USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

«Безпека в мережі: моя історія». Волинські школярі створили комікси і виграли цінні подарунки. Фото

8 Квітня 2024 15:24
У Луцьку в приміщенні бібліотеки для юнацтва підвели підсумки обласного конкурсу коміксів «Безпека в мережі: моя історія». Загалом свої роботи на конкурс подали 135 учасників. Переможці отримали цінні подарунки, як-от книги, безпровідні навушники, карти пам’яті, комп’ютерні миші та інші корисні девайси.

Конкурс коміксів «Безпека в мережі: моя історія» провели серед учнів закладів загальної середньої освіти та позашкільних закладів області з ініціативи Волинської обласної бібліотеки для юнацтва у партнерстві з Фондом Ігоря Палиці «Тільки разом» та патрульною поліцією Волинської області за сприяння департаменту культури, молоді та спорту, управління освіти і науки Волинської ОДА.

Як розповіла провідна бібліотекарка краєзнавчого відділу, керівниця творчої студії Наталія Журавльова, конкурс коміксів організували, щоб активізувати діяльність шкіл, позашкільних закладів і бібліотек регіону з формування правової свідомості, основ медіаграмотності, розвитку соціально значущих цінностей і творчих навичок учнів.
Учасники подавали на конкурс комікси, намальовані власноруч або за допомогою комп’ютерної техніки.

Серед запропонованих тем – кібербулінг, безпека в соцмережах, безпека користування банківськими картками, інтернет та незнайомці, невідомі посилання та джерела інформації.
Перед нагородженням переможців очільниця відділу зв’язків із громадськістю управління патрульної поліції у Волинській області Ольга Шмігель та старший інспектор відділу Олександр Таровський провели для присутніх дітей і підлітків настільну гру «Коло безпеки», присвячену боротьбі з насильством, зокрема в мережі.
«Дуже тяжко було оцінювати роботи, адже кожна унікальна, до розробки кожної було докладено багато зусиль, кожна глибока і професійна. Зараз ми живемо в телефонах і комп’ютерах, тому важливо пам’ятати про те, що є люди, які можуть нам зашкодити в мережі. Потрібно включати критичне мислення, контролювати свої дії, перевіряти невідомих співрозмовників та запитувати поради в дорослих.

Якщо ж щось станеться, то не варто соромитися – потрібно звертатися по допомогу до батьків, учителів чи поліції. Кривдники в мережі повинні бути покарані. Сьогодні, в час війни, потрібно бути дуже уважними, оскільки багато інформації в нас крадуть росіяни і вони використовують її проти нас», – звернулася до присутніх учнів голова правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Катерина Шкльода.
Вона додала, що, на жаль, багато людей щодня стають жертвами інтернет-шахраїв, коли, наприклад, переходять за незрозумілими посиланнями чи надсилають свої персональні дані та інформацію про банківські картки невідомим особам.

«Ми живемо в цифровому суспільстві. І про цифрову безпеку потрібно пам’ятати не тільки дорослим, необхідно про це розповідати й дітям, – наголосила Катерина Шкльода. – Цей конкурс напрочуд важливий. Щоб намалювати комікс, діти досліджували різні види небезпеки в інтернеті та вивчали правила поводження в мережі. Також вони розвинули свої творчі навички».
«Направду знання – дуже важливі, особливо для молоді, яка розвивається і рухається вперед. Пам’ятайте, що світ будувати вам, і ті знання, які ви засвоюєте сьогодні, ті можливості, які ви отримуєте сьогодні, знадобляться вам завтра», – звернулася до школярів директорка Волинської обласної бібліотеки для юнацтва Алла Єфремова.
Як розповіла переможниця конкурсу в категорії «Графічні роботи», 11-річна учениця Суходільського ліцею Володимирської міської ради Діана Маковська, діти, підлітки та дорослі часто страждають від онлайн-шахраїв.

«Схожа ситуація сталася зі мною. Мені телефонували й запитували три цифри на зворотному боці банківської картки, але я не повелася, бо на той момент у мене не було картки. І в своєму коміксі я зобразила, як хлопчик повівся на прохання шахрая. Йому написала нібито його подруга, але насправді це був шахрай. Він переказав гроші, а про те, що це був шахрай, дізнався через два тижні, коли зустрівся з подругою в парку. Вона запропонувала йому звернутися до поліції», – розповіла Діана Маковська.
ПЕРЕМОЖЦІ КОНКУРСУ КОМІКСІВ «БЕЗПЕКА В МЕРЕЖІ: МОЯ ІСТОРІЯ»

Категорія – «Малюнок», 7-10 років:

I місце – Калиш Валерія, 9 років, с. Березовичі Зимнівської сільської ради Володимирського району;

II місце – Дейнека Неоніла, 8 років, Ліцей №12, м. Луцьк;

III місце – Шахова Злата, 8 років, Ліцей №12, м. Луцьк.

Категорія – «Малюнок», 11-15 років:

І місце – Склезь Костянтин, 12 років, Підцир’ївський ліцей Камінь-Каширського району;

ІІ місце – Байцим Денис, 12 років, Борохівська гімназія Луцького району;

ІІІ місце – Яким’юк Анна, 14 років, Ліцей №5, м. Луцьк.

Категорія – «Графічні роботи», 7-12 років:

I місце – Маковська Діана, 11 років, с. Суходоли Володимирського району;

II місце – Яльницька Уляна, 11 років, с. Шацьк;

III місце – Киричук Вікторія, 11 років, Ліцей №4, м. Луцьк.

Категорія – «Графічні роботи», 13-16 років:

I місце – Козачук Вікторія, 15 років, Ліцей №4, м. Рожище;

II місце – Воронюк Софія, 14 років,Ліцей №4, м. Луцьк;

III місце – Чигалюк Владислав, 15 років, м. Нововолиньк.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus