USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.70 39.90
  • PLN 9.75 9.90

Бюджет Луцька-2023: життя громади, підтримка військових, соціальні програми. Хто як голосував?

20 Грудня 2022 08:05
Днями депутати Луцької міської ради прийняли найважливіший фінансовий документ, за яким житиме громада наступний рік – його бюджет. Він включає в себе чимало надважливих програм, які стосуються соціальної підтримки, цивільного захисту населення, допомоги військовим тощо.

До його створення так чи інакше долучились представники всіх фракцій міської ради, крім однієї – «Європейської солідарності» Порошенка, депутати якої не лише не надали своїх пропозицій, а й взагалі проігнорували голосування (з 9 членів фракції за бюджет проголосував лише один Ігор Гнетньов).
Таке нехтування обов'язками депутатами «ЄС» вкрай обурило їхніх колег по сесійному залу з інших фракцій. Вони зазначили, що це саботаж і недолугий політичний піар в умовах війни, а окремими депутатами цієї фракції варто було б зайнятись правоохоронцям.

У чому шкідливість для міста в такій поведінці депутатів «Європейської солідарності», обговорювали їхні колеги в ефірі телеканалу «Аверс».

Голова фракції ВО «Батьківщина» Олександр Козлюк відзначив, що його дивує позиція колег з «Європейської солідарності», адже вони і не давали пропозицій, і не підтримали запропонований проєкт бюджету.

«Усі депутати можуть бути присутніми під час комісії і в якості дорадчого голосу можуть давати свої пропозиції. Бюджет проходить через усі комісії, які хочуть його розглядати. Тобто, враховувалися усі пропозиції по максимуму. Деякі з них були доцільні, деякі – ні, але усі вони розглядалися. Однак голосувати потрібно, оскільки бюджет – це основний документ життєдіяльності Луцька та громади. Я не поділяю позиції наших колег з «ЄС», які не голосували за бюджет. Виборець дасть чітку оцінку такій позиції», – переконаний обранець громади.
Підтримав свого колегу і депутат від фракції ВО «Свобода» Андрій Білан, який наголосив, що бюджет на наступний рік – це головний фінансовий документ, за яким буде жити громада, зокрема це й діяльність програм та соціального напрямку.

«На жаль, окремі колеги не підтримали бюджет. Можливо, хтось не прийшов з них на сесію через поважні причини, в когось якісь амбіції. Але на сьогоднішній день ми повинні розуміти, що маємо бути об’єднані та, приймаючи такі документи, відводити політику в сторону. Бюджет – це та річ, за якою житимуть наші комунальні підприємства, заклади освіти, це й програми, які стосуються підтримки наших захисників. Ми як обранці громади маємо переживати за наших виборців.

Цього року, наприклад, облаштовували укриття в закладах дошкільної освіти. У наступному році постане питання облаштування укриттів у школах, ліцеях та інших навчальних закладах. Прийняття бюджету допомагає в наступному році приймати заходи щодо будівництва фортифікаційних споруд, по облаштуванню укриттів. Тому виникає питання, як депутати від фракції «Європейської солідарності» пояснюватимуть своїм виборцям, чому вони не підтримали бюджет, де на це передбачаються кошти, і чому діти не можуть піти до школи? Це чистого роду саботаж. У них якісь були дивні аргументи, але ми сьогодні в реаліях воєнного стану. Ми приймали бюджет і в період коронавірусу, але тоді не розводили такої політики, як сьогодні дехто намагається зробити в стінах Луцької міської ради», – дивується Андрій Білан.

Голова фракції «ЗА Майбутнє» Вікторія Майборода підкреслила, що бюджет на 2023 рік досить соціальний, на програму соціальної підтримки виділено 62,5 мільйона гривень. До того ж з’явилося багато категорій, яких не було у попередні роки. Тому поведінка колег з «Європейської солідарності», які, на її думку, граються у політику, неприйнятна.

«Якщо ви не погоджуєтеся з якимось частинами видатків, бюджет не розглядається лише у сесійній залі. Перед тим працюють комісії, ви маєте можливість брати участь в них, обговорювати, давати пропозиції. Окрім того, було громадське обговорення бюджету, де я та колеги з інших фракцій були присутніми. Ми давали пропозиції, а ось від фракції «Європейської солідарності» не було нікого. Сьогодні вся країна об’єдналася, відкинула в сторону усі свої політичні амбіції, а в сесійній залі Луцької міської ради відбуваються подібні речі. Нам це незрозуміло, але оцінку цьому всьому дасть виборець, який віддавав голос за представників цієї політичної сили. Як на мене, це саботаж, зупинка діяльності міста, що є неприпустимим. Лучани мають розуміти, що представники політичних партій, які об’єднані та проголосували за бюджет, знають, що нині не час гратися в політику. Сьогодні потрібно вижити та здобути перемогу», – наголосила Вікторія Майборода.

На важливість бюджету також звернув увагу і голова фракції «Слуга народу» Роман Бондарук: «Бюджет фінансує 54 програми соціально-економічного розвитку, які стосується сфер освіти, медицини, соціальної підтримки. У кожної фракції є представники тієї чи іншої сфери. У них було достатньо часу, щоб давати свої пропозиції. Чому депутати від «ЄС» цього не зробили? В інших колег були пропозиції, які відразу ж врахували, наприклад, збільшили програму енергоефективності з п’яти до восьми мільйонів.

Також ми збільшили фінансування програми цивільного захисту населення. У ній передбачили часткове відшкодування по закупівлі генераторів для багатоквартирних будинків. Збільшили фінансування програми підтримки територіальної оборони з двох мільйонів у минулому році до двадцяти мільйонів у цьому році. Без цього місто не буде функціонувати».

Депутати також акцентували на тому, що у їхніх колег з «Європейської солідарності» під час обговорення бюджету не було якихось чітких обґрунтувань, чому вони за нього не голосують.

«Перед сесією була завершальна погоджувальна рада у міського голови. Якби були якісь пропозиції… Опозиція завжди подає альтернативні проєкти рішення. Але натомість на сесії від депутатів «Європейської солідарності» було безліч недолугих запитань, а потім міський голова запитав, чи вони будуть підтримувати це бюджет. Коли були комісії і завершальна погоджувальна рада, ці запитання також не звучали, також від них не було пропозицій та альтернативного проєкту рішення», – відзначив Олександр Козлюк.

А Вікторія Майборода зауважила, що у сесійній залі від депутатів «ЄС» звучали запитання, через які окремими з них мають зайнятися правоохоронні органи.

«У сесійній залі були запитання на кшталт, як ви підтримуєте релокований бізнес. А як його можна підтримувати, якщо ви не голосуєте за бюджет? Для чого ці дивні запитання? Сьогодні, коли усі країни світу об’єднуються для того, щоб нам допомогти, ми самі собі ставимо палки в колеса. Таке враження, що вони не є депутатами від Луцької громади.

Наприклад, вони не голосують за бюджет, але запитують, де будуватимуть фортифікаційні споруди. Одумайтесь, воєнний час. Може, окремими депутатами з цієї фракції потрібно зайнятися правоохоронцям. На кого вони працюють сьогодні?» – резюмувала Вікторія Майборода.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучани Показати IP 20 Грудня 2022 09:52
Для чого такі статті, де ви не озвучили ні однієї цифри бюджету, а тільки надрукували стенограму з'ясування політичних стосунків !? Виборці це все оцінять !
Лучани Показати IP 20 Грудня 2022 17:38
Стаття велика, але де ж цифри бюджету ? Ті політичні пасьянси нам не потрібні ! А ви нам розказали про все, але тільки не про бюджет !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus