USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Червоно-білий стяг піднімем догори?»: чому «Волинь» не вийшла до Прем’єр-ліги

14 Серпня 2020 12:25
«У нас завдання вийти в Прем’єр-лігу, і ми це зробимо. Я у цьому впевнений на сто відсотків», – саме такі слова говорив клубній пресслужбі «Волині» на початку сезону спортивний директор Валентин Кошельник.

Особливо такі слова згадуються, коли клуб та команда зокрема, не виконують завдання. Нині сталося саме так – «Волинь» другий сезон поспіль пролітає повз Прем'єр-лігу. Чи є у волинських вболівальників відчуття дежавю, якщо повернутися у кінцівку минулого сезону? Можливо. Але тоді у стиках за вихід до «вишки» в суперниках була, хоча й остання, але ще команда Прем’єр-ліги «Карпати». Тоді вболівальники не змогли дорікнути ні гравцям, ні тренерам, сподіваючись на вихід до УПЛ вже цього сезону.

Учора ж «Волинь» програла «Минаю» та вдруге поспіль не підвищилася у класі, а сільська команда вперше в історії виграла Першу лігу. І тут у вболівальників терпіння не вистачило, вони на емоціях взялися за свою улюблену справу – розносити команду та клуб в коментарях у фейсбуці.

Натомість Інформаційне агентство Волинські Новини спробує менш емоційно проаналізувати сезон «Волині» та причини невиходу «хрестоносців» до УПЛ.

Підписали вісім новачків, заграли троє

Перед початком сезону «Волинь» підсилилася аж вісьмома гравцями, новачками стали: Назар Мельничук, Тарас Михалик, Амбросій Чачуа, Віталій Пономар, Владислав Леванідов, Ярослав Котляров, Андрій Стрижеус, Андрій Зінь та Дмитро Харченко. З вищеперелічених футболістів основними стали лише двоє – Тарас Михалик та Амбросій Чачуа.

Намагався зачепитися за основу нападник Віталій Пономар, але після першої половини сезону покинув команду. «Можливо, наш стиль йому трішки не підходить», – говорив Андрій Тлумак. Навіщо тоді було брати гравця, який не підходить команді – незрозуміло.

Ще однією світлою плямою у цій вісімці став Владислав Леванідов, воротар хоча й рідко виходив у старті, але доволі непогано діяв у рамці воріт, зокрема й наприкінці чемпіонату. Але якщо у першому колі місце першого номера забронював ветеран Віталій Неділько, то після карантину номером один став Сергій Літовченко, який повернувся до «Волині».

Щодо інших футболістів, то Ярослав Котляров, Андрій Стрижеус, Назар Мельничук покинули клуб після першого кола. Як підсумок, лише троє з восьми гравців стали реальним підсиленням для команди.

Зімятий початок сезону та відставка Тлумака

Перші десять турів команду Андрія Тлумака дуже лихоманило. Було незрозуміло, за рахунок чого «Волинь» збирається виконувати завдання. «Хрестоносці» тричі поступилися, зокрема далеко не топовими командам за мірками Першої ліги, «Авангарду» та «Миколаєву». Ще три рази «Волинь» грала внічию та чотири рази перемогла. Явно не статистика команди, яка претендувала на «вишку».

Після виїзної поразки «Металісту 1925» у 10 турі Андрій Тлумак не витерпів та заявив про відставку. Тоді відставку Андрія Богдановича не прийняли, а команда видала неймовірну серію – вісім перемог поспіль, лише зігравши внічию з «Миколаєвом» перед зимовою перервою.

Команді, яка була на ходу, перерва у чемпіонаті була явно не на руку, хоча сам Андрій Тлумак говорив, що навіть якби була можливість продовжити чемпіонат, то він все ж обрав би перерву.

Коронавірус

Коли світ накрила пандемія коронавірусу, постало питання про догравання чемпіонатів. Не оминула ця процедура й Першої ліги. Клуби об’єднувалися в коаліції, одні хотіли догравати цей чемпіонат, інші, зокрема й «Волинь», нарікали, що першолігові команди не матимуть змоги дотримуватися карантинних протоколів. Ще одна частина клубів заявила про те, що взагалі не хоче догравати цей чемпіонат.

Ми не будемо вдаватися в подробиці кабінетних війн, адже в підсумку – чемпіонат поновили, і «Волинь» поїхала в гості до «Чорноморця», де одразу ж була розгромлена. Тоді в Одесу не поїхав головний тренер Андрій Тлумак та його помічник Андрій Сапуга, які захворіли на коронавірус.

А після цієї гри капітан «хрестоносців» Сергій Сімінін видав емоційний спіч про те, що він не бачить сенсу догравати цей чемпіонат. Якщо таке говорив Сімінін з його характером бійця, то можна було зрозуміти, що настрій в команди був явно не найкращий, і вона не дуже налаштована на боротьбу.

Однак в наступному матчі «Волинь» перемогла одного з конкурентів «Оболонь-Бровар», показавши, що все-таки має порох в порохівницях.

Невміння грати ключові матчі та втрата очок з командами, які ні на що не претендують

Далі лучани знову створили собі проблеми, зігравши внічию з далеко не найсильнішим «Кременем». А в лобовому матчі з одним з найбільших конкурентів «Інгульцем» «хрестоносці» взагалі поступилися.

Звичайно ж потім вже по відпрацьованій схемі «Волинь» перемогла у шести іграх поспіль, зберігши шанси на те, щоб проявити геройство в останньому турі з «Минаєм» та вийти в УПЛ. Але так само по відпрацьованій схемі команда поступилася у ключовому матчі та другий сезон поспіль залишилася без УПЛ та показала, що не вміє перемагати в іграх, коли напруга досягає найвищого рівня.

Зараз можна брати калькулятор і рахувати кількість втрачених очок з командами, які не претендували на УПЛ, але, як відомо, після бою кулаками не махають.

Мегарубка, якій позаздрить АПЛ

Напевно, цей сезон Першої ліги був одним з найкращих за все її існування. Її інтризі могла б позаздрити навіть АПЛ.

Перед відновленням чемпіонату на підвищення у класі претендувало одразу вісім команд, кількість яких ближче до кінця дистанції скоротилася до п’яти. Між командами було по кілька очок різниці, а турнірна ситуація змінювалася після кожного туру.

Командам потрібно було мати не лише хорошу фізичну підготовку, а й насамперед психологічну. «Волинь», маючи завдання на підвищення в класі та потрапивши у цю м’ясорубку, очевидно не справилася з цим тиском.

Тут можна говорити про недосвідченість молодих гравців, але в той же час у лучан є багато досвідчених футболістів, які не з чуток знають, як себе поводити у таких ситуаціях.

Кадровий голод, конфлікти в команді та СOVID-19

Перед відновленням чемпіонату «Волинь» знову підписала низку футболістів, зокрема команду поповнили Віталій Приндета, Джемаль Кизилатеш, Ярослав Конкольняк, Валерій Сад, Денис Норенков, Станіслав Куліш та Сергій Літовченко.

Літовченко одразу ж став основним воротарем. Приндета мав замінити центрального захисника Міху Горопевшека, а Куліш, очевидно прийшов, на заміну Пономарю. До того ж, в світлі травм центрбека Валерія Болденкова та нападника Ігоря Карпенка такі підписання були доволі правильним ходом. Хоча, забігаючи наперед, скажемо, що цих гравців дійсно не вистачало «Волині».

Пару центрбеків зазвичай складали Михалик та Приндета, а наприкінці сезону місце центрального захисника взагалі був змушений займати номінально фланговий захисник Сергій Сімінін. Не вистачало у «Волині» варіативності й в атаці. На початку сезону у центрі нападу грав вінгер Волошинович, адже Куліш був травмований. Молодому нападнику Кобзарю поки не довіряли місця у старті, а як вже згадувалося вище, Карпенко також був травмований.

Відзначимо й те, що у складі та заявці під час другої частини чемпіонату перестав з’являтися опорник Василь Курко. Як згодом стане відомо, він розірвав контракт з «Волинню». Сам гравець повідомив Інформаційному агентству Волинські Новини, що у нього був конфлікт з тренером. Очевидно, що це не дуже добре позначилося на атмосфері в команді.

Втім, у центральній зоні доволі непогано виглядав новачок Валерій Сад, який забив два голи. А це на один гол більше, ніж нападник Станіслав Куліш, який чи не в кожному матчі марнував непогані моменти. Куліш довго не міг забити, а Андрій Тлумак говорив, що той заб’є, коли буде потрібно, але він забив другий гол «Гірнику-Спорт», натомість у матчі з «Минаєм» Куліш знову промовчав.

Щодо інших новачків, то вони здебільшого виходили на поле з лави для запасних та нічим особливим не запам'яталися. Згадується лише гра Конкольняка, якого замінили ще у першому таймі з «Гірник-Спортом», адже той не міг справитися зі своїм суперником та кілька разів провалювався.

Не можемо не згадати й про незамінність ветерана Дениса Кожанова, хавбек з’являвся на полі в усіх 30 матчах Першої ліги та забив 18 голів, ставши найкращим бомбардиром. Це й не дивно, адже альтернативної заміни для Дениса просто не було.

Відзначимо, що наприкінці чемпіонату один з ключових футболістів команди іранець Сіаваш Хагназарі через сімейні проблеми змушений був відлетіти додому. Також позитивні тести на коронавірус отримали захисник Анатолій Ульянов та кіпер Владислав Леванідов.

«Минай»

Не від доброго життя на матч за вихід до УПЛ з «Минаєм» тренерський штаб «Волині» використав схему з п’ятьма захисниками. Заради справедливості відзначимо, що команда вже давно не грала за такою схемою. На лаві для запасних було лише шість футболістів, а у старті й в заявці був відсутній капітан Сергій Сімінін, що, очевидно, не покращило настрій команди перед вирішальним матчем.

Вже сьогодні у ЗМІ з’явилася інформація, що капітан захворів на коронавірус.

Якщо говорити про сам матч, то одразу ж відзначимо психологічну перевагу господарів. По-перше, ті грали вдома при рідних вболівальниках, які зібралися поблизу стадіону. По-друге, минайцям достатньо було і нічиєї, а «Волині» потрібна була лише перемога.

На початку матчу «Волинь» дещо навіть переважала суперника, але пропустивши гол на 30 хвилині, потім не зуміла нічого протиставити вже нинішньому чемпіону Першої ліги, який доволі впевнено виглядав протягом всієї гри.

P.S.

«Волинь», маючи завдання виходу до УПЛ, вже другий сезон поспіль його не виконує. До вищеперелічених причин можна додати ще низку. Але важливо, щоб ці причини виокремили не вболівальники, не журналісти, а їх зрозуміли та взялися за їхнє вирішення у самому клубі.

Чи буде ставитися завдання виходу до УПЛ в наступному сезоні – невідомо. Чи покине команду тренерський штаб та ключові гравці – поки також невідомо, адже жодних коментарів ні від футболістів, ні від керівництва клубу наразі немає.

А вболівальникам залишається лише вірити та й надалі підтримувати свою команду, не зважаючи ні на що, бо, як співають волинські ультрас: «І тільки разом ми здолаємо усе. Ми пройдемо цей шлях і переможем ми. Червоний-білий стяг піднімем догори»!

Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Остап Вакарчук Показати IP 14 Серпня 2020 12:56
Якщо у наступному році в складі ФК "Волинь" будуть грати: Тарас Михалик, Сергій Сімінін та решта, таких же самих пенсіонерів, котрих на 3-ї, 5-ї, 7-ї хвилинах матчу вже треба замінити іншими гравцями, то це вже біда. Значить наша Волинь знову і знову буде середнячком Першої Ліги, і про вихід до УПЛ треба буде забути на пару років, а той можливо на довге десятиліття. Дійсно понабрали інвестори у команду набрід лівих керівників, тренерів та футболістів-пенсіонерів, які думають не про футбол, а як ще довше протирати штани під егідою ФК "Волинь". Рік чи два за рахунок інвесторів поповнювати на халяву свій сімейний бюджет. Де такі некомпитентні у футболі люди ще гроші зароблять, як не в ФК "Волинь". Упевнений на 100%, що у 2020/21 році ФК "Волинь", якщо не змінить тактику відбору талановитих тренерів і молодих перспективних футболістів, то там є кому з Першої Ліги виходити до Прем"єр Ліги: ФК "Агробізнес", ФК "Оболонь-Бровар", ФК "Мелаліст", ФК "Чорноморець", ФК "Верес" прийде з Другої Ліги і інші команди.
Fan-fan Показати IP 14 Серпня 2020 14:30
У відставку Кошельника разом з Тлумаком!
Ау до Fan-fan Показати IP 15 Серпня 2020 00:31
Як у воду...
Правда Показати IP 16 Серпня 2020 00:15
Ходячі трупи в футбол не грають. Команди-колгоспи ввійшли у вищу лігу!!! Волинь потрібно всю у відставку, крім Кожанова та воротаря. Але що їм робити поруч з інвалідами????
Не фан Показати IP 16 Серпня 2020 13:17
Дивлячись на то , шо повертають матюкливого пенсіонера Кварцяного,і судячи з логіки прихильників Остапа Вакарчука в наступному році " Волинь " чекає така сама участь, як і у цьому році ! Скоріше у вищу лігу попаде команда " Жовто-синє дишло " з Печихвост !
Не фан Показати IP 10 Вересня 2020 18:08
Ну, хіба не був я правий ! Відбувся перший тур і все йде, як я і передбачав ! Мертві бджоли не гудуть !
Не фан Показати IP 12 Вересня 2020 08:21
І другий тур є підтвердженням моїх слів ! А надалі вже писати не буду, бо і так все ясно !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus