USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чому AstraZeneca змінила назву вакцини і як це пов'язано зі смертями від тромбозу

31 Березня 2021 10:08
30 березня стали відомі дві новини, пов’язані з вакцинами Covishield і АstraZeneсa. Британська компанія, за формулою якої в Індії роблять ін’єкції для українців, без пояснення причин змінила назву свого препарату. Надалі він буде називатись Vaxzevria (Ваксзевріа).

В цей же час призупинила використання Covishield Канада. Застосування вакцини там було одним із аргументів Банкової на її користь.

Канадці провели велике дослідження. Вчені з’ясували конкретні цифри – скільки людей помирає від тромбозу після щеплення. І ці показники виявилися повністю співмірними стосовно ситуації з летальними випадками у нас.

Всі подробиці – в матеріалі «Страны».

Чому АstraZeneсa перейменувалася в Vaxzevria

25 березня виробник АstraZeneсa змінив назву на Vaxzevria. Нову назву схвалило європейське агентство з лікарських засобів EMA.

Вказується, що склад ін’єкції залишиться той самий. Однак зміниться інформація про продукт, буде інше маркування і упаковка.

Пояснень, чому АstraZeneсa прийняла таке рішення, наразі не має. Однак на тлі масових смертей від тромбозу, неконтрольованих побічних ефектів і заборони ліків по всьому світу вони і не потрібні.

З базового курсу маркетингу відомо: якщо назва отримала непотрібне власнику емоційне токсичне забарвлення, краще від неї позбуватись і запускати ренеймінг. Саме так і вчинила АstraZeneсa.

Втім, для виробника медичної продукції це маркетингове рішення навряд чи буде успішним. Формула ін’єкції залишиться тією ж і кращою поки що не стане.

Тепер, якщо і будуть з’являтися новини про летальні випадки, то це вже буде стосуватись Vaxzevria. І так до тих пір, поки фармацевти не вирішать головної проблеми – ліквідують причини виникнення тромбозу у вакцинованих громадян.

А з цим поки все погано. І більше того – проблеми «АстраЗенека» безпосередньо вдарили по її аналогу «Ковішілду», який використовується в Україні.

Читати ще: Опублікували новий перелік поширених побічних реакцій від Covishield

Канадський удар по Covishield

Канада – одна з небагатьох розвинених країн світу, де до недавнього часу застосовувався разом із «АстраЗенека» і її клон Covishield. Прессекретарка Зеленського Юлія Мендель наводила саме цю державу як приклад: «Не будуть же там для своїх громадян купувати препарат, який становить небезпеку для здоров’я і життя?!»

Дійсно, не будуть. Влада Канади призупинили вакцинацію населення цією вакциною. Йдеться про «АстраЗенека», але на сайті канадського уряду зазначають, що під цим брендом мається на увазі і «Ковішілд».

Керувалися там не прикладом інших країн, як це часто роблять в Україні, а своїми дослідженнями.

Канадські медичні чиновники, які раніше заявили, що ризик тромбозу внесли в побічні реакції вакцини, пішли далі. Тепер вони кажуть, що існує «значна невизначеність щодо користі від вакцинації AstraZeneca дорослих людей у ​​віці до 55 років з урахуванням потенційних ризиків».

Тобто ризики переважають користь для вакцинації у людей допенсійного віку.

Вчені повідомили конкретні цифри. За даними канадців, тромбоз виявляють приблизно у однієї з 100 000 осіб, щеплених вакциною AstraZeneca. Зазвичай це відбувається між четвертим і двадцятим днями після уколу.

Дослідження точно відображають ситуацію в Україні. За останніми даними, було зроблено 212 тисяч уколів вакциною Covishield. На двісті тисяч ін’єкцій констатовано два трагічних випадки: в Чорноморську померла військовослужбовиця Інна Нарожна, а в Чернівцях з життя пішов провізор Олександр Остапенко.

При проведенні грубих розрахунків виходить, що після вакцинації 1 мільйона українців від тромбозу можуть померти 10 людей, після щеплень 5 мільйонів – 50 і так далі.

При виникненні запитання, багато це чи мало, українська влада відсилає до показників смертності від самого ковіду. Наприклад, за останню добу померли 286 громадян. І стільки ж людей можна було б врятувати, якби всі вакцинувались.

Наводяться також аргументи, що найбільш поширена причина смерті в Україні – від серцево-судинних захворювань. А тому вакцина ніби й ні до чого, ризики переважають плюси.

Читати ще: Вчені виявили причину утворення тромбів після вакцинації AstraZeneca

Насправді 10 смертей на один мільйон вакцинованих – це абсолютно точно багато. А тому було б більш продуктивно і конструктивно, якби влада не виправдовувала смерті від тромбозу, а шукала альтернативні джерела вакцинації. Як мінімум до тих пір, доки вакцина за формулою АstraZeneсa поліпшить склад, а не просто змінить назву.

Проте у канадців можливостей для подібного маневру значно більше. Вони законтрактували багато різної вакцини, якою можна повністю прищепити все населення країни чотири рази.

Якщо ж в Україні вакцинація Covishield буде поставлена на паузу за прикладом Канади, імунологічна кампанія зірветься. У розпорядженні залишаться лише привезені дози CoronaVac китайського виробника Sinovac. Однак цей препарат ще більш загадковий – ним поки прищеплюються мало де, а ефективність становить всього 50,65%.

При цьому в Україні говорять, що вона може бути і більшою – такі прогнози звучать в піар-кампанії китайської вакцини. Але, як би там не було, її поки в Україні дуже мало – 200 тисяч доз. І при відмові від «Ковішілда», вакцин в країні майже не буде.

Але це не привід закривати очі на проблеми і робити вигляд, що з «АстраЗенека» все в порядку. Є сенс як мінімум обмежити доступ до неї для людей з ризиком тромбозів. І прописати окремий протокол поствакцинальної терапії з урахуванням недавно з’ясованих ризиків.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 8
скептик Показати IP 31 Березня 2021 11:09
переіменування точно призведе до фантастичних результатів. назва "ковішилд" асоціювалась з вошами, от "Ваксзевріа" асоціюється зі звірами. а може, то ті самі воші ?
Анонім Показати IP 31 Березня 2021 11:27
на жаль, у процесi прояву гуманностi ми забуваемо про ризики. природнiй добiр буде завжди. вакцини породжують новi мутацii вiрусу, що потребуватиме додаткових ресурсiв на протидiю. можливо, варто зменшити медiйний ажiотаж щодо цiei епiдемii?
скептик до Анонім Показати IP 31 Березня 2021 12:16
новi мутацii вiрусу породжують не вакцини, а природні фактори. COVID є одним із штамів вірусу грипу, який, на жаль, має сильніший вплив на організм ніж попередні. вакцинація дасть у кращому випадку тимчасовий результат, тому що вона буде марною щодо нових штамів, які регулярно появлялись, появляються і будуть появлятись. будь-який притомний вірусолог знає, що найкращий спосіб запобігання враженню вірусом є підвищення імунітету організму, антивірусна терапія на ранніх стадіях та симптоматична терапія в стадії загострення. ВАКЦИНАЦІЯ - ЦЕ НЕ ЛІКИ !!!!!!! це стимулювання організму до вироблення ним антитіл . тому треба міняти стратегію боротьби з вірусними захворюваннями.
Анонім до скептик Показати IP 31 Березня 2021 14:24
невже природнi фактори?!?! тобто враховувати медикаменти для подолання наслiдки ураження вiрусом як мутагени вже не будемо?)))
скептик до Анонім Показати IP 31 Березня 2021 18:03
ти хоч сам зрозумів, що написав ? однозначними і вагомими мутагенними факторами є радіація (у тому числі фоторадіація - ультрафіолет), вільні радикали, які утворюються внаслідок дії високоактивних хімічних речовин таких як озон, хлор, фтор, монооксид етилену, монооксид вуглецю, пероксиди, поліциклічні сполуки (антрацен, пірен і т.д.) тощо. ліки можуть теоретично мати мутагенну дію, але це ніхто не досліджував і такий вплив є мізерним, тому що зазвичай ліки не містять хімічно високоактивних структур таких як пероксидні, ізоціанатні, азидні групи тощо
Анонім до скептик Показати IP 31 Березня 2021 22:03
relax dude))) монооксид етилену не насторожуе? а акриламид - смаженi пирiжки любиш?
скептик до Анонім Показати IP 1 Квітня 2021 08:02
в яких ліках є монооксид етилену чи акриламід ? і яке відношення має акриламід до смажених пиріжків ?
скептик до Анонім Показати IP 1 Квітня 2021 08:04
і з якого дива ариламід має мутагенні властивості ?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus