу України, бо ті спілкувалися російською, яка, з його слів, стала однією з передумов війни. Так навчив їх публічно говорити тільки солов’їною», – пояснив пан Степан.
Чехи охоче підспівують і аплодують українцям

Тож українізація триває й за кордоном. І до цього процесу Степан Кошель сам активно долучається. Є місця, де суботніми вечорами у Хомутові збирається наша діаспора. Там він грає українські народні та сучасні композиції. Публіка замовляє у нього пісні від «Ти ж мене підманула» до хітів «Плачу Єремії» чи навіть Skofka.

Чехи також охоче підспівують й аплодують, хоча, ймовірно, і половини слів, які повторюють, не розуміють. Написав уже чимало й власних музичних творів на патріотичну та воєнну тематику.
«День починається і закінчується моніторингом телеграм-каналів: що ж робиться на кожному сантиметрі фронтової зони. Чимало друзів та односельчан на передовій, постійно з ними на зв’язку, коли треба, помагаю їм гостинцями-посилками. Якби не двоє неповнолітніх дітей, про яких хтось мусить піклуватися, то, певно, і я був би серед них.

На жаль, уже поліг в бою один із моїх товаришів Михайло Михальчук, у якого в юності було псевдо Герой, і на фронті він був Героєм. Нещодавно навідувався додому, згодом зовсім вернемося в Україну. Підзаробимо копійчину на навчання (бо син хоче вступати у Національний авіаційний університет) – і на рідну землю. Всюди добре, але наш край – це джерело життя для нас. Буде багато роботи з його відбудови», – підсумовує малоглушанський Степан Бандера.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 12
Щирий патріот за кор Показати IP 27 Серпня 2023 07:39
Хм цікаво, чого би це чехи починають вже не так добре ставитися до українців
Всезнайко Показати IP 27 Серпня 2023 08:06
Отакі то "патріоти". Приїдь, повоюй в ЗСУ. Клоун.
Іра Показати IP 27 Серпня 2023 08:16
Глупота. Яка українізація?! Виїхав до Чехії - вчи чеську, виїхав до Польщі - розмовляй польською, в Німеччині - німецькою і т.д. В України верещиш, що всі мусять державною розмовляти, то й тоді у всіх країнах має бути те саме. Доукраінізовуєтесь , що зі всіх країн попруть , поляки вже галасують" ні українізації Польщі!" З голим задом, на вічних заробітках, зате українською...
123 Показати IP 27 Серпня 2023 08:57
Дістали вже з тим бандерою на кожному кроці. Більше не було відомих українців, крім того кішкодера? А герой розповіді в Україну повернутися не бажає, чи Чехію *українізувати* якось спокійніше?
Глуша Показати IP 27 Серпня 2023 09:05
В Данії глупі данці не прийняли його ідей))
Українка Показати IP 27 Серпня 2023 11:37
Це ж антиреклама!!! Це що, українські чоловіки-патріоти (вже не говорю про таких собі втікачів) повинні виїжджати за кордон і там "хахищати" Батьківщину??? Нічого не розумію! Сором! Жах! Нісенітниця!!!
Аліна до Українка Показати IP 27 Серпня 2023 13:40
Підтримую. Патріоти - це ті, хто зараз своїми тілами прикриває Україну на фронті, хто під обстрілами відбудовує зруйновану інфраструктуру. І зовсім не ті, хто сердобольно розказує як з Полісся, Закарпаття,Одеси, Чугуєва "планують підзаробити і вертатися відбудовувати свою країну". Ага, ви там повоюйте, а ми заробимо і приїдемо тут витрачати. коли все стихне. А поки на дозвіллі патріотично погорланимо "Ти ж мене підманула!". Ото спозорив чоловік Малу Глушу....
Ще не зовсім свідоми до Аліна Показати IP 27 Серпня 2023 18:11
Знаю глушан. Майже земляк. Працьовиті люди в цьому селі на бідній землі. Але Україну люблять. Багато могилок з державними прапорами...
Тур Показати IP 27 Серпня 2023 12:02
Хто випустив того патріота призовного віку у ту Чехію, і за скільки?
Аліна Показати IP 27 Серпня 2023 13:10
Не просто соромно, а боляче це читати в стрічці поряд з новинами про загибель волинян на війні.Для мене це - вовки в овечій вишиванці. З одного боку, раз людина виїхала, то мала законні підстави (наприклад, 3 неповнолітніх дітей), а з іншого, така показушна "любов на відстані" до України викликає більше презирство, ніж згадані російськомовні східняки у Чехії. Ще й малодушно прикриває вояж до Данії "проханням військовослужбовиці".Зневага!
Ще не зовсім свідоми Показати IP 27 Серпня 2023 17:26
Пане Степане, а під Бахмутом не хочете посилити роту ЗСУ?
Суддя Дреддд Показати IP 29 Серпня 2023 12:00
стаття замовна крапка

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus