USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

«Бороду, яка врятувала життя, зголю після війни в Україні», - боєць 51 ОМБ

19 Грудня 2015 11:02
«Бороду, яка врятувала життя мені й моїм хлопцям в АТО, зголю тільки коли в Україні закінчиться війна», – стверджує боєць «Варти порядку» Олег Моргун.

Інтерв’ю з бійцем на своїй сторінці у мережі Фейсбук опублікувала прес-служба Громадського формування «Варта порядку».

«Я - солдат, недоношенный ребенок войны, Я - солдат, мама залечи мои раны. Я - солдат, солдат забытой богом страны, Я - герой, скажите мне, какого романа» (гурт 5'nizza – ред.,), – лунає в моїй слухавці, коли я набираю номер Олега. На перше в своєму житті інтерв’ю він приходить як на свято – в напрасованих брюках і смарагдовому светрі.

Я замовляю собі каву, він – фруктовий чай. Олег не кавоман і до будь-яких стимулюючих засобів ставиться скептично. Поки несуть наші напої, хлопець помітно хвилюється і потирає охайну чорну борідку. В червні він повернувся з АТО, з вересня служить у «Варті порядку». Йому - 24, з вікна кафе ми бачимо його рідну школу №26.

- Олеже, в тебе ефектна борода, але вона додає тобі віку. Не думаєш поголитися?

- Я дав собі слово, що не зголю її, поки в Україні не закінчиться війна. Якось вона врятувала життя мені й моїм хлопцям. Одного разу, в день мого дембеля, моя розвідгрупа натрапила на засідку ворога. Знаєте, на фронті зв’язку між підрозділами нема. Ми були у їхніх одностроях і без розпізнавальних знаків, про всяк випадок. Ті теж їх не мали. Ми подумали, що то наші, й вони подумали, що ми їхні. Вже коли підійшли ближче, помітили в одного з них прапорець Новоросії. Вони ж побачили мене бородатого й, певно, прийняли за чеченця. Та коли наш командир попросив їхнього опустити зброю, той не послухав, почалася перестрілка, поранили трьох наших хлопців, та з їхнього боку втрати були значно більші. Злагоджено спрацювала наша група. Нас добре тренували досвідчені бійці, готували до справжніх боїв. Відтоді я дуже ціную професіоналізм і злагодженість дій команди.

- Коли тебе призвали і де саме в зоні АТО ти побував?

- Призвати мене не встигли, я сам пішов. Хоча вдома думають, що отримав повістку. Це була перша хвиля мобілізації, в травні 2014-го. Потрапив у батальйон «Волинь», потім його приєднали до 1-го Окремого мотопіхотного батальйону 14-ї бригади. Був у Дебальцеве, Малоорлівка, Новоорлівка, біля шахти «Єнакіївська», біля Горлівки в селищі Новогородське.

- Чим ти займаєшся, окрім служби у «Варті порядку»?

- Ще після строкової служби та тимчасової роботи в охоронній фірмі я влаштувався на виробництво в «ModernExpo», куди й повернувся після АТО. Між тим підпрацьовую таксистом. Щоправда, зараз машина в ремонті, а на «модерні» дали законну оплачувану державою відпустку. Тому в мене маленькі канікули. А взагалі, мені подобається бути постійно в русі. Хоч і складно буває поєднувати стільки занять, але це потрібно, щоб усілякі дурниці не лізли в голову.

- Маєш якесь хобі?

- Так, люблю стрибати з парашутом. Звісно, це заняття для людей із достатком, але раз-двічі на рік можу собі це дозволити, тим більше, учасникам бойових дій роблять знижки. Вже здійснив 8 стрибків – 4 на службі, 4 вдома. Хоч і страшно кожного разу, але лише до того моменту, поки розкриється парашут. Потім – кайф. Це моє!

- Що будеш робити, якщо знову покличуть воювати?

- Як покличуть, то піду, але воювати в Збройних силах більше не хочу. Там безлад, особливо в плані вживання спиртного, а на це закривають очі. Я за рік на фронті не пив узагалі, хоча нагоди були. Щоправда, закурив. Але не пив. А тих, хто не знав міри, там б’ють і навіть закривають у клітки. Та більшості не доходить. І вирішити це можна, на мою думку, лише жорстким відбором.

- А що думаєш про дисципліну у «Варті порядку»?

- Про «Варту порядку» я знаю давно. А тепер і особисто переконався, що організація серйозна, добре тренують, групи працюють злагоджено. Мені подобається. Хлопці адекватні, ні в кого не спостерігав проблем з алкоголем. За такі порушення дисципліни в нас виганяють. У «Варті порядку» багато моїх товаришів, з якими ми разом воювали. В таких умовах, у такій команді я можу використовувати набутий воєнний досвід на благо свого міста.

Спілкувалася Варвара Зазнобіна
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Редакція сайту прийняла рішення тимчасово закрити коментування під новинами, які стосуються військових подій на сході.
В Україні триває війна, зокрема інформаційна. Таким чином, ми не можемо допустити, щоб ресурс Інформаційного агентства Волинські Новини використовували як майданчик для дестабілізації ситуації.


Утім нам важлива думка нашого читача, тож запрошуємо до обговорення публікацій на сторінках агентства в соціальних мережах.




Система Orphus