USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Будівництво Луцького аеропорту інвестору гарантуватиме ласий шматок комунального майна області?

17 Липня 2009 14:14
Австрійська компанія, яка готова проінвестувати будівництво Луцького аеропорту, вимагає від влади Волинської області гарантій цільового використання коштів. Цими гарантіями пропонують зробити два об\'єкти комунальної власності – санаторій «Турія» та «Волиньенергософт». Про доцільність такого кроку дискутували під час засідання бюджетної комісії Волинської обласної ради,– повідомляє 17 липня репортер «Волинських Новин».
 
Питання щодо Луцького аеропорту не було в проекті порядку денного засідання комісії, однак його включили, як додаткове за пропозицією голови Волинської ОДА Миколи Романюка. Голова Волинської обласної ради Анатолій Грицюк розповів, що вчора австрійська фірма надала згоду, щоб виступати головним інвестором будівництва Луцького летовища. За словами пана Грицюка, головний директор компанії-потенційного інвестора заручився підтримкою акціонерів. Проте від облдержадміністрації та облради просять надати гарантії у вигляді двох-трьох об\'єктів комунальної власності області. «Фірма перевірена відповідними службами, має в Європі хорошу репутацію», і з нею ведуться переговори протягом 6 місяців, – зазначив Анатолій Грицюк. Волинські владці пропонують, щоб в якості гарантії виступили приміщення санаторію «Турія» та «Волиньенергософту».
 
Як стало відомо, лист-відповідь, який розглядала бюджетна комісія, готував заступник голови облдержадміністрації Василь Байцим. Микола Романюк відверто зізнався, що проект тексту цього документу побачив лише сьогодні. За словами губернатора, у ньому влада області дає попередню згоду на те, щоб гарантією цільового використання коштів на будівництво аеропорту стали об\'єкти комунальної власності. Держава виступити інвестору гарантом не може.
 
У листі зазначено, що сума інвестицій – 78 мільйонів гривень. Водночас, для гарантування інвестицій, пропонувалося оформити вказані об’єкти комунальні об\'єкти, як заставу у банку. Це викликало сумніви у депутата облради Володимира Бондара. На його думку, вартість «Волиньенергософту» і «Турії» перевищує 78 мільйонів гривень.
 
Натомість депутат Олександр Свирида запропонував доручити і голові ОДА Миколі Романюку, і голові облради Анатолію Грицюку підписувати угоди та здійснювати інші юридичні процедури з інвестором.
 
Пан Грицюк наголосив, що гарантії «не означають, що ми продали чи віддали ці об’єкти... Ми втрачаємо час... Хто не ризикує, той не п’є шампанського». Депутат Іван Карпомиз натомість зазначив, що корпорація «Nestle» при будівництві нового заводу на Волині жодних гарантій не просила.
 
Начальник головного фінансового управління Волинської ОДА Ігор Никитюк вважає, що, згідно з листом, «фірма отримує гроші, а гарантією надаємо ми». Його підтримав член бюджетної комісії Олександр Башкаленко. «За кого ми даємо цю гарантію?» – обурено запитався він. За словами пана Башкаленка, якщо, наприклад, 10 тисяч гривень при будівництві летовища витратять не за призначенням, то таким чином область втратить «Турію» і «Волиньенергософт». Депутат вважає, що і при підготовці листа чи будь-якого іншого документа у цій справі, варто залучити незалежний юридичний супровід. Володимир Бондар таку пропозицію підтримав і думає, що «питання не готове». «Не дай Бог, щоб ні аеропорта не було, ні комунального майна», – сказав екс-губернатор Волині.
 
Врешті, дискусію вирішила пропозиція волинського губернатора, яку бюджетна комісія підтримала. Микола Романюк запропонував кінцеву частину листа викласти приблизно у такій редакції, що «обласна рада й обласна державна адміністрація надають попередню згоду і готові гарантувати цільове використання коштів об’єктами обласної комунальної власності». Для з’ясування деталей представників потенційних інвесторів запрошують на Волинь, і, як сподіваються, вони прибудуть наступного тижня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus