USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Четверо волинян були учасниками битви під Крутами. Хто вони

29 Січня 2022 19:31
Історикам відомі імена чотирьох волинян, які у 1918 році брали участь у бою під Крутами.

Про це розповіла Суспільному старша наукова співробітниця Волинського краєзнавчого музею Яна Лис.

З її слів, з теренів сучасної Волинської області у бою за Крути брали участь чотири уродженці краю – Матвій Данилюк, Остап Гаврилюк, Гнат Мартинюк і отець Іван-Йосип Грушецький.

«Волинь уславилась тим, що учасник бою під Крутами Матвій Данилюк – був єдиний крутянин, який дожив до незалежності України», – каже Яна Лис.

Яна Лис додає: було кілька крутян, доля яких потім була пов’язана з Волинню, наприклад Митрофан Швидун.

З нагоди 104-річниці бою під Крутами у Волинському краєзнавчому музеї історикиня організувала годину пам’яті «Крутяни з Волинської землі». Науковиця Яна Лис показала фотокартки уродженців Волині, які брали участь у бою під Крутами та розповіла про життя вцілілих.
Нагадаємо, 29 січня в Україні відзначається річниця бою під Крутами, який для українського народу став символом героїзму та самопожертви в боротьбі за незалежність.

Довідка

Бій під Крутами – це локальна битва, що мала велике геополітичне значення. Успішна оборонна операція українських добровольців змогла стримати на декілька днів наступ переважаючих сил ворога. Це дало змогу представникам Української Народної Республіки підписати Брестський мирний договір із країнами Четверного Союзу, що означав визнання самостійної УНР суб’єктом міжнародних відносин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Правнучка Показати IP 29 Січня 2022 21:29
Неправда, що сім’я не знала за участь прадіда в бою під Крутами. Знали, він постійно розказував це внукам. І про прапор знали. На жаль він загубився. А ще прадід Матвій носив на руці зав’язану жовто-блакитну стрічку . І за могилою доглядають не лише односельці( дякуємо їм), онуки теж їздять провідують . Хати , де жили, прадід Матвій з прабабусею Мариною нема вже. Та хата , що на відео, це сина . І він там доживав буквально кілька років .
Климкин Показати IP 31 Січня 2022 13:41
круто, не круто - платить надо

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus