USD 39.62 39.90
  • USD 39.62 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Будинок в Колодяжному, весняне оновлення і польові квіти: виставка волинської художниці в Галереї мистецтв

20 Березня 2021 12:26
Стара дерев’яна хата, загублена у заростях папороті, човен на лісовому озері серед комишів, запашне різнотрав’я волинських лугів і краса польових квітів – на полотнах знаної художниці Світлани Костукевич оживають рідні поліські краєвиди, оспівані у знаменитій драмі-феєрії «Лісова пісня» Лесі Українки. Нова експозиція в рамках проєкту «Лесиними стежками», який протягом 2021 року проводить Волинська організація Національної спілки художників України з нагоди 150-річчя нашої видатної землячки, днями відкрилася для огляду в малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ.
На створення цих полотен художницю надихнули твори Лесі Українки та залюбленість поетеси у волинську природу, висловлена у віршованих рядках. Окрім того, як розповіла на зустрічі з першими глядачами Світлана Семенівна, в основу одного із сюжетів лягли її дитячі враження від поїздки в село Колодяжне: «Я була маленькою дівчинкою, коли разом з батьками приїхала в Колодяжне. Все навколо захоплювало і дивувало мене до глибини дитячої душі! Я вірила усім казкам і переказам про лісових жителів, описаних Лесею Українкою. Пригадую, тоді ще була жива няня Лесі, і нам пощастило там її побачити. Сам будинок Косачів потопав у квітах і справив на мене надзвичайно сильні враження».
Написанню картини також передувала велика дослідницька праця художниці. Світлана Костукевич відчувала потребу, насамперед у власному сприйнятті, очистити образ Лесі Українки від нав’язаного радянською ідеологією штампу хворобливої революціонерки. Вишуканість юної панночки Лариси Косач у важливий час її життя в поліському селі символічно показують стилізовані у пастельній гамі квіти навколо будинку. Важливою метафорою картини є струмінь світла, який виходить з будинку Косачів, – так авторка візуалізує дух високої культури та просвітницької діяльності цієї родини, що дала Україні багато визначних персоналій.
Для шанувальників творчості Світлани Костукевич, колег-художників та знавців ця мисткиня відома як віртуозна пейзажистка, авторка витончених натюрмортів. Вже багато років вона зберігає відданість непростій, на думку багатьох професійних художників, темі – квітам. Серед її численних квіткових сюжетів нема двох однакових, кожна композиція унікальна, розповідає вона.
І немає значення, в якій техніці їй працювати: у багатому доробку Світлани Семенівни є акварелі, олійний живопис, твори акрилом, витинанки, розписи по тканині, гобелени та експерименти у мішаних техніках. Мисткиня почувається вільно у різноманітті стилів і напрямів від гіперреалізму до народних стилізацій, майстерно володіє кольором для передачі широкого спектру людських переживань і настроїв. Для цієї тематичної експозиції вона запропонувала серію пейзажів, створених в емоційному співзвуччі з поетичними картинами поліської природи Лесі Українки.
Невипадковим для авторки виставки став весняний час її проведення. «Художники та їхні картини потрібні для того, щоб пробуджувати людей», – переконана Світлана Семенівна, і в ширшому сенсі пов’язує весняне пробудження природи з місією митців – поетів, художників – надихати людей до внутрішнього оновлення, переосмислення життя, готовності до еволюційних зрушень.


Виставка творів Світлани Костукевич в арт-проєкті «Лесиними стежками» триватиме протягом трьох тижнів і відкрита для безпечного перегляду шанувальників волинських пейзажів. Твори експонуються в Малій залі Галереї мистецтв ВО НСХУ, що на вулиці Лесі Українки, вхід вільний.

Про подію на сайті Галереї мистецтв https://www.volart.com.ua/ukr21/s_kostukevych_lesynymy_stezhkamy/



Маша ПИЛИПЧУК


Фото авторки
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Микола Показати IP 21 Березня 2021 07:47
Супер !!!!! Молодець!!!!
шанувальниця Показати IP 24 Березня 2021 12:48
Які прекрасні твори! Запахло, засіяло, зацвіло весною! Дякую за весняний позитив.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus