USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.72 9.88

Біометричний паспорт: про плюси і мінуси для волинян

5 Серпня 2016 10:25
Однією із вимог ЄС є заміна паперових паспортів громадян України на ІD-картки, тобто біометричні. Новий документ на вигляд нагадує пластикові водійські права або пенсійне посвідчення. На лицевому боці – цифрове фото власника, його підпис, прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, стать, ідентифікаційний номер. У верхньому лівому кутку розміщений значок про наявність електронного чипу. Про плюси і мінуси нового паспорту інформує Місто вечірнє.

На ньому дублюватиметься вся вказана на паспорті інформація. На зворотній стороні – місце народження, позначка про видачу закордонного паспорту, якщо він є, термін дії документа. Чотирнадцятого липня депутатами Верховної Ради було прийнято Закон «Про внесення змін у Закон «Про єдиний демографічний реєстр і документи, які підтверджують громадянство України»». Згідно нього паспорти видаватимуться тільки біометричні, тобто у вигляді ID-картки. Отримуватимуть їх не з 16, як зараз, а із 14-и років. Громадянам, старшим за віком, які вже мають паперовий паспорт, слід буде обміняти його на біометричний. Але не варто панікувати: цей процес буде доволі розтягнений у часі, на декілька років, аби уникнути ажіотажу.

До речі, у змінах до Закону прописано, що безкоштовно паспорти видаватимуться тільки тим, хто досягне 14-річного віку, для решти ціна складатиме приблизно 10 відсотків від мінімальної заробітної плати (а значить, ця ціна буде змінюватися). До речі, паспорт буде із терміном придатності (адже вклеїти нове фото через декілька років буде неможливо), для 14-річних – 4 роки, для усіх решта – 10.

Які ж його переваги? Перш за все, біометричний паспорт має значно вищий рівень захисту, його неможливо підробити, зокрема, замінити у ньому фотографію. А отже, це знизить рівень злочинності із паспортними різноманітними оборудками кримінального характеру. Також до плюсів документа нового зразка можна віднести зручність зберігання і використання через невеликий розмір, на відміну від паперового він цупкіший і водостійкий. До того ж, вдрукований ідентифікаційний номер дасть можливість не носити із собою оригінал ІНН і позбавить потреби знімати із нього копії.

Є і мінуси. Зокрема, обмежений термін дії, додаткові витрати на отримання нового екземпляра. Відсутність інформації про прописку і сімейний стан викликатиме потребу в певних випадках мати із собою довідку про місце проживання і свідоцтво про шлюб. До того ж, вносити додаткову інформацію, наприклад, про групу крові і резус-фактор теж буде неможливо.

Яка ситуація зараз із видачею біометричних паспортів у Володимирі-Волинському, розповіла в.о.начальника Володимир-Волинського районного відділу ДМСУ у Волинській області Ольга Депа:

-Ольго Богданівно, які зараз видаються паспорти мешканцям нашого міста і району?

-Громадянам, які досягли 16-річного віку, видається ІD-картка. Щоб її отримати потрібно прийти особисто у міграційну службу, надати пакет документів, а саме свідоцтво про народження (оригінал і копія), паспорти обох батьків (оригінал і копія), будинкова книга.

-Скільки триває виготовлення паспорта?

-Готовий документ видається у місячний термін.

-Скільки потрібно заплатити за ІD-картку?

-Особам, які отримують ІD-картку вперше, вона видається безкоштовно.

-А якщо за паспортом звертається особа, яка вже має паперовий паспорт, то чи такі ж умови отримання?

-Ні. Зараз ми взагалі не видаємо паспорти нікому, крім тих, хто досягнув 16-річного віку і вперше отримує паспорт. Решта громадян поки що користуватиметься паспортами України зразка 1993 року. Якщо з 1 жовтня вступлять у силу законодавчі зміни, то ситуація зміниться.

Тетяна Корнійчук, м. Володимир-Волинський
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Волинянин Показати IP 5 Серпня 2016 13:50
На черзі механічні ошейники і намордники
o Показати IP 8 Серпня 2016 13:30
жах, далі на черзі чіп під шкіру, все як в біблії
Луцька до o Показати IP 12 Серпня 2016 23:12
так і буде, чіп під шкіру.....ось вам і євросоюз (((((
лучанка Показати IP 9 Серпня 2016 08:27
Я його і даром не хочу, мене влаштовує паперовий..............

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus