USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Бойовий шлях козаків: луцькі школярі вчаться перемагати у сутичках

24 Лютого 2018 17:53
«Вищу математику» бойового мистецтва – розділ хортингу «сутичка» почали опановувати луцькі школярі, які готуються взяти участь у чемпіонаті України.

Тижні тренувань лишаються позаду і юні лучани навчаються перемагати суперників у сутичках: вивести суперника з рівноваги, навчитися швидко реагувати та приймати правильне рішення – усе це включає розділ хортингу, цікавий як для дітей, так і для дорослих.

Як розповів президент Волинської обласної федерації хортингу Сергій П’ятіков, розділ хортингу «сутичка» – це один із основних розділів, який передбачає кидкові техніки, партерної роботи, больові, кидкові та задушливі технічні дії. Фактично це те, що формує безударний хортинг. Цей розділ з’явився спеціально для дітей молодшого шкільного віку, адже багато батьків не хочуть, щоб діти у цьому віці використовували ударні техніки.

У цьому розділі проходять обласні змагання. Чемпіонати України в 2017 році не проводилися, адже він був виключений з єдиної спортивної класифікації України так як розділ дуже схожий на грепплінг. Втім, зараз триває процес по відновленню цього розділу й, можливо, цього року знову будуть чемпіонати України із «сутички».
«Цей розділ цікавий не тільки дітям, а й дорослим, адже є мала ймовірність потрапити на непомітний удар, втім, тут доводиться багато думати, тобто це свого роду вища математика бойового мистецтва. Розділ важкий тим, що потрібно мати просторове уявлення, високу витривалість та швидку реакцію», - розповідає тренер.

«За цей час я бачу чимало досягнень у наших новачків. Зокрема вони навчилися техніки самостраховок, оволоділи базовими стійками, елементарними блоками рук і ніг, базовими техніками підніжок. Плануємо навчитися виводити суперника зі стану рівноваги», - зауважив Сергій П’ятіков.
Втім, з його слів, не варто формувати ілюзію, адже за десятибальною шкалою виконання техніки у них десь на 4 бали. Це тому, що пройшов ще надто малий відрізок часу, аби напрацювати техніку. М’язова пам’ять ще не сформувалася належно й вони не встигають якісно виконувати ті чи інші дії.

«Спортсмени адаптовуються до хортингу, опановують базові техніки, освоюють техніки самостраховки, кидкової, партерної, ударної техніки. Вже працюють в захисті, виходять з лінії атаки, отримують перші уявлення про проведення самого поєдинку», - зазначає Сергій П’ятіков.
З його слів, на початковому етапі багато спортсменів хочуть стати чемпіонами, але із сотні новачків чемпіоном стає лише один.

«У нас теж є спортсмени, які стартували, але вже є перші втрати: не всі справляються з фізичними та психологічними навантаженнями, вже проявляється втрата інтересу до занять, до хортингу», - зауважив тренер.

«Мене не було на двох тренуваннях, бо я хворів. На тренуваннях мені не важко і цікаво», - розповів Артем.
Влад розповідає, що навчився виходити на больовий прийом, виходити із тактичних дій суперника, а також правильно робити больові прийоми і знає, як потрібно працювати, щоб не зламати супернику руку чи ногу. З його слів, тренуватися йому цікаво, тому що можна навчитися захищатися, атакувати й це у подальшому в житті стане в нагоді.
Нагадаємо, соціально-спортивний проект «Від школярів до козаків» реалізовує Інформаційне агентство Волинські Новини спільно з Федерацією хортингу на Волині. Група школярів початкових класів долучилася до занять спортом, аби виховати у собі силу волі, здобути навики самозахисту та розвинутися фізично. Через два місяці найрезультативніші учні увійдуть в команду, яка захищатиме честь Волинської області на чемпіонаті України в Києві.

Над матеріалом працювали журналісти Вадим Панафідін та Павло Переведенець.

Довідково: Хортинг – український національний вид бойових мистецтв, який поєднує в собі як ударно-кидкову техніку, техніку роботи в партері, переміщення, роботу руками, ногами в стійках і повний спектр кидкової бази, який може траплятися в усіх видах бойових мистецтв, спрямованих на кидкову техніку, починаючи від вільної боротьби, закінчуючи джиу-джитсу, дзюдо, бойовим самбо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus