USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Британський суд заморозив активи «Газпрому»

19 Червня 2018 17:45
Британський суд заморозив активи "Газпрому" за проханням "Нафтогазу". Українська компанія має намір добитися того, щоб російський газовий монополіст виконав свої зобов'язання за рішенням Стокгольмського арбітражу.

Комерційний суд Лондона 19 червня дозволив заморозити активи російського "Газпрому" на території Великобританії за клопотанням НАК "Нафтогаз України".

У "Нафтогазі" відзначили, що такі заходи необхідні для забезпечення рішення стокгольмського арбітражу по виплаті 2,6 млрд доларів російським газовим монополістом.

Відповідно до рішення англійського суду, "Газпром" протягом 48 годин після отримання рішення має надати "Нафтогазу" список всіх своїх активів вартістю більше 50 тис. доларів, розташованих в Англії або Уельсі.

Як повідомляється, при цьому "Нафтогаз" вже повідомляє лондонські офіси 17 банків, які ведуть бізнес зі "Газпромом", що вони не можуть сприяти скороченню активів "Газпрому" на території Великобританії.

Відзначимо, апеляційний суд округу Свеї (Швеція) за клопотанням російського "Газпрому" прийняв рішення про призупинення процедури примусового стягнення боргу в розмірі 2,6 млрд доларів з російської компанії в рамках виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Українська компанія вже звернулася до суду з метою скасування цього рішення.

Нагадаємо, наприкінці лютого завершився тривалий спір між "Нафтогазом" і "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі. Суд зобов'язав "Газпром" заплатити "Нафтогазу" 4,63 млрд доларів за недопоставку узгоджених обсягів газу по транзиту. За підсумками двох арбітражних спорів між компаніями з постачання та транзиту газу "Газпром" має доплатити Україні 2,56 млрд доларів.

Після того, як Україна почала примусовий збір боргу з "Газпромом", російська компанія добилася призупинення цього процесу, проте рішення апеляційного суду є тимчасовим.

Також у "Газпромі" заявили, що розпочинають процедуру розірвання контрактів з "Нафтогазом", оскільки тепер вважають їх неефективними. Щоб розірвати договори без угоди з українського боку, потрібно судове втручання. У той же час в Росії відзначають, що погоджуються зберегти транзит газу через Україну, "якщо" Нафтогаз "запропонує вигідні умови".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
скептик Показати IP 19 Червня 2018 19:27
"погоджуються зберегти транзит газу через Україну, "якщо" Нафтогаз "запропонує вигідні умови". ВИГІДНІ УМОВИ - возити газ повітряним шляхом стратостатами

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus