USD 39.00 39.37
  • USD 39.00 39.37
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Конфлікт навколо колишнього «Золота»: борги, погрози, суди

23 Травня 2014 19:00
15 екс-працівників розважального комплексу «Оксіджен» звернулись до правоохоронних органів зі скаргою на колишнього роботодавця, який заборгував їм заробітну плату за декілька місяців. У відповідь власник РК звинувачує підлеглих в крадіжці майна закладу, про яку самі працівники, кажуть, чують вперше.

Так, до редакції Інформаційного агентства Волинські Новини звернувся лучанин Андрій Віндюк та розповів історію про те, як власники одного з найпопулярніших свого часу розважального комплексу «Оксіджен» (екс-клуб «Золото», ресторан «Бамбарбія», і сауна «H2O», а нині – клуб «PulseDanceClub», ресторан «Appetite» та «Lounge») по декілька місяців боргували зарплату, а зрештою, як у його випадку, зовсім відмовилися її платити.

Юнак розповів, що на роботу в розважальний комплекс прийшов ще 4 роки тому. Працював кальянником, мав чудові стосунки з власниками закладу та справно отримував заробітну плату - доти, поки там не почались фінансові труднощі. Вони, врешті-решт, зі слів екс-працівників закладу, «загнали» власника структури Андрія Коваленка в боргову яму «глибиною» в 150 тисяч гривень. Колишні підлеглі бізнесмена стверджують, що саме стільки він винен людям, які недоотримали зарплату. І це - не рахуючи тих, хто працював півроку і навіть два-три роки тому.

Невдалий ребрендінг, або куди подівся блиск «Золота»

Нічний клуб «Золото», а також ресторан «Бамбарбія» свого часу були одними із найпопулярніших закладів міста. Але періодично НК «Золото» ставав об'єктом скандалів. Наприклад, коли прокурор Сергій Данілін під час чергової сесії Луцької міської ради заявив, що прокуратура перевірить заклад на відповідність його діяльності чинному законодавству. Нагадаємо, тоді на неповнолітніх відвідувачів клубу поскаржився луцький депутат Роман Бондарук.

Своєю діяльністю клуб заважав і прилеглим будівлям. Зокрема, на клуб міськраді нарікали депутати та власники автосалону, який розміщений поруч.

«У нічному клубі «Золото», що по вулиці Рівненській, порушуються всі людські норми поведінки, відбуваються бійки. Просимо вашого впливу та кардинальних рішень для наведення порядку», - таким депутатським запитом під час сесії Луцької міської ради виступив депутат Юрій Корольчук.

Неодноразові переговори з власником та адміністрацією щодо наведення громадського порядку в нічному клубі результатів не дали. П’яними відвідувачами порушуються усі людські норми поведінки, – стверджував тоді Корольчук.

«Не рідкі випадки бійок та стрілянини у той час, коли поряд автосалон. У ту ніч відбувалася п’яна бійка і о 04.00 спрацювала сигналізація автосалону, було пошкодження вхідних дверей», – розповідав депутат.

Тим не менше, заклад успішно продовжував працювати й далі, аж поки не закрився на реконструкцію восени 2013 року.

Фінансові проблеми у власників, зі слів Андрія, розпочались влітку 2013-го, коли РК запустив рекламну кампанію.

«Ті побачили, що це все прогоріло, і на осінь вирішили робити ремонт та ребрендінг всього комплексу», - каже хлопець.

Щоправда, сам власник розважального комплексу це заперечує. Чоловік каже, що клуб просто «віджив» своє:

««Золото» себе давно віджило. Клуб живе максимум чотири роки – ми протримались шість. Тому мусили організувати кардинальні зміни, і ми це зробили», - пояснює він.

Клієнти - ремонту не завада

Зі слів Андрія Віндюка, ремонт тривав «повним ходом» і не став на заваді роботі закладу.

«Ресторан, наприклад, взагалі не закривався. Ремонт тривав тоді, коли в закладі були клієнти. Люди їли, пили і нюхали фарбу і скаржились, чому заклад не закриють під час ремонту», - розповідає юнак, який тоді працював в закладі.

Та проблеми виникли не лише у відвідувачів, а й у працівників закладу. В бармена Анастасії Курбан розпочалась алергія на хімічні речовини, тому дівчина була змушена пройти курс лікування.

«Почалось це на початку листопада, спочатку я не звертала уваги, але потім воно виглядало все гірше і гірше. Я звернулась до маминої знайомої дерматолога, здала різні аналізи і в мене виявили токсикацію в організмі», - розповідає дівчина.

Каже, що лікувалась до квітня. Власнику закладу, Андрію Коваленку, нічого не казала, навіть не сподіваючись на якусь компенсацію. Хоча, зауважує, що має результати аналізів, які підтверджують її діагноз. З її слів, наразі їй винні близько 10 тисяч гривень за період з грудня 2013 року по квітень 2014.

Щоправда, сам Андрій Вільович знову ж таки заперечує цю інформацію і стверджує, що вона зовсім не відповідає дійсності. Мовляв, коли тривав ремонт, заклад був зачинений. А характерний запах фарби – це лише тимчасовий наслідок ремонту.

«Цей запах є, і буде ще десь рік. Це нормально, це як ремонт в квартирі зробити – там теж чути фарбою», - каже він.

Щодо хвороби екс-працівниці розважального комплексу, чоловік впевнений, що ніяких доказів причетності ремонту до її недуги немає.

«Більше того, вона два тижні не виходила на роботу, казала, що хворіє. Але довідки про лікарняний ми так і не побачили», - розповідає Андрій Коваленко.

«Все почалось з Майдану»

Андрій зазначив, що у нього затримки у виплаті заробітної плати розпочались наприкінці літа 2013 року. І починаючи з того часу, на запитання, коли будуть гроші, власник відповідав: «з понеділка» або «завтра». Однак «завтра» з’являлись нові проблеми фінансового характеру: закупка товару, борги перед постачальниками, борги за електрику, яку іноді навіть відключали, тощо.

А коли кальянники приходили запитати про гроші, часто у відповідь чули фразу «то вторгуйте». Одним словом, вчасно дочекатися грошей у цій ситуації було зась. За станом на перше квітня хлопцю за період з грудня 2013 року по березень 2014 були винні 7500 гривень. Його колезі Андрію Мельнику за час з грудня по квітень – 7486 гривень, Олександру Міщуку за січень та лютий – 2742 гривень, Уляні Перванчук за період з грудня по квітень – 4500 гривень, тощо.

«Досить популярним способом розрахунку в екс-«Золоті» був вексель на їжу, тобто персонал щоб хоч якось відбити свою зарплату, брав на певний ліміт їжу та напої. Також власник пропонував меблі та техніку зі своїх офісів, які він віддавав за рахунок заробітної плати», - розповідає колишній працівник.

Ще однією «валютою» був бензин – бізнесмен пропонував оплатити частину зарплати пальним з АЗК «Лукойл», що знаходиться поруч. Проте такий варіант бартеру задовольняв далеко не всіх.

Власне, цю інформацію бізнесмен Андрій Коваленко не заперечує. Чоловік каже, що шукав всіх можливих шляхів вирішення проблемної ситуації: пропонував погасити борг меблями, які не використовуються в комплексі, устаткуванням, тощо. А одному з працівників був змушений віддати власний мобільний телефон, щоб компенсувати кошти, які заборгував.

З його ж слів, фінансові проблеми закладу розпочались паралельно з революційними подіями в країні:

«Все почалось з Майдану. Всі борги по зарплаті, якщо вони є, всі виникли через це. Рахуйте, що це форс-мажор», - каже чоловік і додає, що склалась така ситуація, і людям стало не до веселощів.

«Ми не знали, що таке буде. Ми з осені робили ремонт, напозичали грошей і фінансували реконструкцію. Але час виявився невдалим», - розповідає бізнесмен.

Чи все гаразд з документами?

Далеко не всі працівники розважального комплексу оформлені офіційно – по декілька людей з кожного профільного підрозділу. Андрій розповідає, що отримував кошти, як це часто буває, «в конверті».

Це підтверджує і власник РК, але зауважує, що решта його підлеглих оформлені шляхом укладання цивільно-правового договору. Мовляв, це популярна практика, і робиться для того, щоб полегшити процедуру оформлення документів. А в розважальній сфері плинність кадрів, з його слів, - зовсім не рідкість.

«Часто люди не хочуть оформлятись офіційно, а це вже - їх проблеми. Наприклад, хтось може стояти на біржі чи ще щось», - пояснює він.

Натомість, екс-кальянник Андрій впевнений, що з документами не все було гаразд.

«В мене був підписаний цивільно-трудовий договір, здані копії паспорту та ідентифікаційного коду, але він в них лежить уже не з моїм, а з підробленим підписом. Його робили для «відмазки», на той випадок, якщо нагряне перевірка», - розповідає юнак.

А ось і документи, про які розказав юнак. Він стверджує, що підпису на ньому не ставив, як і його колега, якому власник теж боргує кошти.

Власник пояснює, що бухгалтерією займалась його підлегла Іванна Кіперчук, якій він заборгував 8000 гривень заробітної плати. Так і не дочекавшись коштів, дівчина звільнилась. Проте у Андрія Вільовича інша точка зору. Чоловік пояснює, що згідно з умовами цивільно-правової угоди, людина отримує не заробітну плату, а винагороду за виконану роботу: «Відповідно, якщо робота не робиться, то винагорода не платиться. Коли бухгалтер звільнилась, ми провели аудит і виявилось, що з вересня 2013 року бухгалтерська звітність не велась належним чином».

Зі слів керівника установи, після цього він був змушений ліквідовувати наслідки, аби уникнути проблем з податковою. Власник розповів, що компанія буде пред’являти екс-працівниці позови на основі аудиту і висновків бухгалтерів.

Своєю чергою, колишній працівник «LoungeHookah-Bar» стверджує, що ніхто з тих, хто отримував заробітну плату, в офіційних відомостях не підписувався.

«Але після того, як частина працівників написала заяви в міліцію, бухгалтер Валентина Оніщук заворушилась і почала заповняти відомості по заробітній платі і по податкам, змушувала підписувати людей, які там ще працювали. Вони відмовлялись, мотивуючи тим, коли вони підпишуть, то не отримають гроші взагалі. Дехто просто йшов з роботи, боячись тиску. Відповідно, трудові та медичні книжки не віддавались. Їх можна було забрати лише в обмін на підписи відомостей», - каже Андрій Віндюк.

Натомість власник розважального комплексу пояснив, що все, що нині робить новий бухгалтер, – це ліквідовує наслідки людини, яка раніше працювала на цій посаді і, з його слів, свою роботу виконувала неналежним чином.

Проте цю інформацію заперечує екс-бухгалтер комплексу. Дівчина стверджує, що якби все дійсно було б так, як розповідає власник комплексу, структуру давно б оштрафували відповідні органи.

Почати все з початку

Андрій розповів, що шансом «відбити» заборговані кошти став «LoungeHookah-Bar», який відкрили в березні. З його слів, власник погодився, щоб працівники брали заробітну плату за поточний період відразу.

«Спочатку була домовленість, що ми будемо забирати гроші кожен день, потім – кожен тиждень, а в кінці-кінців – кожні два тижні. За перший період ми гроші забрали. Але кінчився березень, і знову все почалось як раніше – нам заборгували ще більше», - розповідає кальянник, який працював в цьому закладі.

Власник же пояснює, що усна домовленість між ним та працівниками дійсно була. Чоловік розповів, що надав Андрію Віндюку повну свободу дій, закупивши необхідне устаткування та надавши приміщення. Мовляв, «LoungeHookah-Bar» був окремим проектом в рамках розважального комплексу. Ідея дійсно увінчалась успіхом, клієнтам припав до вподоби заклад, основною родзинкою якого були саме якісні кальяни. Перший час працівники справно отримували заробітну плату, проте, коли прийшов час платити за світло, з власником знову стався конфлікт.

Чоловік пояснив, що за електроенергію комплекс платить близько 20 тисяч гривень в місяць, і ці кошти акумулюються зі всіх структурних підрозділів. Згодом, їх «підтягують» назад в бюджет. Проте, з його слів, працівники обурились через чергову затримку зарплати і остаточно пересварились з Андрієм Коваленком.

Хто кому погрожував

Однією з останніх спроб вирішити ситуацію миром стала розмова віч-на-віч з власником, працівники прийшли з батьками.

Влаштувати розмову при свідках хлопець вирішив після того, як власник РК пригрозив одному з барменів «і мокрого місця не залишити» від нього. Але тоді Андрій Коваленко заявив, що борги із зарплати персоналу становлять 150 тисяч гривень, їх заклад ще з літа 2013 не приносить прибутку і поки що платити нічим. Мовляв, потрібно чекати. Тоді ж працівники заявили, якщо бізнесмен не виплатить їм боргів по заробітній платі, вони звільняться.

«А через декілька днів Андрій Вільович до мене зателефонував і сказав: краще б ти не приїжджав, щоб твої батьки не подумали, що з тобою щось може статися», - розповів екс-кальянник, і після того заборонив Андрію приходити на територію комплексу три дні. Мовляв, «подумаєш над своєю поведінкою, прийдеш і поговоримо». Та після цього спілкування з Андрієм припинилось взагалі.

Власник підтвердив, що така розмова дійсно була. Щоправда, зауважує, що мав на увазі дещо інші речі. Чоловік пояснив, що після візиту з батьками у працівників «LoungeHookah-Bar» різко погіршились стосунки з колективом. Мовляв, їх почали кпинити за те, що вони задіяли своїх батьків. З його слів, він сказав кальяннику не приходити на роботу три дні для того, щоб впала напруга всередині колективу.

До слова, юнак був не єдиним, у кого з бізнесменом були жорсткі розмови. СМС-повідомлення з погрозою «візиту додому» отримала і екс-бухгалтер РК Іванна Кіперчук.

«Я йому сказала, що якщо не віддасть 3 тисячі гривень боргу, то я звільнюсь. На що він відповів «можеш на роботу не виходити, грошей все одно не отримаєш», - розповідає дівчина.

З її слів, через тиждень попросив її прийти і показати, де всі документи по комплексу, але сказав, що грошей вона все одно не отримає (до слова, борг на той момент вже сягав 8 тисяч гривень).

«У випадку, якщо я цього не зроблю, обіцяв прийти додому», - каже екс-працівниця закладу, і як доказ показує СМСку від колишнього шефа.

Андрій Вільович не відхрещується від того, що дійсно писав таке повідомлення. Але зауважує, що це не була погроза. Мовляв, завітати додому він збирався виключно для того, щоб дівчина навела лад в документах.

Довгі пошуки правди

Намагаючись добитись правди, Андрій подав заяву в Територіальну державну інспекцію з питань праці. А також разом з 14 колегами, кому власник комплексу заборгував кошти, написали заяви в міліцію. Наразі триває слідство. Цю інформацію підтвердили і в Управлінні МВС у Волинській області.

«Про ці заяви почала випитувати в персоналу ще один бухгалтер комплексу, яка в добрих стосунках з власником, - Валентина Оніщук. Вона взагалі оформлена не як бухгалтер, а як адміністратор закладу. Жінка казала працівникам «можете не йти не писати, бо це все «вирішиться» не на їх користь», - розповів юнак.

Також додав, що та шукала зв’язки, аби якось «зам’яти» цю ситуацію: «Всі гроші із заробітної плати і х поточних витрат видавала саме Валентина Оніщук, яку всі знали як бухгалтера. Я там 4 роки працюю і вона виконували обов’язки бухгалтера весь цей час. Це підтвердить весь персонал, який був там за період моєї роботи».

Цю інформацію проте заперечив власник розважального комплексу. Бізнесмен стверджує, що Валентина Оніщук не є бухгалтером, а лише відповідала за закупки, тощо.

«Вона рахується в нас адміністратором, це людина, яка працює в мене вже 16 років», - розповів чоловік.

Взаємні претензії

Власник «LoungeHookah-Bar» Андрій Коваленко стверджує, що постраждав в цій ситуації і він сам. Слова колишніх працівників закладу про те, що вони не вийшли на роботу, тому що не мали, чим торгувати, він заперечив. З його точки зору підлеглі просто «втікли», прихопивши з собою цивільно-правові договори. У відповідь на це колишній працівник установи Андрій Віндюк стверджує, що документи він не брав - йому їх передали ще задовго до звільнення. Але, виявилось, що це далеко не всі претензії власника. Бізнесмен стверджує, що після звільнення працівників та інвентаризації він недорахувався 4,5 кілограма кальянного тютюну:

«Тому ще велике питання, хто кому винен. Можливо, цей тютюн десь і є. Але в цьому випадку, хай вони [[/i]колишні працівники, - авт.]прийдуть і покажуть, бо ми його не можемо знайти».

Закиди щодо недостачі Андрій Віндюк, який працював кальянником, називає обурливими і безпідставними. Каже, що такі звинувачення від власника він чує вперше. Також заперечує слова Андрія Вільовича про те, що колишні працівники не хочуть спілкуватись з екс-шефом та не беруть від нього слухавку.

«Це зовсім не в моїх інтересах. Який толк мені не відповідати на дзвінки Андрія Вільовича, якщо я чекаю від нього заборгованої заробітної плати», - пояснює він.

Натомість, зауважує, що інколи сам привозив тютюн і продавав його закладу, бо кальянники не мали, чим торгувати: «В звіті касира в той день [12 [/i]квітня, - авт.] коли я привозив тютюн - вказані витрати на нього. Так що, хай не бреше, що я не привозив тютюн», - заявляє хлопець.

Коли працівникам чекати грошей

Власник розважального комплексу визнає, що через події в країні він опинився в складній фінансовій ситуації. Однак впевнений, що кращі часи - ще попереду. Бізнесмен розповів, що за станом на 1 січня його борги по зарплаті працівникам дійсно сягали 150 тисяч гривень, але зауважує, що зараз ця цифра набагато нижча.

Керівник запевняє, що всіма силами намагається виплатити заробітну плату не лише тим, хто працює в РК зараз, але й тим, хто вже звільнився. Стверджує, що працівникам, з якими він розстався «в нормальних стосунках» (себто, не мав до них претензій) він також з часом поверне заборговані кошти.

«Ми шукали і шукаємо можливості для того, щоб розрахуватись з людьми», - каже Андрій Вільович.

Як би там не було, вирішальне слово в цій історії скаже суд. Нині «за фактом невиплати заробітної плати працівникам вказаного закладу працівники міліції розпочали кримінальне провадження за статею 175 Кримінального кодексу України. Проводиться досудове розслідування», - повідомила у коментарі Інформаційному агентству Волинські Новини прес-секретар відомства Оксана Блищик.

Частина колишніх працівників, які так і не дочекались заробітної плати, влаштувалась на нові робочі місця, а є й такі, хто залишився зовсім без роботи, в зв’язку з чим тепер мають серйозні фінансові труднощі. Саме тому, зі слів екс-працівників розважального комплексу, добиватись правди вони будуть через відповідні інстанції, оскільки іншого виходу з ситуації просто не вбачають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Леся Показати IP 24 Травня 2014 00:24
І не дочекаєтесь тих грошей! Той ******* мені заборгував 6 тисяч, звільнилась "за згодою сторін" в 2011 році працювала офіціанткою 2 роки ніяких проблем до того не було. А власник - сама що не є криса, і доця його (та що числилась арт-директором) - нічого не робила крім того що бухала і водила дружків на шару на попойки!!
Андрій до Леся Показати IP 24 Травня 2014 13:19
Та Оля бухає як кінь. Коли напивалась то вилазила на стійку барну і падали з неї не раз
)) Показати IP 24 Травня 2014 02:01
От як буває))
Патріот Показати IP 24 Травня 2014 10:05
Та закрийте геть всі ті клуби! Переорієнтовуймось на спортивні зали та спортмайданчики! "Ні!" - алкоголю та тютюну!
Anonymous до Патріот Показати IP 24 Травня 2014 13:09
коментар було видалено
я до Патріот Показати IP 20 Вересня 2014 18:56
Зараз спортивних залів і так вдосталь відпочивати теж десь потрібно словом,що кому я спорт полюбляю, але потанцювати та відпочити в клубі теж інколи можна.
лучанин Показати IP 24 Травня 2014 11:12
В тюрму показово таких бізнесменів щоб іншим було неповадно.
лучанка Показати IP 24 Травня 2014 11:16
Він ще й погрожує що прийде додому, куди дивиться міліція. Це ж бандит справжній ганьба. Купив напевно прокуратуру. Тюрма по ному плачем!
шок Показати IP 24 Травня 2014 11:49
смска з погрозами - це щось! слухайте, це ж не 90-і! де елементарна культура?!
зайка Показати IP 24 Травня 2014 15:29
От-так і створюються перші мільони! Там-заборгував зарплату, там звинуватив у нечестності,там-комусь погрожує, а не думає ,що є сама висока "іНСТАНЦІЯ",яка все бачить і яка обов,язково за все "ВОЗДАСТЬ"???
Мойсей Показати IP 24 Травня 2014 22:55
коментар було видалено
Ані Показати IP 25 Травня 2014 15:49
О так! Все це правда чисотіі води!!!!!! Молодці,що наважились не мовчати,а розповісти,як воно є!!!!!!! Респект!!!
Саша Показати IP 26 Травня 2014 17:50
Дякую ВН що подали наші слова без змін, і не перекручували, як інші. Хоча, якщо на вас буде наїжджати власник як і на нас, то це вже буде жесть!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus