USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Через рік-півтора Луцьк може опинитися по вуха у смітті

16 Липня 2009 12:16
Полігон твердих побутових відходів у селі Брище поблизу Луцька вичерпав свій ресурс на 90%. Якщо в екстреному порядку не вжити заходів, то через рік-півтора вже не буде куди вивозити сміття з обласного центру. Про це йшлося сьогодні, 16 липня, під час засідання виконавчого комітету міськради, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
Як розповів заступник міського голови, начальник відділу екології мерії Борис Сорока, проектна потужність сміттєзвалища в селі Брище освоєна вже на 90%, а термін експлуатації спливає у 2010 році. За десять років обсяги відходів у Луцьку зросли вдвічі (1998 – 260 тисяч кубометрів, 2008 – 520 тисяч кубів). Причому якщо у 1998-му 65% відходів утворювалося населенням, то нині – установами та підприємствами.
Пан Сорока нагадав, що керівництво області обіцяло звести сміттєпереробний комплекс в Брищі ще до осені цього річ, однак будівництво і нині не розпочалося. Тому він вважає за доцільне розглянути можливість будівництва ІІІ черги полігону твердих побутових відходів на території Маяківської сільради і доручити департаменту ЖКГ підготувати всю потрібну документацію.
Директор КП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич (саме це підприємство обслуговує полігон) розповів: «Якби зняти «шапку», то котлован же був би завповнений». Він нарікає на низькі тарифи (за утилізацію кубометра відходів – 1,52 гривні), які наразі вже неокупні. Через це підприємство майже не оновлює парк техніки. Він також наголосив, що в Маяках є відповідна земельна ділянка, тож потрібно розпочинати будівництво третьої черги сміттєзвалища.
Натомість керівник ТзОВ «НЕП» Віктор Кобринчук, який ініціював будівництво сміттєпереробного комплексу в Брищі, пояснив причини затягування бюрократизмом української влади. Якщо на відведення земельної ділянки та виготовлення документації мало піти дев’яьт місяців, то насправді було витрачено півтора року. Також замість одного місяця НБУ реєстрував інвестицію аж п’ять місяців. Однак наразі свідоцтво про реєстрацію «пішло» до австрійського інвестора, тож, прогнозує Віктор Кобринчук, будівництво сміттєпереробного заводу розпочнеться вже в серпні цього року. Він додав, що зросла вартість будівництва: якщо спершу планувалося «вписатися» у 60 мільйонів євро, то нині вже потрібно 90 мільйонів.
Натомість директор департаменту ЖКГ, заступник градоначальник Владислав Стемковський розповів, що в разі повноцінного запровадження в усьому місті роздільного сміттєзбирання та сортування, можна відсіяти майже половину сміття і таким чином суттєво зменшити навантаження на полігон. Адже у структурі відходів 8% становить пластикова тара, 15% – ПЕТ-пляшки, 10% – дерево і текстиль, 15% – будівельне сміття. Але на це потрібно декілька мільйонів гривень, – зазначив пан Стемковський. Водночас він додав: «Якщо ми цієї осені не почнемо роботи по третій черзі сміттєзвалища, то місто опиниться в загрозливій ситуації».
Зрештою, виконком доручив департаменту ЖКГ внести на розгляд міськради пропозицію щодо будівництва третьої черги полігону твердих побутових відходів. Також до 1 жовтня департамент повинен розробити та запровадити систему роздільного збору відходів на територіях ЖКП та об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 16 Липня 2009 12:31
Він уже в ньому (в смітті) і бур'янах - по маківку
Анонімц Показати IP 16 Липня 2009 14:04
сміття в буряни і все буду харашо! ))))

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus