USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через спробу з’ясувати про мародерство в АТО журналістів звинуватили в «сепаратизмі»

14 Вересня 2017 11:04
Спроби журналістів ТРК «Аверс» відмежувати воїнів добровольчого батальйону «Айдар», які з 2014 року героїчно захищають кордони України, від тих, хто дискредитує добровольчий рух, грабуючи багаті помешкання на сході, призвели до безпідставних звинувачень медійників у «сепаратизмі». Причина цьому – дзвінок на телеканал особи, яка нібито є помічником екс-нардепа від Компартії та публікація запису розмови в окремих ЗМІ.

Зокрема, до таких осіб неодноразово зараховували колишнього айдарівця, а нині нардепа Ігоря Лапіна, стверджуючи, що він причетний до мародерства в зоні АТО. Чи не вперше про це заговорив боєць того ж таки «Айдару», кадровий військовий Ігор «Алмаз» Рицко. Зокрема, зі слів «Алмаза», 14 липня 2014 року військові «зачищали» село Стукалова Балка. Серед інших, для перевірки зайшли і в будинок полковника Шевченка – луганського високопосадовця. Не знайшовши в будинку нічого підозрілого, вирішили покинути оселю, як тут командир роти Лапін дав команду оглянути гараж, де знайшли легковик Opel Astra. Після чого, зі слів Рицка, Лапін заявив, що автомобіль потрібно «віджати».

«Каже, давай гранати підкинемо і заберемо машину, бо нам немає на чому їздити. Підклали дві РГД (гранати, - авт.). Командир роти (Лапін, - авт.) бере портативну відеокамеру і знімає, що нібито в машині була зброя. Авто вилучають», - розповів Рицко та додав, що на цьому мародерство Лапіна не завершилось.

Згодом по рації прозвучала інформація про те, що знайшли будинок депутата-комуніста Спиридона Кілінкарова. Там, зі слів Рицка, Ігор Лапін вирішив вдруге діяти за старою схемою. «Алмаз» каже, що співучасником цього дійства був боєць з позивним «Кутузов».

«Коли «Зола» відволікав батьків депутата, «Кутузов» підклав 2 РПГ, Ф-ку і 2 РГД у собачу буду в вольєрі. А потім почали робити відео», - каже Рицко. Та додає, що після цього мав розмову з Лапіним, під час якої заявив командиру «Золі» про те, що не буде грабувати українців. Адже він офіцер і присягав на вірність народу. У відповідь «Зола» відповів, що тут діють «інші правила».

«Прозвучала фраза: ми живемо за законом «зони» - хто сильніший, той і правий. Якщо щось не подобається, то можеш звільнити місце в батальйоні. Після чого я підійшов до командира батальйону і сказав, що виходжу з його складу та йду воювати у інший підрозділ», - пригадує Рицко. Після цього, зі слів колишнього бійця, він на деякий час він повернувся до Луцька.

Згодом про військові злочини Лапіна розповів і легендарний «айдарівець» Олег Твердохліб, якому нещодавно посмертно присвоїли звання почесного волинянина.

«Він (Лапін, - ВН) пішов, а вже під вечір організовував групу нібито для зачистки (села, - ВН), а насправді помародерствувати по селу», - розповідав Олег Твердохліб, пригадуючи, що той випадок закінчився нападом сепаратистів, під час якого героїчно загинув кулеметник Олег Михайлов, а інші – повтікали та добу пиячили.

Зізнатись про свої мародерства в зоні АТО Ігоря Лапіна закликав і голова Волинської облрад Ігор Палиця. Мовляв, тоді, можливо, стане відомо, чому насправді горіла автівка нардепа.

«Нехай Лапін і його команда розбираються в тому самостійно. Йому краще зі своїми друзями зізнатися про випадки мародерства у зоні АТО, звідки він повернувся з двома автомобілями та мармуровими унітазами. А після проходження служби придбав у Луцьку декілька квартир. Нехай чистосердечно зізнається, тоді, можливо, стануть зрозумілі причини підпалів та всього іншого», - сказав Ігор Палиця.

Про крадіжки майна Лапіним відкрито заявили і ті, хто в той час воював з ним в «Айдарі».

13 вересня інтернет-видання ВолиньPost публікувало запис розмови буцімто між помічницею екс-депутата від Компартії України Спиридона Кілінкарова та головним редактором ТРК «Аверс» Юлією Циплюк. Звідки у видання запис приватної телефонної розмови – невідомо. Журналісти кажуть, що його їм відправили на електронну пошту.

Допис супроводжувався гучним маніпулятивним заголовком про перемовини з сепаратистами, хоча дівчина, яка сама зателефонувала луцькій журналістці, представилась помічницею Кілінкарова, який нині безперешкодно живе в Україні і проти якого досі не відкрите провадження за сепаратизм.

У розмові Юлія Циплюк розповідає, що окремих осіб, які входили до батальйону «Айдар», підозрювали в мародерстві. Та пояснює, що журналісти хочуть встановити істину, чи правдиві дані звинувачення.


Проте намагання «Аверсу» розставити всі крапки над «і» та з’ясувати, хто з айдарівців, ризикуючи життям, захищав Україну на сході, а хто вирішив скористатись ситуацію задля власного збагачення, викликало незрозумілі закиди та звинувачення недоброзичливців. При тому, що особа, яка представилась помічницею депутата, сама вийшла на зв’язок з телеканалом та запропонувала коментар екс-нардепа.

«Наголошуємо і закликаємо, що ми не збираємо компроматів на добровольчий батальйон «Айдар». І наполягаємо не плутати айдарівців, які пішли захищати Україну, з тими, що наживались на війні, грабуючи багаті села», - заявляють у «Аверсі».

Інформаційне агентство Волинські Новини звернулось за коментарем до ТРК «Аверс», аби там прокоментували ситуацію. Телевізійники розповіли, що хотіли підтвердити або спростувати інформацію про те, чи дійсно окремі бійці «Айдару» займались мародерством. Для цього, зокрема, контактували з журналістами зі східних областей України з проханням розповісти, чи відомо їм щось про ці події.

«Ймовірно, хтось з них (журналістів, - ВН) дав наші контакти цій дівчині, яка передзвонила на стаціонарний телефон до нас та представилась помічницею екс-нардепа Кілінкарова», - пояснює директор телеканалу Наталія Московка. Та додає, що телеканал не мав на меті когось дискредитувати або «зібрати компромат» на окремих осіб, а лише знайти докази чи спростувати інформацію, яку волинські АТОвці неодноразово оголошували публічно.

Окрім того, в «Аверсі» підозрюють, що насправді телефонний дзвінок – розіграш, або ж просто так званий «пранк»:

«Є інформація, що це телефонувала людина із Луцька, якій через спеціальне програмне забезпечення просто змінили голос».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
111 Показати IP 14 Вересня 2017 11:27
сторію свого проживання на Тернопільщині розповіла російським ЗМІ Маргарита Зайдлер, котра зараз входить до “ополчення” т. зв. «Новоросії». За словами “ополченки” , на Тернопільщину вона приїхала за запрошенням одного з монахів Почаївської Лаври, та проживала в місті Кременець в Богоявленському жіночому монастирі УПЦ (МП) аж шість років. Згодом, на початку 2014 року, Маргарита Зайдлер переїхала в Крим, де разом з головним терористом «Новоросії» Ігорем Гіркіним допомагала російським військовим в окупації Кримського півострова. За сприяння все того ж Гіркіна, «монашка» УПЦ(МП) з Тернопільщини вступила в ряди терористичного ополчення «Новоросії», в складі якого воює проти української армії і сьогодні, , пише ЗЗ. Воює Маргарита Зайдлер проти України і в медіа-просторі, працюючи у т. зв. інформаційно-пропагандистській службі «ДНР».
222 Показати IP 14 Вересня 2017 11:27
Давно вже пора розігнати те кубло русского міра і передати монастир справжній українській церкві.
Кастрюли волнуются Показати IP 14 Вересня 2017 11:49
Де правда????
хвилюється Лапін Показати IP 14 Вересня 2017 12:11
є порушене кримінальне провадження у Северодонецьку. Але Лапін там поки як свідок. Поки... до пори до часу. Через те і збирає всіх щоб ходили мітингували на його підтримку.
Маневичі Показати IP 14 Вересня 2017 12:28
Хвилюється Лапін і його друг негодяй Харьковський, бо саме вони тут кришували у Лісово бурштин...Такі хведчаки-ніколайчуки пістили дітей, а хто платив - рив і ділився

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus