USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Бунт Степанова: главу Одещини хочуть прибрати через провал Порошенка і дружбу з Палицею

9 Квітня 2019 13:41
Петро Порошенко спочатку змушував Максима Степанова написати заяву на звільнення з посади голови Одеської ОДА за власним бажанням, а коли Степанов відмовився, то видав незаконний указ про його звільнення. Причина гніву президента проста і зрозуміла – провальний рейтинг після першого туру (Порошенка підтримало 9% виборців, Зеленського – 41%), ліквідація сітки з підкупу на користь президента та багаторічна дружба Степанова з опозиційним політиком, головою Волинської облради Ігорем Палицею, яку Степанов ніколи не приховував.

Для того, аби звільнити неугодного Степанова, Порошенко повинен звернутись до Кабміну. Там, за інформацією ЗМІ, президента чекатиме ні що інше, як бунт. Адже, як планується, міністри не підтримають подання на звільнення Степанова, чим відкрито оголосять демарш Порошенку. Ця подія може стати знаковою, ставши початком кінця для команди чинного президента. Адже підконтрольні чиновники і силовики побачать, що можуть вийти з-під впливу Порошенка.

Порошенко не може одноосібно звільнити голову ОДА

Голова Одеської ОДА Степанов навідріз відмовився підкоритися президенту і йти. У понеділок, 8 квітня, глава Одеської ОДА зібрав прес-конференцію, на якій назвав президентський указ щодо себе незаконним.

«Указ – дуже дивний документ, який, на моє переконання і всіх юристів і навіть студента, який навчається на юриста, не має нічого спільного з законодавством України. Він вище повноважень президента, записаних в Конституції », – заявив Степанов.

А сам він не буде писати заяву «за власним бажанням», хоча про це, за його словами, просив президент.

Натяком на підґрунтя появи президентського указу стала фотографія Степанова з роздруківкою в руках «Забезпечив чесні вибори. Відсторонений?»
«Спроба замінити Степанова на Паращенко дійсно пов’язана з тим, що він не проявляв активність на виборах в області на користь Порошенка. Ще одна причина – давня дружба з Палицею (колишній глава Одеської ОДА, а нині голова Волинської обласної ради, близький до бізнесмена Ігоря Коломойського Ігор Палиця – ред.)», – каже джерело видання Страна серед народних депутатів, знайомих з ситуацією в Одесі.

А джерело в ОДА зазначає, що Ігор Палиця фактично розвалив в області «Сітку» – систему зі скупки голосів на користь Банкової. Аналогічно як і у Волинській області, зарплату отримували агітатори, працівникі штабів тощо, проте фактів відкритого підкупу в цих областях правоохоронці не зафіксували.

«Не дивлячись на те, що в Одеській області була підготовлена ​​і фактично готова цільова програма соціальної допомоги населенню з бюджетом в 90 мільйонів гривень, яку планувалося реалізувати в березні 2019 року, її так і не запустили. Навпаки, спроба реалізації цієї програми принесла істотної шкоди іміджу президента.

Степанов, розуміючи, що у президента мало шансів перемогти, вирішив відсторонитися від реалізації сумнівних з точки зору закону схем», – пояснило джерело в Одеській ОДА.

Голова ОДА говорить, що ніколи не робив таємниці з дружби з Ігорем Палицею. «15 років вже дружимо... Якщо у нас почали керуватися при виконанні своїх повноважень чутками і відносинами між однією людиною й іншою, то, вибачте, це катастрофа», – заявив він на прес-конференції.

В Конституції дійсно сказано, що голови місцевих держадміністрацій призначаються і звільняються з посади главою держави за поданням Кабінету міністрів. Минулого місяця Порошенко попросив Кабмін про аналогічне подання щодо звільнення голови Полтавської ОДА Валерія Головка (відповідного президентського указу немає до сих пір). А в разі Степанова він вдався до формулювання «усунути».

Бунт на кораблі: чому демарш Степанова потягне Порошенка на дно

Для того, аби звільнити Степанова, Порошенко має звернутись до Кабінету міністрів України. Засідання заплановане на середу, і, за інформацією ЗМІ, більшість членів уряду не підтримають Порошенка.

«Проти звільнення Степанова буде Арсен Аваков, ведуться переговори і з іншими міністрами. Тобто на Кабміні готується відкритий бунт проти президента», – говорить співробітник одеської обладміністрації в коментарі виданню «Страна».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus