USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Через тиждень волинські аграрії розпочнуть акції протесту і непокори?

13 Березня 2009 14:08
Під час сесії Волинської обласної ради 13 березня гостро обговорювалися проблеми сільського господарства Волині, – повідомляє репортер «Волинських Новин».
Начальник головного управління агропромислового розвитку Волинської ОДА Анатолій Аршулік у своєму виступі розповів про те, що з січня 2009-го відсутні дотації волинським сільгоспвиробникам.
Також у 2,6 рази зменшили кошти, передбачені для підтримки сільського господарства на Волині. Пан Аршулік припустив можливість масових банкрутств сільськогосподарських підприємств.
«Держбюджет 2009-го року має бути бюджетом села», – сказав на завершення свого виступу посадовець. Також, він охарактеризував стан підготовки області до весняно-польових робіт. На запитання депутата облради Віктора Шумського про те, скільки сільгосппідприємств на Волині повністю готові до весняно-польових робіт, Анатолій Аршулік відповів, що до 10%.
Голова профільної комісії Волиньради і водночас керівник одного з найбільших агропідприємств на Волині Валерій Діброва зазначив: «Ми не можемо поділяти оптимістичних висловлювань Анатолія Аполоновича (Аршуліка, – «ВН»)». Пан Діброва звернувся до нардепів, присутніх у залі (Катерини Ващук, Євгена Кирильчука і Володимира Карпука), розкритикувавши діяльність парламенту щодо проблем села.
Валерій Діброва звернувся і до заступника міністра аграрної політики Ярослава Гадзала, який також є на сесії: «Де роль і участь міністерства у цьому питанні?». Крім того, голова «сільської» депутатської комісії нарікає і на податківців. За словами пана Діброви, сільськогосподарські підприємства на банківські кредити вже не сподіваються через величезні відсотки і застави. У такій скрутній ситуації господарства-орендарі на Волині вже повернули 2 тисячі гектарів орендованої землі.
Голова фракції Народного Блоку Литвина у обласній раді Андрій Турак розповів про приватне орендне сільськогосподарське підприємство імені Шевченка, яке він очолює. За словами депутата, за один гектар землі потрібно сплатити 880 гривень різних податків і зборів. Всього господарству пана Турака потрібно сплатити 2 мільйони гривень державі.
Крім того, ПОСП імені Шевченка має кредитів на суму 5,6 мільйонів гривень. «Це жах, коли таке твориться», – охарактеризував пан Турак ситуацію в аграрній галузі. Андрій Турак бідкається, що на рівні ДПА України «клерк як хоч трактує закони».
З податкової «інструкції йдуть дурацькі, злочинні, незаконні», – зазначив пан Турак. «Ми вас нічого не просимо – виконайте закон», – закликав владців депутат. Інакше за тиждень часу організовуватимуться акції протесту і непокори. «Нас (волинських селян, – «ВН») почує вся Україна, Європа і світ», – зазначив Андрій Турак.
Свої думки висловили і депутати Роман Притолюк та Микола Пасаман. На думку останнього, зараз «в Україні йде велика битва за землю».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Анонім Показати IP 13 Березня 2009 15:13
А де глас властьімущих? Де Заремба? Де наш великий науковець, куратор сільського господарства Волині? Немає що "прихватизувати", немає де "нагріти руки", немає повернення ПДВ - немає і Зареби...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus