USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Герої Крут і воїни АТО: відстань майже сто літ, а ідея свободи – та ж сама

29 Січня 2016 14:24
Волиняни бережуть у пам’яті подвиг студентів, які з любов’ю до рідної землі вийшли на нерівний бій, захищаючи Батьківщину. Ціною власного життя вони відстоювали свободу й своїм подвигом навіки увійшли в історію та досі надихають підростаюче покоління.

Вшанування загиблих українців у бою під Крутами в 1918 році відбулося сьогодні, 29 січня, в Луцьку на вулиці Героїв Крут.

Лучанин, студент Микола розповідає, що як у давні часи, так і в сьогодення українці мають того ж ворога – тоталітарного, загарбницького росіянина. Втім, додає юнак, що як і колись, українці не віддали свою землю – так і не віддадуть зараз.

«Подвиг студентів, які вийшли на бій із «совітами», котрих було в 10 разів більше, надихає нас та свідчить про те, що українці готові ціною власного життя відстоювати рідну домівку. Ворог у нас той же – агресор Росія, яка і дня не прожила без воєн. Але Україна їм не «по зубах», тих, хто любить свою Батьківщину тут - надто багато й опір наш їм не здолати. Швидше Росія розвалиться, ніж Україна перестане існувати», - розповідає Микола.
Далі духівники відслужили панахиду й Митрополит Луцький і Волинський Михаїл закликав усіх спільно молитися за загиблих та тих, хто й сьогодні стоїть на сході України, стримуючи іноземного агресора.

«Дитяче серце найчистіше, воно відрізняє правду від неправди. Майдан, який у нас був – розпочали студенти і їх підтримав весь народ. Молодь в усі роки діяла, не шкодуючи власного життя, а от старші часто відсиджуються, хочуть перечекати, приглядаються, хоча мають першими боротися за свою рідну землю. Як би хто не чинив – відповідати перед Богом будуть усі. Тому ми повинні надихатися подвигом під Крутами й продовжувати боронити Україну, та молотися за наших героїв»,- каже Михаїл.
А духівник Петро пояснює, що самопожертва в церковному житті – це одне з найвищих діянь.

«Немає більшого як віддати душу за свого брата. Тому самопожертва за спасіння інших вважається великим подвигом. А зберігати пам’ять про історичні подвиги - це наш обов’язок, аби мати гідне майбутнє», - наголошує священик.
На завершення пам’ятного зібрання, козаки вистрілили з гармати та хвилиною мовчання віддали шану загиблим.

Зауважимо, що перед присутніми виступили посадовці міської ради, обласної, із облдержадміністрації, втім, правнука загиблого героя до слова не запросили. У коментар для ЗМІ Іван Мирка розповідає, що курган, до якого покладають квіти, звів його батько.

«Дід мого Батька Михайло вчився в Рогатинській гімназії. Тоді ці землі були під Польщею й дали дозвіл іти захищати Київ, дали такий клич. І дід Михайло зголосився. Разом із однодумцями як могли добиралися туди. Після буремних подій від нього вже не було звістки. Потому його оплакували в наші родині. Так, у час піднесення після Помаранчевої революції мій батько вирішив зробити такий сад і поставити там могилу», - розповідає Іван Мирка.
Та додає, що своїми силами і з небайдужими людьми тут робили дорогу, але після злив покриття зруйнувалося. Як бачимо, що сьогодні, окрім гучних слів про патріотизм, міська влада не облаштувала належно пам’ятне місце.

Довідково:

Бій під Крутами відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і 27 людей були ними страчені. Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
свідок Показати IP 29 Січня 2016 14:34
Шабаш та піар Свободи, а не вшанування пам'яті Героїв Крут! Стидоття!!!
До оленя до свідок Показати IP 29 Січня 2016 15:47
Зроби краще!
Йосип до свідок Показати IP 29 Січня 2016 22:56
Не роби з історії політику. В даних людей немає честі а тільки мета бути добрим для всіх
Хлоп Показати IP 29 Січня 2016 16:26
Можливо щось змінеться, коли в студента Миколи з'являться мізки, щоб зрозуміти, що ворог його тут, внутрішній, який зовсім не бажає миру і вимагає в нього самопожертви через церков та зомбоящик. І нехай він розповість пану Книшу свою історію про загарбницького росіяніна, впевнений, що Книш просльозиться та негайно піде в АТО.
ганьба ворам-жидам Показати IP 29 Січня 2016 18:21
А синки-сц*куни бздять АТО йти і не хочуть бути посмертно героями! та і навіщо? коли повно найманих смертників-л*хів героятись за яйценючо-прашенківську воруючю банду,а не за обворованних українців і пенсіонерів яйценючо-парашенківською воровсько-жидярною кулявлобною бандою!!!
отожбож до ганьба ворам-жидам Показати IP 29 Січня 2016 19:05
От, от Пирожик і кричить скрізь, а йти в АТО не хоче! :)
свідок 2 Показати IP 29 Січня 2016 22:13
Декілька років спостерігаю за цим, дійством, ...Невже в сімї вЄлікіх дорожників луцька, родина не може назбирати 4000 грн,на нормальне облаштування цього місця, зробити культурну, скромну стеллу, і нормальний хрест, а не ця крива гора, обросша сіном, на якій бляха, щей криво написано під радянський трафарет "героям", і хрест з якихось труб, розвалені сходи, криві варені поручні.Це ЖАХ, збираються,мери,губернатори...і всім пофіг. Подивіться як роблять наші сусіди поляки, перейміть накінець досвід облаштування подібних місць, а не це позорище...ПРи тому будучи правнуками свого діда, чи прадіда..це ПОЗОРИЩЕ ...Хай бідний інфраструктурник, кине КЛИЧ ...!!! "Зібрати кошти на Обаштування місця"...І ПРИ ЧОМУ ТУТ ВЛАДА!!!! ви вже самі влада стала!!!, самим давно пора було зробити, все як слід...Ви ж пРавнуки..НЕ ПОЗОРЬтесь...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus