USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.55 39.80
  • PLN 9.75 9.90

Борги з зарплати на Волині зменшуються, однак дані «шкутильгають»?

6 Серпня 2009 09:52
Під час засідання регіональної тристоронньої соціально-економічної ради 5 серпня «питанням №1» стала заборгованість із виплати заробітної плати на підприємствах області. За оперативними даними, відповідні борги зменшуються, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
 
Начальник головного управління праці, соціальних питань та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Кец розповів про діяльність ОДА щодо погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Зокрема, з початку року облдержадміністрація направила 4 звернення до прокуратури Волинської області щодо підприємств-боржників. За словами пана Кеца, Територіальна державна інспекція праці в області цьогоріч здійснила 136 перевірок. За їх матеріалами правоохоронні органи відкрили 14 кримінальних справ.
 
Станом на 1 липня сума боргів із зарплати на економічно активних підприємствах становила 20 мільйонів 400 тисяч гривень, що становить 92% від загальної суми боргів. Однак за останні місяці спостерігається динаміка зменшення цього показника.
 
За словами Володимира Кеца, однією з найскладніших є ситуація на ВАТ «Волиньгаз» – понад 2 мільйони гривень невиплаченого заробітку. Працівники телефонують не лише в управління, а й на гарячі лінії Мінпраці та Кабміну. Наприкінці червня керівництво підприємства запевняло, що візьме банківський кредит, який піде на виплату заробітної плати. Однак ситуація дотепер невирішена, – констатують посадовці. Тому очільників «Волиньгазу» знову заслухають під час засідання обласної комісії з питань забезпечення своєчасності погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.
 
Пан Кец зазначив, що прямого впливу на приватних власників щодо погашення заборгованості у ОДА немає. Крім того, 10% боргів із зарплати на економічно активних підприємствах припадає на державні підприємства (2 мільйони гривень), а 18%, або ж 3,6 мільйона гривень – на комунальні підприємства. Найбільше боргів у комунальників Луцька – понад 3 мільйони гривень. У список боржників потрапили 11 підприємств комунальної власності, зокрема Луцьке підприємство електротранспорту, ЖКП №3. «Ситуація по місту Луцьку залишає бажати кращого», – зазначив Володимир Кец.
 
Однак за оперативними даними станом на 31 липня борги із зарплати зменшилися на 6,4 мільйона гривень з початку місяця і становлять 14 мільйонів гривень. Скорочення суми боргів відбулося в основному на підприємствах Луцька та Нововолинська.
 
У голови правління Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців Володимира Цибульського виникли зауваження щодо даних по заборгованості: «Я розумію, що є динаміка, але якось треба зробити так, щоб і в управлінні облдержадміністрації, і в управлінні статистики були однакові дані. Як готувався до виступу сьогодні вранці – були одні дані. Прийшовши, отримав уже інші». Пан Кец пояснив відмінності тим, що статистика кожного місяця збирає дані лише по 15-те число, а оперативна інформація збирається з районів та міст області й пізніше. Однак член тристоронньої ради Віктор Чорнуха назвав оперативні дані невірними. А голова Волинської ОДА Микорла Романюк зазначив, що за допомогою оперативних даних прослідковувати впродовж місяця тенденції щодо заборгованості з виплати заробітної плати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus