USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Блокував поставки вугілля з ПАР та «допоміг» терористам Л/ДНР на 200 млн: СБУ повідомила деталі справи проти Порошенка

20 Грудня 2021 19:22
П’ятий президент, народний депутат Петро Порошенко блокував поставки в Україну вугілля з Південно-Африканської Республіки.

Про це начальник управління в Головному слідчому управлінні СБУ Анатолій Буліч повідомив на брифінгу, пише УНІАН.

«Порошенко підозрюється в тому, що впродовж 2014-2015 років, перебуваючи на посаді президента України, використовуючи надані йому повноваження і наявні інструменти впливу на певних керівників центральних органів державної влади, вжив незаконні заходи до розірвання існуючих торгівельних зв’язків України на постачання вугілля з Південно-Африканської Республіки», – наголосив Буліч.

Читати ще: «Вугільна держзрада»: Порошенко – один із ключових фігурантів справи, за якою вже вручили підозру Медведчуку

Також він додав, що водночас Порошенко «на вимогу представників Російської Федерації організував підписання від імені України контрактів на постачання вугілля з непідконтрольних Україні територій, чим поставив Україну у залежність від представників РФ та вказаних псевдо-республік».

Буліч наголосив, що ці дії Порошенка допомогли Російській Федерації та терористичним організаціям Л/ДНР у підривній діяльності проти України.

При цьому Буліч підкреслив, що це «однією із форм державної зради».

Також він додав, що після укладення вказаних контрактів Порошенком та іншими співучасниками злочину було здійснено матеріальне сприяння терористичним організаціям на суму понад 200 млн грн, як готівкою, так і безготівковими перерахуваннями.

Буліч додав, що підозру Порошенку підписав в. о. генерального прокурора (Олексій Симоненко – УНІАН).

Водночас Буліч наголосив, що у цій справі немає політики.

«Одразу хочу зазначити, що мова йде виключно про встановлення обставин подій злочину та дотримання закону. Будь-які спроби ввести цю справу в політичну площину є маніпуляцією», – підсумував він.

Читати ще: Як Порошенко з лайкою тікав від повістки і чи оголосять йому підозру

Нагадаємо, 17 грудня в ДБР заявили, що Порошенко проігнорував слідчих, які намагалися вручити йому повістку про виклик у справі про злочинну схему поставок вугілля з тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР» групою громадян України. Згодом стало відомо, що Порошенко після інциденту з Державним бюро розслідувань полетів за кордон

Провадження розслідується за ч.1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) КК України.

20 грудня Петру Порошенку, який перебуває за кордоном, оголосили про підозру у вчиненні державної зради та сприяння діяльності терористичних організацій. Повідомлення направили за місцем проживання, реєстрації та місцем роботи.

Провадження розслідується за ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (створення терористичної організації) КК України.

За даними слідства, загалом було закуплено вугілля на загальну суму близько 1,5 млрд грн.

Зокрема, Порошенко підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва РФ, сприяв діяльності терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

У вересні-листопаді 2021 року в цьому провадженні вже повідомили про підозру народному депутатові від «ОПЗЖ» Віктору Медведчуку і колишньому міністрові енергетики Володимиру Демчишину.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
скептик Показати IP 20 Грудня 2021 20:17
то треба притягнути всіх президентів, бо вугілля закуповується з даунбасу з 1990 року
прокурор Показати IP 20 Грудня 2021 20:29
Не даремно так швидко дьору з України дав! :)
Зелёный нацюцюрнык Показати IP 20 Грудня 2021 20:54
И ещё он на концертах квартала95 не аплодировал и не смеялся!
Анонім до Зелёный нацюцюрнык Показати IP 20 Грудня 2021 21:39
А еще деревянными ч*енами торговал.
Гаврилюк Показати IP 20 Грудня 2021 22:45
Хлопці, я вже на Майдані. Вийшов захищати Петра Олексійовича від цих зелених покидьків. А де всі?
Всім до Гаврилюк Показати IP 21 Грудня 2021 02:16
Досить ваших майданів
скептик до Всім Показати IP 21 Грудня 2021 13:49
не мичи. тобі в ярмі добре
Андрій до Гаврилюк Показати IP 21 Грудня 2021 23:10
Він реформував суди на власний смак, тому йдіть до дому, якщо ще й невинний - непокидьок не сяде :)
Луч Показати IP 21 Грудня 2021 05:16
З когось треба ж починати ! Зе молодець ! накидайтесь тролі))
Анонім до Луч Показати IP 21 Грудня 2021 09:22
ну молодець буде якщо хоч хтось з віп чиновників сяде.а так одна показуха поки.
Андрій до Луч Показати IP 21 Грудня 2021 22:54
Бендукідзе покійний казав, що необхідно вдарити по найголовніших покидьках, а решта - саме наладиться, без організаторів мафіозна система на працюватиме.
Правда Показати IP 21 Грудня 2021 07:18
Яке відношення президент має до поставок вугілля взагалі.Хіба там є його підписи.Ці "зелені нед...."вже всі "береги"попутали,"мелють,що в голову збреде,а вже почалися морози,то де вугілля з ПАР.Коли вже черговий "відос",а скоро ж вітання в Новим роком...
Андрій до Правда Показати IP 21 Грудня 2021 22:57
В тому то й річ, шо не має - імовірно, там ще й посадовий злочин піде причепом ... але на фоні зради, то дріб'язок, ніхто не помітить, не заморочуйтесь ... :)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus