USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Частина знесених «Ленінів» в Україні зникла у невідомому напрямку

6 Січня 2017 14:59
Частина знесених в Україні пам'ятників радянської епохи зникла у невідомому напрямку. Здебільшого, це великі скульптури із бронзи або меморіальні таблички, теж виготовлені із цінних металів. Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Обмальований монумент із карельского кварциту - це те, що залишилося від київського пам'ятника Леніну. Чи зберігся хоч частково червоногранітний Ілліч, знесений на початку революції Гідності, і через три роки не може ніхто сказати. Знесення столичного Леніна стало відправною точкою для всеукраїнського ленінопаду. Вони один за одним падають, а найцінніші безслідно зникають.

У Кропивницькому бронзову скульптуру Леніна під час знесення бачили востаннє. Скільки кілограмів бронзи зникло, обіцяють дослідити за фотографіями в ході розслідування.

"Пам‘ятника так і не знайшли, відповіді з міліції не надходило. Місцева громада мала б право вирішувати, куди використати надалі таку кількість бронзи. Виготовити інший пам‘ятник або скористатися нею на цілі громади", - розповідає начальник відділу культури міської ради Кропивницького Анна Назарець.

У Харкові через зникнення бронзового Ілліча один на одного кивають міський голова і тодішній губернатор. Вілімас Малінаускас, власник парку монументів радянської епохи у Литві, пригадує, що, колись добряче заробили лише на одному пальці з монумента, знесеного з головної площі Вільнюса. "Цей палець, як я чув, його зробили сотнями і тисячами штук. Великі гроші зробили з цього пальця Леніна", - каже Вілімас Малінаускас.

Лише у Києві демонтовано майже півтори сотні комуністичних об'єктів. Згідно з офіційними даними, три пам'ятники розбито, п'ять пошкоджено, 13 зруйновано під час демонтажу, сім утилізовано. Доля сімох демонтованих невідома. Вони зникли. Але зберігачі не знають, що робити навіть з тим, що вціліло. Музей авіації мав би стати "перевальною базою" для знесених пам'ятників. Вже звідси, за задумом, їх мали б перенести до музею тоталітаризму. Але на задвірках Музею авіації - лише один розпиляний пам'ятник чекістам. За задумом, найцінніші експонати мали б стати об'єктами майбутнього парку тоталітаризму. На кшталт у Литві. Його власник вклав два мільйони євро. Вілімас Малінаускас не любить говорити про прибутки, але його парк нині оцінюють удесятеро дорожче.

Українські колекціонери кажуть про спад інтересу до символів радянської епохи, але на цінне з художнього погляду попит завжди є. "Позбутися від їхнього символічного значення це абсолютно не означає позбавитися їх фізично. Що стосується їхньої монетизації, то я знаю, що були охочі з Китаю купити такі пам'ятники", - каже мистецтвознавець Дмитро Голець.

На київському Ленінові теж намагалися заробити, його частини продавали через інтернет. Чи знайшлися покупці - невідомо. А от бронзу скуповують від 60 гривень за кілограм.

Нагадаємо, за 2016 рік в рамках декомунізації українці обрали нові назви для 51493 вулиць та 987 міст і сіл в Україні. Крім того, демонтували 1320 "ленінів" та ще 1069 комуністичних пам'ятників. Верховна Рада України перейменувала 25 районів та 987 населених пунктів (з них 32 міста), спираючись переважно на пропозиції місцевих громад щодо нових назв міст та сіл.

На Волині маневицький «вождь пролетаріїв» також достояв до цього періоду, поки бронзовий пам’ятник не демонтували громадські активісти 10-ти патріотичних організацій області. В результаті цих дій відкрили кримінальне провадження по факту зникнення майна Маневицької селищної ради. Місцева громада неодноразово зверталась у правоохоронні органи стосовно зникнення такої кількості бронзи.

Пам’ятник громаді все-таки повернули, але розпиляним по частинах. 70 кг бронзи з нього витратили на меморіальну дошку для героя Небесної сотні Василя Мойсея, про що чесно зазначено у акті прийому-передачі.

У планах спілки атовців з цієї бронзи зробити пам’ятник узагальненому образу українця-героя та встановити його у центрі Маневич. За словами активістів, там зобразять козака, упівця, партизана, бійця АТО, тобто відображено історичний шлях боротьби за волю та незалежність нашої держави.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
нхя не смішно Показати IP 6 Січня 2017 15:16
В Разлівє шукали? Нє? - А в Швейцарії по пивнухах і борделях?
украінці Показати IP 6 Січня 2017 15:28
не крадуть,-тим більше самі у себе.про що ви говорите?
Як Показати IP 6 Січня 2017 18:41
В невідомому на переплавку медь нинче в цене
Черчик Показати IP 6 Січня 2017 18:44
Володя шо ти куриш який памятниу яка стела,
Линдюк до Черчик Показати IP 6 Січня 2017 21:38
Як який? памятник Леніну звісно,тільки меншого ніж був,із голою сракою,аби вся влада і Я могла його щоранку в дупу цілувати.
Линдюк Показати IP 6 Січня 2017 22:01
Ви супер ,Ви зе бест,Ви фореве.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus