USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Через зміни клімату через 25 років може зникнути все шампанське

1 Січня 2024 00:38
За даними стартапу ClimateAi із Силіконової долини, три сорти винограду, що використовуються майже в усьому шампанському – шардоні, піно нуар і піно менье – входять до сотень інших, що перебувають на межі зникнення. Загроза пов’язана з потеплінням та зміною погодних умов у деяких із найвідоміших виноробних регіонів світу, включаючи Шампань на півночі Франції.

Про це пише CNN із посиланням на нові дані вчених.

За даними ClimateAi, до 2050 року ці найпопулярніші сорти винограду можуть припинити своє існування. Невтішний прогноз складено з опорою на глобальні кліматичні моделі, супутникові та польові дані.

Автори дослідження попереджають, що кількість регіонів, де нині вирощують винні сорти винограду, скоротиться більш ніж удвічі, якщо глобальна температура підніметься на 2 градуси за Цельсієм порівняно з доіндустріальним рівнем.

Читати ще: Через глобальне потепління в Антарктиді почали рости квіти, мох і водорості

За даними Програми ООН з навколишнього середовища, світ подолає цей поріг у поточному столітті, якщо найближчим часом не буде скорочено викиди вуглекислого газу. При потеплінні на 4 градуси до 85% цих земель перестануть бути життєздатними.

«Якщо говорити конкретно про шампанське, це унікальний напій. Для його насиченого смаку потрібні теплі сонячні дні, а для створення тієї кислотності, яка надає йому свіжості, потрібні прохолодні ночі. Але в міру того, як клімат стає теплішим, теплі сонячні дні можуть стати надто спекотними, а прохолодні ночі зникнуть», – сказав віце-президент ClimateAi Вілл Клеттер.

Світове виробництво вина у 2023 році вже стало найнижчим за 60 років. Багато в чому цей спад стався через екстремальні погодні явища. Італія втратила свою позицію провідного світового виробника вина через кілька несприятливих погодних явищ, у тому числі нерегулярних опадів, які спровокували появу несправжньої борошнистої роси, а також повеней, граду та посухи.

За словами Клеттера, з темпами нагріву планети виноробам необхідно почати вчитися адаптуватися – можливо, переносити виробництво вина на північ, щоб підтримувати галузь.

Читати ще: Майже все населення світу зазнало впливу глобального потепління. Дослідження

Згідно зі звітом Reuters, у французькому регіоні Шампань винороби у 2021 році зібрали найнижчий урожай з 1957 року через екстремальні погодні явища – від сильної спеки до ранніх заморозків, а також сильних дощів. У доповіді йдеться, що це коштувало Франції загалом приблизно 2 мільярди доларів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus