USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Пам’ятник Бандері в Луцьку не перенесли

30 Березня 2016 12:13
Депутати не підтримали проект рішення про перенесення пам’ятника Степану Бандері. А ініціаторам цього проекту рішення дісталися прокльони та звинувачення у «антиукраїнській провокації».

Нагадаємо, більше 300 лучан підписалися під петицією про перенесення місця розташування пам’ятника Степану Бандері. Сьогодні, 30 березня, під час 5 сесії міської ради депутати розглянули відповідний проект рішення.

Автором проекту рішення був депутат Павло Данильчук. Мотивацію проекту рішення він пояснив тим, що проект пам’ятника, на його думку, «відповідає совковому стилю і подібний до тих пам’ятників, які встановлювалися комуністичним вождям».
«Коли не було пам’ятника, хіба молодь не вишколювалася? Варто його здешевити, це дасть можливість знайти кошти, якщо його запроектувати в більш скромній конфігурації. Бо сам Степан Бандера навряд чи погодився б, щоб йому ставили 12-метрові пам’ятники, як комуністичним ідолам», - зазначив він.

До слова, проектом рішення пропонувалося перенести пам’ятник на місце пам’ятника Степанові Бойку, якого мають демонтувати. Але напередодні депутати погодили відбудувати на тому місці капличку.

Депутат Костянтин Петрочук був проти перенесення пам’ятника, мовляв, прихильники Степана Бандери ходять до постаменту як на святе місце і там же капсула для нащадків.

Павло Данильчук запропонував ще 2 альтернативних місця встановлення: сквер біля ГУ Нацполіції, або ж сквер навпроти прокуратури.

Депутат Ігор Поліщук зауважив: варто оголосити збір коштів серед містян і водночас опитати думку людей, про те, яким має бути пам’ятник, де і за скільки.

«Нам треба припинити встановлення пам’ятників за бюджетні кошти. Перед тим як приймати рішення про встановлення пам’ятників, я вважаю, треба проконсультуватися з громадою. Найкращим виявом думки громади міг би стати публічний збір коштів. За зібраною сумою і кількістю людей побачимо, скільки людей хочуть спорудження пам’ятника», - зазначив депутат.

Крім того, він додав: у 2012 році кошторисна вартість пам’ятника була 1,5 мільйона гривень. Зараз він вартує ще більше. Витрачати кошти з бюджету на ці потреби – недоцільно.

Депутат Микола Федік переконував: сьогодні ніхто не говорить про розшук коштів. Натомість пам’ятник Степану Бандері несе ідеологічне навантаження: «Коли як не тепер говорити про це? За Радянського Союзу наліпили ідолів, і дотепер ми не можемо викорінити їх. А це - спальний район, де немає ідеологічних моментів, які б схиляли до патріотизму».

До слова запросили і автора петиції про перенесення – мешканця цього ж мікрорайону Михайла Шелепа. Він обурився, що мешканців мікрорайону ніхто не питав, хочуть вони пам’ятник саме біля РАЦСу, чи ні.
«Петицію підписало 300 живих людей – не комсомольців і не комуністів. Хто питав мешканців про пам’ятник Бандері? Чому саме там? Ніхто не питався людей. Я хочу, щоб люди, які зініціювали встановлення пам’ятника, його побачили. А те, що пропонується, призведе до того, що пам’ятника не буде ще 20 років. Я за те, щоб він був, щоб люди мали змогу покласти квіти і вшанувати пам’ять Степана Бандери. Ймовірно, в центральній частині міста», - пояснив він і закликав під час прийняття рішення керуватися не емоціями, а міркувати в інтересах всіх містян.

Та присутні члени братства ОУН-УПА назвали Михайла «комсомольцем» і провели з трибуни прокльонами і криками «Ганьба».
А згодом депутат Євгеній Ткачук поцікавися, звідки такий висновок, що підписанти не були комсомольцями. Мовляв, більшість лучан свого часу в школі були комсомольцями.

Очільник Волинського братства ОУН-УПА Богдан Вівчарик просив усе ж пам’ятник не переносити.

«Так склалося, що нерозумні діти роблять нерозумні речі. Якщо хтось не знає, хто такий Степан Бандера, то це третя велика постать в Україні після Богдана Хмельницького та Івана Мазепи. Кому як не молодятам вклонитися Степану Бандері і подякувати, що вони живуть в незалежній Україні. Це місце освячене. Так, я теж проти, щоб витрачалися бюджетні кошти. Ми пропонуємо інший шлях, ми будемо звертатися до меценатів, хай внесуть свою лепту. Пам’ятник дорогий, але ще дорожче невігластво, аморальність і непатріотичність молоді. І саме молодь треба виховувати на прикладі Бандери», - пояснив він.
Урешті, проект рішення не набрав достатньої кількості голосів. Отож, пам’ятник Степану Бандері таки встановлять на Площі Героїв Майдану, навпроти РАЦСу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
111 Показати IP 30 Березня 2016 12:49
паша от плохой жизни харю такую наел
111 Показати IP 30 Березня 2016 12:51
коментар було видалено
33-й квартал Показати IP 30 Березня 2016 12:53
Ну що тут казати - діагноз! Ну потім нехай не плачуться, коли місцеві жителі, незадоволені, щось да...!!! Нехай ті "співаки" тепер там цілодобово чергують...
стьопа Показати IP 30 Березня 2016 13:00
так быстрее б уже поставили, а то толкут воду в ступе, а толку.
ФигВам Показати IP 30 Березня 2016 13:00
Данильчук, "Беркут" про тебя не забыл!
Пенсія Показати IP 30 Березня 2016 13:20
Та поставте патрети (так дешевше) кому який який треба - і моліться на них, тільки між тим пробуйте щось робити іще, крім ідолопоклонства.
123 Показати IP 30 Березня 2016 13:39
Кононенко, Кононенко?! Є кращі - Шелеп, Данильчук і ще триста, імена яких можна встановити. Вроді і правильно кажуть, але свою залежність продемонстрували.
12345 Показати IP 30 Березня 2016 13:50
Хай з своїх кишень скидаються ,я наприклад не дам,нашли місце ,ви*одки сидять там пики наїдають.
лучанин Показати IP 30 Березня 2016 14:03
А як можна перенести пам"ятника якого ще немає?Повністю підтримую депутата Поліщука - не будувати памятники за бюджетні кошти.Хай ці урапатріоти попробують зібрати ці кошти в населення,в меценатів.За бюджетні гроші і дурень зробить.
Anna до лучанин Показати IP 30 Березня 2016 14:06
В Украіні війна. Немає нагальніших проблем ніж встановлення памятника. Як дурні щ торбою___одні памятники валять інші будують...
луцький Показати IP 30 Березня 2016 14:36
Люди зібрали голоси, що проти того місця, 300 голосів!!! А слухають купку недо... "Молодці" депутати, що тут казати!!! Кому ті петиції потрібні? Тільки прикриватись і "за" за те що потрібно окремим?! Ганьба за таке ставлення до жителів міста!!!
Вандузлер Показати IP 30 Березня 2016 15:01
Нехай ставлять. Наступній владі буде що зносити. І, самий цікавий момент, навряд чи хтось з мешканців Луцька буде проти. шановніпатріоти, ви коли небудь зрозумієте, що ви - це не все населення міста Луцька. І думку інших теж потрібно враховувати, якщо не хочете, щоб вашому ідолу не прилепили якусь назву на кшалт:"головний наречений Луцька" чи "сердешний Стьопа" (бо поряд червоне сердечко, котре там як раз в тему).
лучанка Показати IP 30 Березня 2016 15:11
Взагалі не підходить не місце і не пам'ятник там. А вклонятися молодятам треба Святому Володимиру, а не ...
ВОВК Показати IP 30 Березня 2016 16:26
А шо то за мужлан неголений на трибуні ? хай данильчук на городі в себе ідола поставить патріот хре-ов
СЛОВ'ЯНИ Показати IP 31 Березня 2016 00:18
Дорогі Депутати Волиняни ця людина накоїла багато лиха на Волині та Польщі . . . . Та за це потрібно вулиці по Волині видалити з його імям . . . Позор та ганьба Вам . . Почитайте історію . . . Наші (ваші) діди дивляться на Вас . . . . Одумайтесь . . Бабульок в пс¡х¥шк¥ . . .

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus