USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

«Найбільша втрата громади – людські життя». Інтерв’ю з Луцьким міським головою

8 Вересня 2023 16:02
«Часто запитують, що місто втратило за період повномасштабного вторгнення. Людські життя, життя наших захисників – найбільша втрата. Все інше можна наздогнати. Пошкоджений об’єкт можна відновити. Те, що не встигли збудувати, відремонтувати, можна зробити пізніше. А людські життя не повернеш», – зазначає Луцький міський голова.

Із Ігорем Поліщуком ми розмовляли напередодні 938-го дня народження Луцька, яке цього року відзначаємо 9-10 вересня.

Про виклики, допомогу армії, критику в соціальних мережах, масштабні проєкти, які вдається реалізовувати у воєнний час, і те, що відкладено до «після перемоги», – далі.

Минув рік із моменту вашого останнього інтерв’ю для Волинських Новин. На жаль, Луцьк за цей час стикнувся з непередбаченими викликами і продовжує жити в умовах воєнного стану. Пів місяця тому атакували одне з промислових підприємств нашого міста. Якими були ваші перші кроки? Чи загалом є якийсь алгоритм дій міського голови в таких ситуаціях?

Визначеного законом, постановою Кабінету Міністрів чи іншим нормативним актом алгоритму дій немає. Але, звичайно, кожен міський голова, відчуваючи відповідальність за свою громаду, повинен зробити все, щоб зрозуміти, що відбулося, які є наслідки, чи є постраждалі або загиблі, за змоги виїхати на місце й допомогти.

Під час останнього ракетного удару я відразу виїхав на місце події, поспілкувався там із працівниками поліції та ДСНС для того, щоб оцінити масштаби ураження, поспілкувався з присутніми працівникам підприємства, аби зрозуміти, які події передували обстрілу.

Звісно, наше завдання – подбати про тих, хто постраждав, і про родини тих, хто, на превеликий жаль, загинув. Тому на останній сесії було виділено по 200 тисяч гривень сім’ям загиблих унаслідок цієї ракетної атаки. Відразу в день удару ми запропонували необхідну допомогу для лікування та подальшої реабілітації постраждалих.
Читати ще: «Я бажаю, щоб ми зібралися на Театральному майдані відсвяткувати перемогу», – Луцький міський голова. Інтерв’ю

Нині кожен намагається долучитися до якнайшвидшого наближення спільної перемоги, чим може. Працівники міськради, її структурних підрозділів, комунальних установ збирають власні кошти на закупівлю необхідного обладнання армії: дронів, тепловізорів, автомобілів тощо. Чималі суми виділяють на ці потреби і з бюджету громади. В цілому як цього року волонтерила Луцька громада?

Станом на сьогодні з бюджету ми виділили понад 190 мільйонів гривень на військові потреби: на ЗСУ, на укріплення кордону, на інші заходи, пов’язані з посиленням обороноздатності нашої держави. Це в той час, як військового ПДФО отримали 176 мільйонів. Чому я про це говорю? Тому що зараз тему військового ПДФО активно обговорюють у різних колах.

Із початку повномасштабного вторгнення понад 20 мільйонів гривень зібрали працівники міської ради, окремих комунальних підприємств, установ, закладів. За ці кошти придбали понад 50 автомобілів, а також бронежилети, форму, взуття, станції Starlink, тепловізори, приціли та багато-багато інших товарів, які потрібні нашим військовим.
За кошти, які виділяли з бюджету, придбали понад 200 різноманітних квадрокоптерів – від звичайного Dji Mavic 3 до вузькоспеціалізованого DJI Matrice 30T, який вартує майже 400 тисяч гривень. Закупили величезну кількість тепловізорів, рацій, планшетів, станцій Starlink, зарядних пристроїв, оптичних прицілів та іншого саме за бюджетні кошти.

Ми забезпечуємо потреби військових частин відповідно до їх запитів. Різним військовим частинам необхідна різна техніка.

Передусім допомагаєте тим підрозділам, де служать мешканці громади?

Намагаємося найбільше допомагати тим частинам, де служать волиняни. Таких багато. Це і 100-та бригада територіальної оборони, і 53-й окремий батальйон, і 14-та бригада, і 2-й стрілецький батальйон... Але є ситуації, коли в цілій військовій частині служать лише десятеро лучан. Таким також допомагаємо.

Як міськрада працює за запитами воїнів? Це має бути офіційний лист від військового командування чи достатньо, наприклад, написати вам у Facebook?

Ні. Це має бути офіційний лист.

Якщо ми щось купуємо за кошти, які збирають працівники міської ради, її структурних підрозділів чи комунальних установ, можна просто поспілкуватися з військовими, аби зрозуміти їхні потреби. Але якщо ми закуповуємо техніку за бюджетні кошти, то передбачено бюрократичну процедуру. Наші закупівлі перевіряють правоохоронні та інші контролюючі органи, наприклад, Державна аудиторська служба України. Тому має бути весь пакет документів, зокрема звернення від військової частини. Відповідно до цього звернення ми і проводимо закупівлю. Якщо маємо в наявності, одразу передаємо.
Протягом останнього часу до нас надійшло понад 40 звернень від різних військових частин. Вони їх скеровують на електронку або надсилають через «Нову пошту». Із цим немає проблем.

Які результати виконання бюджету громади можете назвати? Будуть вільні залишки? На що їх можна буде спрямувати? На що навпаки не вистачатиме коштів?

На превеликий жаль, сьогодні маємо негативні тенденції. Це недофінансування освітньої субвенції в розмірі близько 40 мільйонів гривень. Це ті кошти, які ми муситимемо виділити, щоб оплатити заробітні плати наших педагогів, вихователів та іншого персоналу закладів освіти.

І нещодавно було прийнято постанову Кабінету Міністрів України, яка значно погіршує фінансовий стан підприємств теплокомуненерго. Ця постанова передбачає відкриття окремих рахунків у державному банку, у казначействі, і згідно з нею, 65% всіх коштів, які надходять на підприємство (в нашому випадку на ДКП «Луцьктепло»), автоматично йтимуть на «Нафтогаз України». Підприємству залишають тільки 35%. Але в кожному місті, в кожній громаді своя структура тарифу. В нашому – газ займає 55%. Тож чому 65% коштів, які надходять на «Луцьктепло», мають іти «Нафтогазу»? В нас відбирають 10% коштів, які можна було би спрямувати на забезпечення поточних потреб підприємства. Через прийняття цієї постанови нам необхідно буде виділити лише до кінця цього року 60 мільйонів гривень.

Щодо бюджету, то маємо перевиконання за перше півріччя в розмірі 102 мільйони гривень. Усі кошти передбачили на програму допомоги армії. Станом на сьогодні оголошено тендерів на майже 20 мільйонів гривень. Найближчим часом очікуємо поставку й будемо все передавати нашим військовим.
Яким може бути бюджет громади 2024 року?

Маємо вкрай негативний прогноз на бюджет наступного року. Є інформація про те, що у громад хочуть забрати військовий ПДФО та 4% ПДФО, які було додано в 2021 році у зв’язку з підписанням меморандуму про непідвищення цін на тепло як механізм компенсації цих коштів громадам. Тому щонайменше 400 мільйонів гривень унаслідок цих рішень ми недоотримаємо. Розуміємо, що, напевно, будуть й інші негативні моменти, наприклад, недофінансування освітньої субвенції.

Питання військового ПДФО сьогодні є дискусійним. Ми бачимо, що є громади, які неадекватно ставляться до коштів міського бюджету, не розуміють викликів часу й використовують гроші на ті речі, які не є необхідними. Натомість є громади, які успішно допомагають ЗСУ. І таких багато. Тому, на мою думку, варто залишити військовий ПДФО громадам, але запровадити механізм, згідно з яким, наприклад, 50% ПДФО громада має використати на допомогу армії, на запити військових частин, а 50% – на покриття інших видатків.

Скоро опалювальний сезон і необхідно подбати про альтернативне живлення для всіх підприємств критичної інфраструктури. Маємо вимушено переміщених людей, сім’ї загиблих Героїв, кількість яких, на превеликий жаль, збільшується. А отже, зростає сума, необхідна для надання різноманітних виплат і пільг. Є виплати на неповнолітніх дітей загиблих військових, пільги на комунальні послуги, інші виплати.

Водночас ми повинні розуміти, що ті військовослужбовці, які сьогодні служать у ЗСУ і військовий ПДФО яких надходить громаді, раніше працювали тут, мали тут свій бізнес і сплачували тут податки. Повністю забрати військовий ПДФО – це забрати величезний фінансовий ресурс із громад. Однозначно, у зв’язку з цим буде менше можливостей допомагати ЗСУ. А є громади, розташовані на півдні та сході країни, в регіонах, які межують із зоною проведення бойових дій, наприклад, міста Миколаїв, Херсон, Харків. Там великий і середній бізнес фактично припинив діяльність. Там не сплачують податки, там немає економічної активності. Як ці громади будуть виживати, якщо в них заберуть військовий ПДФО, сказати дуже важко.

Як багато переселенців залишається в громаді?

До 10 тисяч людей.
Розпочався новий навчальний рік. Чи в усіх закладах освіти наявні належні укриття? Чи є в громаді ті школи, садки, які не відновлюють очні заняття?

99% шкіл і садочків мають укриття. З тих шкіл, де немає укриттів, здійснюємо довіз учнів автобусами до сусідніх закладів освіти, як, наприклад, у випадку Прилуцької школи.

Фактично ще торік ми провели велику роботу з підготовки укриттів. Вони обладнані і як пункти обігріву: оснащені дизельними генераторами, пічками-буржуйками і, відповідно, запасом дров або тепловими гарматами. Там є запаси води, медикаментів. У більшості встановлено мобільні санвузли.

Наше завдання – якомога більше шкіл перевести на очне навчання.

Цього літа стало відомо, що нарешті вдасться реконструювати школу №13. Загальна вартість проєкту – понад 173 мільйони гривень. Коли можна буде приступити до робіт?

Проєктно-кошторисна документація готова. Буквально кілька днів тому було прийнято постанову Кабміну, згідно з якою нам виділено перший транш – 70 мільйонів гривень. Найближчим часом будемо розпочинати процедуру закупівлі. Сподіваємося, що перші роботи вдасться розпочати вже цього року.
Болісна для нашого міста – проблема смороду. Цього літа вона була пов’язана здебільшого з діяльністю недобросовісних підприємств. Яким чином на них можна вплинути? І на якому етапі реконструкція очисних «Луцькводоканалу»?

Понад 80% скарг на поширення неприємного запаху надходили з мікрорайонів ЛПЗ, Вересневе, вулиць Львівська, Володимирська, тобто тих, які межують із цукровим заводом і ТОВ «БІОПЕК».

Минулих років підприємства частково справлялися з проблемою. Цьогоріч, за попередньою інформацією, унаслідок порушення технологічного процесу було знову допущено злив мелясної барди у відстійники цукрового заводу, що й спричинює виникнення неприємних запахів у згаданих мікрорайонах.

Нині ми маємо інформацію про те, що інвестори придбали цукровий завод і розпочали підготовчі роботи до будівництва очисних споруд, аби в майбутньому уникнути цієї проблеми.

Знаємо, що певний негативний вплив на якість повітря в нашій громаді чинять теж очисні «Луцькводоканалу». В міжнародному віснику закупівель опубліковано тендер на їх реконструкцію. Очікуємо початку робіт наступного року. Наголошу, що з 1973 року, коли збудували першу чергу очисних споруд, там не було проведено жодного капітального чи серйозного поточного ремонту.
Міськрада встановила тимчасовий мораторій на приєднання новозбудованих багатоповерхівок з-поза Луцької громади до центральної системи водопостачання та водовідведення. На круглому столі сусіднім із містом громадам навіть порадили розмірковувати над варіантом спорудження власних очисних. На чому ґрунтуються ці рішення? Чим вони викликані?

Мораторій діє. Це рішення виправдане. Ми маємо комунальне підприємство «Луцькводоканал», вкладаємо великі кошти в його модернізацію. Наприклад, зараз будуємо нову каналізаційно-насосну станцію на Дубнівській станції водозабору. Постійно оновлюємо мережі, обладнання і для водопостачання, і для водовідведення.

Забудовники же зводять величезну кількість багатоквартирних будинків на територіях, які межують із Луцькою громадою, і без будь-яких фінансових вкладень у нашу систему водопостачання і водовідведення, хочуть підключатися до неї. Вони не цікавляться, чи є пропускна здатність, щоб забезпечити певну кількість квартир водою та водовідведенням. Це чинить негативні наслідки на всю систему і призводить до додаткових витрат. Адже там, де є велике, непередбачене при будівництві системи навантаження, можливі аварії, підвищений знос обладнання. Тож аби спрямувати вирішення цієї проблеми в раціональне русло, ми запровадили такий мораторій.

Як довго він буде діяти?

Він буде діяти, допоки громади не підпишуть із нами договори про співпрацю, відповідно до яких будуть здійснювати співфінансування модернізації нашої системи водопостачання і водовідведення. Розмір фінансування має напряму залежати від кількості спожитої води та відведених стоків.
Кожного літа багатоповерхівки залишаються без гарячої води на три тижні чи місяць. У країнах Європи такої практики немає. Чи можливо й нам колись відмовитися від цих профілактичних відключень?

На багатьох котельнях є застаріле обладнання, яке вимагає профілактики, поточних ремонтів, інших маніпуляцій, як-от, наприклад, очистка. Хочу зазначити, що завдяки проєкту з Євробанком ми здійснили велику роботу з модернізації наших котелень, де було замінено і двигуни, і котли, й інше обладнання. Тому з часом ці відключення будуть меншими.

Залишається проблемною котельня на Карбишева. Обладнання там вимагає заміни. Очікуємо його модернізації чи заміни в майбутньому, що теж дозволить скоротити строк відключення гарячої води для проведення профілактичних робіт.

Із чим було пов’язане нещодавнє відключення гарячої води в оселях лучан?

Наше місто – одне з перших, які підписали договори з «Нафтогазом України» і потрапили в систему на постачання газу. Проблема – в тому, що надто пізно Уряд прийняв постанову, якою поклав спецобов’язки продавати газ для теплогенеруючих підприємств на газопостачальну компанію «Нафтогаз України». При цьому було запроваджено новий механізм розрахунку. Фінансові установи виявилися до цього неготові. «Нафтогаз» же не укладає договори, поки не відкрито рахунки.

Луцьку вдалося швидко вирішити ці питання. А багато обласних центрів досі залишаються без гарячої води.
Опалювальний сезон 2023-2024: Луцька громада буде з водою, теплом і електроенергією? До чого готуватися? Запасатися павербанками, ліхтариками, свічками, теплими ковдрами чи купувати генератор?

Багато лучан запитують про опалювальний сезон. Вважаю, що осінь і зима можуть бути складними, можливо, навіть складнішими за попередні. Ми бачимо повідомлення військових про те, що агресор дещо знизив інтенсивність ракетних ударів для того, щоб накопичити запас ракет і з початком опалювального сезону вдарити по об’єктах енергетики. Ми маємо бути готові до цих загроз.

90% котелень ДКП «Луцьктепло» обладнано джерелами альтернативної енергії. Дехто думає, що котельню можна заживити від генератора на шість кіловат. Насправді ні. У нас є котельні, на яких розміщено дизельні генератори потужністю понад тисячу кіловат. Вони займають гігантську площу. Для їх встановлення необхідно облаштовувати фундамент і паливний резервуар, тому що кількість пального, яке споживає такий дизельний генератор у піковому режимі навантаження, може сягати 10 тисяч літрів на добу. Для його підключення та коректної роботи необхідні шафа керування, частотний регулятор та інше обладнання.

«Луцьктепло» провело велику роботу з підключення цих генераторів. Деякі з них було придбано за кошти місцевого бюджету, а деякі ми отримали від наших міжнародних партнерів, за що їм дуже дякуємо.
Маємо завдання – до початку опалювального сезону підключити до джерел альтернативної енергії решту 10% котелень.

Переважна більшість об’єктів «Луцькводоканалу» – і свердловини, і станції водопідготовки, і каналізаційно-насосні станції – мають дизельні генератори. Ми напрацювали різні сценарії роботи водоканалу в разі непередбачуваних ситуацій. Тобто зробили все від нас залежне, аби лучани були з водою навіть у разі відключень електроенергії. Можливі певні незручності лише для тих мешканців громади, хто проживає на п’ятому-дев’ятому поверхах, – через недостатній тиск води. Але можна звернутися до сусідів. У багатьох будинках є змога набрати воду в підвалі. Тому ці питання не критичні.

Усі наші заклади охорони здоров’я теж обладнано дизельними генераторами. Міська лікарня має власну твердопаливну котельню на випадок якихось проблем із газом.

Загалом вважаю, що в плані критичної інфраструктури ми підготувалися максимально.
Також у громаді облаштовано понад 50 пунктів обігріву. Всі обладнано генераторами та буржуйками чи тепловими гарматами, забезпечено водою, медикаментами.

Результат програми оновлення громадського транспорту помітний кожному. Але коли нарешті вулицями міста перестануть їздити жовті «Богдани»?

Торік ми завершили придбання 29 нових тролейбусів «Богдан». Цього року закупили чотири тролейбуси з-за кордону. Вони були у використанні, але в хорошому стані. Понад 75% електротранспорту в місті – це якісні та сучасні тролейбуси.
Щодо автобусів, то незважаючи на повномасштабну війну, приватні перевізники дослухаються до наших прохань і замінюють транспортні засоби на сучасні. У нас є багато нових великогабаритних автобусів VDL, MAN, Solaris, Ataman, які відповідають екологічним вимогам Євро-5. От були дуже спекотні дні, коли температура повітря сягала понад 30 градусів, і я читав позитивні відгуки від лучан: сідаєш в автобус, там працює кондиціонер і з комфортом їдеш навіть у таку спеку.

Тільки 25% транспорту – «Богдани», і перевізники працюють над тим, щоб їх замінити. Коли в місті не залишиться жодного «Богдана», поки сказати не можу.

До слова, громадський транспорт у Луцьку значно відрізняється від транспорту в інших містах країни. Де-не-де ще можна побачити ГАЗелі чи старі автобуси IVECO, які в нас курсували на початку 2000-х.
Не так давно вартість проїзду в тролейбусах зросла. Чи очікувати на зростання ціни за проїзд в автобусах?

Нині таких передумов немає. Підвищення вартості проїзду відбувається з огляду на зростання вартості складових, закладених у тариф. Чому відбулося підвищення вартості проїзду в тролейбусах? Тому що зросла вартість електроенергії, яка є джерелом живлення для тролейбуса, як паливо для автобуса. Саме тому вартість проїзду в тролейбусах зросла. Не тому, що ми хотіли би підвищити заробітну плату водіям або адміністративному персоналу Луцького підприємства електротранспорту.

Хочу звернути увагу, що вартість проїзду в електротранспорті нашого міста залишається на нижчому рівні, ніж у багатьох інших містах країни. У деяких містах проїзд у електротранспорті вартує 10 гривень.

Щодо автобусів, то ціна на паливо дещо зросла, але не настільки, щоб можна було говорити про підвищення проїзду.

Депутати вирішили заборонити проїзд міжміських і приміських маршруток центром Луцька. Чим викликане таке рішення? І чи сприятиме ця заборона зменшенню заторів у місті?

Міжміський і приміський транспорт здійснює перевезення в Луцьку незаконно. Законодавство передбачає, що такі маршрутки мають їхати на автостанцію. Дорогою до неї вони можуть здійснювати тільки висадку пасажирів. А на практиці ці приміські та міжміські автобуси здійснюють і висадку, і посадку пасажирів у місті.

Ми просто приводимо стан справ у відповідність до чинного законодавства.

Курсування великої кількості приміських і міжміських автобусів розбалансовує нашу систему перевезень. До речі, Луцьк – єдине місто в Україні, де запроваджено тільки безготівковий проїзд. Ми бачимо, скільки пасажирів перевіз певний перевізник у конкретну годину, навіть можемо побачити дані по кожному автобусу. Відповідно до цієї інформації формуємо кількість транспорту, інтервал руху тощо.
А міжміські та приміські маршрутки відбирають пасажирів у наших перевізників, що, своєю чергою, негативно впливає на формування тарифу. Тому що знижується рентабельність перевезень і перевізники можуть порушувати питання про необхідність підвищення тарифу.

До того ж, ми намагаємося оновлювати громадський транспорт. У кожному автобусі діє безготівкова система оплати проїзду. Наші підприємці працюють прозоро. Контролюючі органи, зокрема податкова, за даними валідаторів можуть оцінити, скільки було перевезено пасажирів, скільки було отримано доходу, і розрахувати суму податків. Натомість у приміських і міжміських маршрутках ходить готівка.

Звичайно, це й екологія. Велика кількість приміських і міжміських автобусів – у критичному стані. Вони залишають після себе клуби чорного диму. І звісно, негативно впливають на завантаження наших вулиць. Наприклад, працівники відділу транспорту проводили моніторинг зупинки, що біля розважального центру «Промінь». Лише за дві години вони нарахували близько 40 міжміських і приміських автобусів.

Як на практиці діятиме така заборона?

Укртрансбезпека разом із патрульною поліцією зобов’язані забезпечувати виконання цього рішення. Звичайно, до проведення перевірок долучатиметься і відділ транспорту Луцької міської ради. Для перевізників передбачено штрафні санкції за порушення чинних вимог законодавства.
Пам’ятаю, свого часу в місті готувалися боротися з порушниками правил паркування за допомогою евакуатора. Відмовилися від цієї ідеї?

На час воєнного стану придбання евакуатора – невиправдані витрати. До того ж, зараз я не бачу гострої необхідності в цьому. Інспектори з паркування, які працюють у нашому місті, іноді навіть занадто добре справляються зі своїми обов’язками.

На багатьох ключових вулицях і в громадських місцях у межах проєкту «Безпечне місто» встановлено камери відеоспостереження. Це дозволило зробити Луцьк безпечнішим?

Звичайно, це підвищило рівень безпеки в місті. Даними з камер послуговуються правоохоронні органи під час різноманітних оперативних, оперативно-розшукових заходів, дослідження дорожньо-транспортних пригод. Завдяки даним із камер можна розпізнати порушників громадського порядку, людей, які вчинили адміністративні правопорушення, розшукати їх і притягнути до відповідальності.

За змоги продовжуємо реалізацію цього проєкту. Плануємо щороку охоплювати системою «Безпечне місто» нові мікрорайони та об’єкти.
Непоодинокі думки, що Луцьку не вистачає просторої набережної з прогулянковими зонами. Чи реально розчистити прибережну смугу Стиру у всьому місті, заплаву? Чи будете це робити після перемоги?

Департамент містобудування, земельних ресурсів та реклами Луцької міської ради планує оголосити архітектурний конкурс, аби зібрати найкращі ідеї щодо облаштування набережної. Це чудова територія, але поки що не функціональна. Будемо опрацьовувати ідеї.

Звісно, до завершення повномасштабної війни не йдеться про початок реалізації проєкту.

Попри воєнний стан у громаді ремонтують двори та вулиці. Часто прилітають закиди, що, мовляв, це не на часі?

Вважаю, що грандіозні об’єкти, наприклад, як-от у сусідній громаді за 145 мільйонів, дійсно не на часі, але поточну життєдіяльність потрібно підтримувати.

Дуже часто приходять люди з інвалідністю і розповідають, що самостійно не можуть дістатися навіть до найближчої зупинки громадського транспорту через знищену дорогу. Багато наших захисників, на превеликий жаль, отримали жахливі поранення і змушені пересуватися на візках. Вони звертаються з проханням відремонтувати двір. На деяких вулицях громади є такі ями, що люди не можуть дістатися додому на автомобілі.

Необхідно працювати збалансовано: підтримувати Збройні сили України, але й не запускати стан справ у громаді.
Є різні люди, і є різні думки. Але хочу зауважити, що на останньому онлайн-прийомі громадян, на який записалися 22 заявники, більшість звернень стосувалися саме ремонту прибудинкових територій і доріг.

Нещодавно ми робили об’їзд доріг, які ремонтуємо в приватному секторі, й один військовослужбовець написав коментар під дописом: «Коли приїжджаєш у рідне місто, бачиш, що воно розвивається, що життєдіяльність підтримується належним чином, то розумієш, за що воюєш. Люди мають жити по-людськи».

Цього року вдалося продовжити роботи на проспекті Волі. Реконструкція головної дорожньої артерії Луцька завершилася?

Підрядник пішов нам назустріч, випереджаючи графік, і нині ремонт завершено на 95%. Залишилися роботи з озеленення. Очікуємо на встановлення розумних зупинок. За кілька днів буде повністю завершено облаштування тротуарів. І з правої сторони проспекту Волі, якщо їхати зі сторони вулиці Шопена до Київського майдану, ще довстановлять вуличні меблі.
На жаль, через війну кількість людей із втраченим здоров’ям і людей з інвалідністю зростатиме. Далеко не скрізь у місті є пандуси чи пониження бортових каменів, тактильна плитка на тротуарах чи таблиці шрифтом Брайля. Працюватимете в цьому напрямку?

Відповідно до чинних норм, підприємці мають облаштовувати пандуси, які дозволяли би маломобільним групам населення користуватися послугами їхніх магазинів, кафе чи інших закладів. Під час поточного чи капітального ремонту тротуарів, наприклад, на проспекті Волі, ми враховуємо всі вимоги щодо безбар’єрності. Наприклад, в обласній лікарні, де проходять лікування багато наших захисників, також зробили пониження.

На останній сесії було прийнято програму на 2024-2026 роки «Громада без бар’єрів». Тож усе більше місць будемо робити безбар’єрними.

У Луцьку діє один із найпотужніших центрів реабілітації військових. Його послуги зараз дуже затребувані. Чи не плануєте розширення?

Із моменту відкриття у 2019 році реабілітаційного центру ми його розширили майже вдвічі за рахунок приміщень поліклініки. Сьогодні його пропускна здатність досить велика. Багато наших захисників проходять тут реабілітацію, зокрема ті, хто повернувся з полону, і ті, хто пройшов процедуру протезування. Я дуже часто спілкуюся з нашими військовими. І від них чую переважно схвальні відгуки про послуги центру.

Зараз ми працюємо над його розширенням. На останній сесії виділено кошти для проведення ремонтних робіт у приміщенні площею близько 900 квадратних метрів. Це дозволить збільшити і кількість реабілітаційних послуг, і число наших захисників, які одночасно послуговуватимуться допомогою реабілітаційного центру.
Щотижня ви відвідуєте похорони військових. Ви спілкуєтеся з рідними Героїв. Вручаєте матерям, дружинам полеглих воїнів їхні нагороди. Як проживаєте ці моменти? Що найтяжче на таких зустрічах? Чи якось готуєтеся до них?

Підготуватися, на мою думку, неможливо.

Часто запитують, що місто втратило за період повномасштабного вторгнення. Людські життя, життя наших захисників – найбільша втрата. Все інше можна наздогнати. Пошкоджений об’єкт можна відновити. Те, що не встигли збудувати, відремонтувати, можна зробити пізніше. А людські життя не повернеш.

Сотні дітей залишилися без батьків. Сотні батьків втратили своїх синів і дочок. Сотні дружин втратили своїх чоловіків. Сотні родин втратили своїх родичів. Це величезне горе. Це величезна трагедія. І це найбільша втрата нашої громади.
На яку допомогу можуть сподіватися рідні Героїв?

Багато років діє програма підтримки сімей загиблих військовослужбовців. Передбачено і пільги, і виплати. Я зустрічаюся з усіма представниками родин загиблих військовослужбовців. Ми надаємо їм консультації. Розповідаємо, що необхідно стати на облік у департаменті соціальної політики Луцької міської ради. Є відділ, який працює з сім’ями наших загиблих Героїв. Там детально інформують про всі виплати, пільги. Це, наприклад, щомісячні виплати на дитину, пільги на комунальні послуги, санаторно-курортне лікування та інше.
У вас багато знайомих на війні?

Зараз на фронті і мої однокурсники, і мої друзі. Тому так, багато моїх близьких у зоні проведення бойових дій.

На останній сесії ви заявили про злочин: чорний реєстратор незаконно змінив цільове призначення земельної ділянки на межі міста і Прилуцького. Чи відреагували на вашу заяву правоохоронці?

Ми ще не отримали відповіді. Очікуємо.

Раніше гостро стояло питання про незаконне переведення квартир на перших поверхах у комерцію. Як можна боротися з так званими чорними реєстраторами? Чи є успішні приклади?

Стосовно більшості чорних реєстраторів тривають кримінальні провадження. Правоохоронці розслідують ці справи. Маємо кілька позитивних судових рішень. Плануємо рухатися далі в напрямку унормування цієї діяльності.

Дехто не розуміє, чому ми це робимо. А люди без будь-яких документів, шляхом внесення неправдивих даних у реєстри змінили цільове призначення нерухомості, перепланували квартири, знесли опорні стіни, через що в багатоквартирному будинку з’явилися тріщини...

Упевнений, що магазин має бути магазином, а багатоквартирний будинок – багатоквартирним будинком. Особливо це стосується тих багатоповерхівок, які було зведено раніше, де взагалі не було передбачено діяльність будь-яких комерційних об’єктів.
Нарешті цього року вдалося відкрити музейний простір «Окольний замок» і запросити до відреставрованих підземель відвідувачів. Найближчим часом варто очікувати подібних масштабних проєктів у Старому місті?

Приємно, що навіть у такий час наші міжнародні партнери підтримують нас, вірять у те, що Україна вистоїть і переможе, та вкладають свої гроші. Уряд Німеччини виділив 800 тисяч євро на реконструкцію приміщення колишнього кінотеатру «Батьківщина». Щоб оцінити його стан, не потрібно бути експертом. Будівля фактично розвалюється навпіл. Якщо її не зберегти зараз, вона повністю зруйнується. Тому ми щасливі, що маємо можливість зберегти архітектурну спадщину нашого міста.

Зараз тривають напрацювання концепції, розробка проєктно-кошторисної документації. За попередніми вимогами наших грантодавців це має бути мультифункціональний простір для проведення різноманітних заходів: виставок, конференцій, зустрічей, лекцій тощо. Там має бути коворкінг.
Також від обласної ради нам перейшло приміщення Гостинного двору Прайзлерів. Його стан ще гірший, ніж у «Батьківщини». Окремі депутати скептично ставилися до ідеї державно-приватного партнерства, яку ми сьогодні впроваджуємо щодо цього об’єкту. Але коли вони побачили стан цього приміщення, то сказали, що взагалі не знають, чи знайдеться підприємець, який захоче вкласти свої гроші. Сума колосальна. Складність робіт дуже велика, адже йдеться про реставрацію, яку можуть проводити тільки фахівці. Зараз триває конкурс. Сподіваємося, що знайдуться підприємці, які будуть готові вкласти власні кошти та повернути життя в цю будівлю.

На мою думку, наше Старе місто має великий потенціал для залучення і лучан, і туристів. Але поки що там не вистачає готелів, кафе, ресторанів, сувенірних крамничок, інших цікавих об’єктів.

Назвіть ваше улюблене місце в Луцьку й те, яке хотіли би найдужче змінити.

Найулюбленіше місце – центральний парк. Він направду унікальний. Я був у багатьох містах України, у багатьох парках. Напевно, зрівнятися з нашим може хіба парк імені Горького в Харкові. Правда, не знаю, як він виглядає зараз, після ракетних обстрілів, яке переживає це місто.

Із 2017 року було докладено величезних зусиль для того, щоб оновити, вдосконалити наш парк. І звичайно, дитячі спогади пов’язані з цим місцем.
У Луцьку немає таких локацій, які зовсім мені не подобаються. Кожен мікрорайон має свої особливості, свій шарм.

Ви активні в соціальних мережах. Як встигає все моніторити, робити дописи, відповідати людям на запитання, часом досить некоректні? Загалом вас зачіпає критика у Facebook?

Є різні думки в людей. Є різні бачення проблем. Є конструктивна критика і неконструктивна. Якщо це конструктивна критика, то, звичайно, я реагую на неї, даю доручення відповідальним особам Луцької міської ради або наших комунальних підприємств. Якщо критика неконструктивна, я просто намагаюся не витрачати час на те, щоб переконати людину в тому, що вона неправа. Тому що час – це дуже цінний ресурс. Краще я витрачу його на спілкування з тими людьми, які звертаються з конструктивними зауваженнями та пропозиціями.

Я продовжую вести свої сторінки в соціальних мережах сам. Відповідаю на повідомлення сам. Із початку повномасштабного вторгнення багато військовослужбовців, їхніх рідних звертаються до мене з різними проханнями: хтось просить бронежилет, хтось – каску, хтось – квадрокоптер чи тепловізор. Скидають запити від військових частин. Тому це частина моєї роботи.

Чи маєте час на відпочинок? Якщо так, то як його проводите? Що оберете: тренування чи цікаву книгу, фільм?

Такого часу небагато. Я намагаюся проводити його активно – не лежу на дивані. Необхідно змінювати розумову діяльність на фізичну активність, щоб був баланс. За змоги тренуюся зранку (велосипед чи швидка ходьба) або ввечері відвідую спортзал.

Мери інших міст ділилися планами про святкування перемоги. Наприклад, мер Харкова говорив, що після перемоги хоче повністю трансформувати місто, а мер Бучі – що потрібно влаштувати бал від Ужгорода до Луганська. Як буде святкувати Луцьк?

Коли настане перемога, то, вважаю, потрібно буде подякувати Богу та нашим військовим. Далі кожен сам для себе вирішить, як буде святкувати. Звичайно, буде свято в нашому місті. Яке саме? Побачимо вже після нашої перемоги.
Цього вікенду Луцьк відзначає День міста. Що хотіли би побажати рідному місту і його мешканцям?

Насамперед хочу подякувати всім лучанам за те, що вони залишаються в нашому місті, в нашій громаді. Місто працює, живе, розвивається. Ми маємо можливість реалізовувати нові проєкти за рахунок тих надходжень, які йдуть від податкових відрахувань підприємств, фізичних осіб, які працюють у нашій громаді.

Хочу подякувати всім лучанам за те, що ми дуже активно підтримуємо наші Збройні сили України. Нещодавно Міжнародний республіканський інститут проводив дослідження серед українських міст, за результатами якого Луцьк посів одну з чільних позицій за кількістю людей, які допомагають ЗСУ, за кількістю волонтерів. Звичайно, це дуже приємно.

І звісно, побажання – одне-єдине: щоб наступний день міста ми зустріли в мирному, спокійному Луцьку, в Україні, яка перемогла.

Ольга ШЕРШЕНЬ

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА та Луцької міської ради
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Лучанин Показати IP 8 Вересня 2023 18:17
"Найулюбленіше місце – центральний парк" - гарне місце, але чому парк, що біля дитячої залізниці перетворили на хащі? Хіба не можна зробити, щоб за ним так само доглядали?
Елвіс Показати IP 8 Вересня 2023 21:00
Якщо найбільша втрата-це життя,то чому життями платять за території? Коли оприділяться що важливіше?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus