USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

«Чоловіки в лісах ховаються». Що не так з каналами про видавання повісток у Луцьку й до чого тут ІПСО РФ

29 Липня 2022 13:49
«Обережно, у Луцьку на вулиці N роздають повістки». Такі повідомлення заполонили загальні телеграм-канали, а є й спеціально створені пабліки для «інформування». Останні чудово перегукуються з одним із напрямів ІПСО російської пропагандистської машини.

Повістки у львівському метро і на вулицях, яких не існує, або ж інформація «зі стелі»

У мережі з’явилася низка телеграм-каналів з «інформуванням» про те, коли і де на вулицях видають повістки. Такі канали зроблено для багатьох міст, і в них час до часу з’являються повідомлення начебто про те, де бачили працівників центру комплектування і соціальної підтримки.

Начебто, оскільки достовірність таких повідомлень під сумнівом. Крім того, такі дії цілком можна трактувати як спроби зриву загальнодержавної мобілізації, і це грає на руку ворогу.

Читати ще: На вулицях Луцька роздають повістки: чи законно це?

Щодо достовірності, то мережею вже давно гуляє скіншот повідомлення про роздавання повісток у львівському метро. Може, львів’янам і хочеться мати підземку, проте її поки що там не прокопали. Чи все так печально з луцькими пабліками? Забігаючи наперед – так.
Для того аби перевірити, що це за канали, а також їх достовірність, ми вирішили провести два експерименти.

Механіка повідомлень у цих каналах проста: будь-хто може надіслати в бот повідомлення про те, кого і де він бачив. Надсилаємо повідомлення, що на вулиці Івасюка (якої, хай як це прикро шанувальникам митця, у Луцьку немає) двоє людей роздають повістки. Повідомлення одразу ж з’являється у каналі. І лише після того, як дехто з користувачів написав у коментарях, що такої вулиці не існує, повідомлення видалено.
Експеримент другий: пишемо більш правдоподібне повідомлення. Читаючи географію попередніх постів, обираємо найближчий пункт, де є чимало людей. Таким чином в каналі з’являється інформація, що «біля ТЦ «Слон» на вулиці Кравчука в супроводі поліції працівники ТЦКіСП роздають повістки». Це вигадка до останнього слова: нікого там не було. Та вона не викликала ні в кого сумнівів. Тобто, фактично, ніхто не перевіряє, чи справді це так, тому достовірність і решти повідомлень – під сумнівом.
Так само й опубліковані фото не доводять цих фактів, адже ідентифікувати місце за ними неможливо.

«Ховаються, щоб не піти воювати»

Отже, висновок перший: достовірністю тут і не пахне.

Натомість ці канали, які так ненав’язливо радять уникати згаданих локацій, бо начебто одразу ж відправлять на фронт, прекрасно лягають на наратив російської пропаганди про те, що в Україні ніхто не хоче воювати і тут купа дезертирів. Більш того, якщо вірити роспропаганді, українські чоловіки ледве не в лісах переховуються від повісток.

Ось, наприклад, текст, розміщений в одному з телеграм-каналів з-за порєбріка, де постійно цитують пропагандиста соловйова.

«Усі бігають від військкоматів. Доходить до того, що під’їжджають чоловік з дружиною до заправки, чоловік виходить з машини і лишає дружину заправлятися, а сам чекає в лісі. Ховаються не за своїми адресами, а в далеких родичів, де їх знайти не можуть. Доходить до фантастичних речей: ховаються навіть в старих будинках, у підвалах, на горищах, щоб тільки не піти воювати», – пишуть пропагандисти.
Тут варто нагадати один міф, який активно розганяли проросійські фейсбук-сторінки у 2014 році про те, що «чоловіків знімають з поїздів і забирають на війну». Нічого не змінюється, чи не так?

Що спільного між пабліками Львова, Києва, Луцька та інших міст

Крім згаданого вище, насторожує також ще кілька фактів.

Факт перший. Усі ці канали створені або ж почали інформувати про повістки в один проміжок часу: кінець червня – початок липня. Що у Києві, що у Львові, що у Запоріжжі, що у Луцьку хтось раптово «прокинувся» і вирішив інформувати людей.

Деякі канали було створено раніше, але запустили вони повідомлення про повістки саме у цей час. Це при тому, що в країні з 24 лютого оголошено воєнний стан і з того ж часу триває загальна мобілізація. Якби ці канали з’явилися ще принаймні у квітні, питань було б менше. Але чому тепер? Вони почали з’являтися в час, коли оприлюднили повідомлення про можливі обмеження проїзду між регіонами. І хоч цю норму швидко відмінили, такі канали діють досі.
Факт другий. Канали дуже часто перелінковуються між собою. Ви з каналу про Київ можете одразу ж клікнути на канал про Луцьк чи Ужгород. Це цілком природно наводить на думку про те, що це – організована діяльність, і що це – єдина мережа. Питання: навіщо комусь це? Напевне, все-таки комусь це потрібно.
Факт третій. Про те, що це одна мережа, свідчить і те, що перші повідомлення у каналах практично ідентичні. Що канал створено для інформування і так далі. Відповідь на питання, навіщо – аналогічна до попередніх пунктів.

Факт четвертий. Машиний переклад. Навіть у коротких повідомленнях автори примудряються наробити помилок. Причому – цілком типових для автоматичного перекладу з російської на українську мову. Наприклад: «канал створено з цілью» (так і читається целью), «ми підтримуємо захист своєї Батьківщіни» (навіть якщо не придиратися до конструкції, то «Батьківщіна» ріже око і вухо, але це не дивно, бо в російській мові після шиплячих іде літера, яка позначає звук [і]).
Факт п’ятий. Деякі з каналів мають однакові заголовні фото (наприклад, луцький, львівський і київський пабліки), у них однаковий стиль, використовуються однакові символи (синій і зелений круг). Це схоже на те, що створювали їх за одним шаблоном.
З цього всього випливає факт шостий: хтось-таки цим заморочився, витратив час на створення каналів і час до часу їх модерує, не отримуючи від цього зиску з реклами. Але хто за це платить? Питання відкрите.

Загалом усі ці факти свідчать принаймні про те, що ці пабліки за призначенням дуже перегукуються з пропагандистьськими наративами: «нікто нє хочєт ваєвать» та «слажитє аружиє, ідітє дамой, а ми вас асвабадім».

Чи законне видавання повісток на вулиці?

Метою таких каналів вказано «превенцію нецільового отримання». Що це таке – «нецільове отримання повісток» у воєнний час – так і незрозуміло.
А видавання повісток на вулицях представники цетру комплектування пояснювали не раз: у країні оголошено воєнний стан і триває загальна мобілізація. Крім того, в багатьох військовозобов’язаних у житті відбувалися зміни, і центрам комплектування треба оновити інформацію. Тож видавання повісток на вулиці – законне.

Як зазначають представники ТЦКіСП, вручення повістки не означає автоматичне відправлення вже завтра на фронт, у зону бойових дій. Є різні типи повісток: для уточнення даних, на медкомісію, на призов до Збройних сил України і повістка «з’явитися з речами». Нині ж, запевняють у військкоматі, здебільшого роздають першу, щоб уточнити певні дані тих громадян, які перебувають на обліку.
Читати ще: Чому роздавали повістки на пляжах Світязю

Те саме днями підтвердив і Міністр оборони Олексій Резніков під час загальнонаціонального телемарафону.

«Територіальні центри комплектації продовжують працювати. Коли дають повістку, йдеться не про мобілізацію, а про те, що деякі люди переїхали, змушено переїхали чи перемістилися в місце проживання і не стали на облік. А вони за законом зобов'язані це зробити.

Вручення повісток чоловікам призовного віку означає, що вони мають прийти у місцевий територіальний центр комплектації, показати документ і сказати: перевірте, він на обліку, він у резерві… Не всі, скажімо так, доїхали, не всі стали на облік, хоча вони продовжують обліковуватися – або в окупованому тимчасово місці, або переїхали на Західну Україну.

Ті вручення – це, в першу чергу, наведення ладу (з обліком – ред.). Так, деякі центри комплектації поводяться за старим форматом. Я особисто категорично заперечую ідею, коли за порушення, ДТП, поведінку в ресторані чи десь вручають повістку. Це абсолютно неправильно, це дискредитація – цього не має бути», — зазначив міністр.

Так само Резніков заявив, що розповіді про те, що непідготовлених мобілізованих новачків кидають «на нуль», не можуть бути правдою – це міфи та складові інформаційної війни РФ.

За процедурою, людина у навчальному центрі має пройти повну підготовку від тактичної медицини до поводження зі зброєю, злагодження, забезпечення одягом і системами захисту. Лише після цього, залежно від фаху, мобілізованого відправляють у підрозділ, наголосив міністр.

***

Загалом уже весь світ розуміє, що нинішня російсько-українська війна – гібридна, про що в Україні заявляли ще з 2014 року. Одним з її елементів є ІПСО – «інформаційно-психологічна операція» росії, завдання якої – використати будь-який інформаційний привід чи то вкид на свою користь. Газовий шантаж, продовольча криза, «новомова», як за Орвеллом (не війна, а спецоперація, не втеча зі Зміїного, а «акт доброї волі»), психологічний та інформаційний тиск – методи, які постійно використовує рф паралельно з ракетним терором, артобстрілами і окупацією України.

Описані вище телеграм-канали цілком можуть бути ще одним елементом ІПСО рф. Читаючи ці повідомлення, може здатися, що повістки видають ледь не біля кожного магазину, а військові чекають під кожним кущем, щоб забрати до лав ЗСУ. Так і досягають мети такої ІПСО – посіяти страх, паніку, а ще – недовіру і неприязнь до людей у формі, які сьогодні своїми життями платять за те, щоб усі решта могли сидіти в телефоні й читати соцмережі.

Тому інформаційна гігієна для українців сьогодні – теж питання національної ваги і виживання держави. Адже, як виявилося, навіть мобілізацію вороги можуть перетворити на зброю.



Юлія Малєєва
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Анонім Показати IP 29 Липня 2022 14:22
видаливши тelegram взагалі, ви позбудетеся 100%- фсбешного месседжера. перевірте, яку інформацію він збирає про вас, будете неприємно здивовані.
Вова до Анонім Показати IP 29 Липня 2022 23:01
Єпатій коловрат. Тобі, друже, поможе лише видалення мозку з твоєї тупої кабінки. Чим ти перевірив, піс*коголовий? Якщо вже говориш гоп то говори до кінця.
Анонім до Вова Показати IP 30 Липня 2022 09:53
що так триггернуло?
Микола Показати IP 29 Липня 2022 14:30
Батіківщ(і)на - це варіант типового луцького чікання та кікання в закінченнях і рідше суфіксах слів, від якого мені кров'ю заливаються очі вже другий десяток років на форумах та месенджерах
Петро до Микола Показати IP 29 Липня 2022 15:29
Таки ти чікнуте і кікнуте, Микола
Коля. до Петро Показати IP 29 Липня 2022 19:17
Видно, що і ви не знаєте української мови, якщо вас це заділо. Напевно ваша мова, це "опше" "слиш" "дєвушка"
ABC до Коля. Показати IP 29 Липня 2022 21:56
Може не "заділо", а зачепило? Так, пане великий знавець української мови?
Анонім до Микола Показати IP 29 Липня 2022 16:08
Ну точно вже не Батіківщіна. Як не говорять, проте знають, що при написанні цього слова після щ йде и, а не і, спрацьовує зорова пам'ять, треба бути повним неуком, щоб цього не знати.
Правда Показати IP 29 Липня 2022 14:49
Дійсно, інформаційна гігієна надзвичайно важлива. Тому я не дивлюсь телемарафон!!!
Анонім до Правда Показати IP 29 Липня 2022 16:14
згоден, ті теж 100% працюють на ворога
Микола Показати IP 29 Липня 2022 14:51
Багато кому неприємно отримати повістку і це масове інформування заграє із внутрішнім почуттям страху навіть тих, хто навіть не задумувався про це. Не виключене таке явище - "корисний дурак". Різкий сплеск і подальше згасання активності може свідчити про юнацький максималізм власників каналів. Їх достатньо легко направити в потрібне русло, сам разок перевірив подачею завідомо неправдивої інформації, каюсь що вніс лепту у залякування суспільства. Після цього всім стверджую, що цими каналами маніпулюють кацапи. Хай навіть сидить хтось недоосвічений і займається веденням каналу з мотивів щирого співчуття до хлопців, котрі в робочий час вештаються і досі не обрали для себе військову кар'єру, але його може накрутити банальний занюханий ФСБшник, при чому безкоштовно
Yyy до Микола Показати IP 29 Липня 2022 16:50
Та ви що!!!! Загребають всіх не залежно від місця роботи чи стану здоровя. Не вірите? Сходіть в цнап а потім здайдіть кров здайте і на ринок зазерніть, побачим скільки повісток вам випишуть
Анонім Показати IP 29 Липня 2022 16:28
В мене брати і декілька знайомих на передовій з перших днів і нічого все нормально, звичайно, воювати - то важка робота. Мало розповідають, проте якогось страху,паніки від них я не чула, навпаки, мені здається, що нам тут психологічно важче - ненавидіти і не могти цих кацапських гнид хоча б "за горло потримати". Знаю декілька й таких, що ховаються в квартирах, боятися з хати вийти, живуть сорокарічні за пенсію своїх батьків, зарплати жінок, а для інших одні понти через край - ну гидко дивитися.
Аплодую до Анонім Показати IP 30 Липня 2022 19:00
А ти чого тут?
Правд Показати IP 29 Липня 2022 17:48
Хай ідуть прокурори та воєнклєомат на фронт.Чого вони не ідуть.
А до Правд Показати IP 29 Липня 2022 19:46
ще депутати і їх сини теж хай ідуть, як і сини прокурорів ,суддів, іншого тому подібного, бувших президентів сини і внуки теж хай туди ж. У нас демократична країна і для всіх закон однаковий чи феодалізм, монархія?
Правда до Правд Показати IP 30 Липня 2022 19:03
Мало того,всі ті кабінетні "вояки" отримують + по 30тисяч добавку до заробітної плати!!!!!!!За який?......
андрій до Правда Показати IP 31 Липня 2022 07:49
вже не отримують але по 120 за 4 місяці нахватили
Ннн Показати IP 29 Липня 2022 19:38
Бо образливо на війну відправляють тільки простих людей, а ,,блатні,, гуляють, відпочивають, насолоджуються життям. І абсолютно не дивуюся, що чоловіки так роблять. Не було правди і не буде.
111 Показати IP 30 Липня 2022 08:56
Провів експеримент каже Кум що роздають повістки, запитав де а він підписаний до групи в телеграм каналі, при вході в магазин Сільпо на Київському майдані, якраз їхали на автомобілі кажу стань піду подивлюсь на власні очі, да стоїть автомобіль військовий при вході нікого немає пройшов в магазин військові купують продукти і пройшовся біля них ніхто нічого не дає. Мені стало ще більш цікаво я вирішив перевірити той міф який ми читаємо, в той день проїхав зі своїм Кумом три місця де писали що роздають повістки, це було Там Там, Варшавський ринок, і район ГПЗ . Люди схаменіться якщо людина іде у військовій формі це не означає що він Вам має вручити повістку. Небздіть.
Діма до 111 Показати IP 30 Липня 2022 12:59
Що ти чешеш, клоун ти. Куди ти там їздив, сиди тихо воєнком. Лови далі дураків.
Діма Показати IP 30 Липня 2022 12:43
Скоро тих у формі будуть бити свої ж. Сильно розумні стали. Сиділи роками штани протирали, а зараз корона виросла, повістками типу лякають, полішва в погонах.
Маша до Діма Показати IP 31 Липня 2022 09:10
Боже, який ти трус
Тесля Показати IP 30 Липня 2022 18:13
Чому машина поліції з військовим, гарненько причаїлась на підворотні у тещиному язика та зупиняє всіх підряд, ніхто не хоче перевірити?)
Микита Показати IP 31 Липня 2022 16:42
"Порядок" вони наводять. До цього часу за "бабки" звільнили від призову купу людей.
Іра до Микита Показати IP 19 Серпня 2022 09:59
А зараз за "бабки" не відпускають ?
Я! Показати IP 31 Липня 2022 20:56
Стоп люди добрі !! Так роздають але що тут такого … час який ??? Всі думають за яйця та на фронт , зовсім ні !!!! Це для військового обліку в першу чергу , надіюсь прибувшим панас на ка та аа теж роздають . Будьте мудрі тож ніхто вас зразу не відправляє !!!! Ще є комісія ще є мотивація багато моментів
Іра до Я! Показати IP 19 Серпня 2022 10:09
Яка комісія? Групка лікарів які на око пишуть годен якщо маєте руки і очі. В мене чоловік має хворе седце(вада аортального клапана) але це не завадило його забрати, служить вже 2 місяці на півдні. Може хтось з диваних коментаторів замість нього піде і мені повернуть чоловіка ? На рахунок документів, всіх діагнозів ітд при подачі мною скарги сказали "довідки історії хвороби несуть КОНСУЛЬТАТИВНИЙ характер для комісії вирішує думка лікаря на комісії"
Розумний Показати IP 1 Серпня 2022 18:53
Якщо це держава, то повістки тре надсилати на місце проживання, роботу. Якщо це кримінальний режим, то хапати людину як худобу на вулиці, як це німці робили в Другу Світову чи кацапня робить зараз на окупованих територіях. За ВІСІМ РОКІВ НЕ СТВОРИТИ ЕЛЕКТРОННОЇ БАЗИ ДАНИХ ПРИЗОВНИКІВ МОЖЕ ТІЛЬКИ КРИМІНАЛЬНА БАНДА, ЯКА НАЛЕТІЛА, ПОГРАБУВАЛА І ВТЕКЛА.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus