USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому Балчун не зміг реформувати «Укрзалізницю». Думка

13 Серпня 2017 18:25
Рік керівництва «Укрзалізницею» з Войцехом Балчуном пов’язували з надіями, але він подав у відставку після багатомісячного конфлікту з міністром інфраструктури Володимиром Омеляном.

Немає людей, яким не довелося користуватися українською залізницею. Вона нереформована, корумпована, некомфортна, і часом нагадує 19 століття. «Укрзалізниця» – це держава в державі. Вона є джерелом безпробудної корупції, з якої потім фінансуються не лише продажні чиновники, але і політики. Українська залізниця чи не єдина в світі, в якої є не тільки свої війська, газети або лікарні, але і своя політична партія, створена за часів Георгія Кірпи.

Про це розповідає Серій Лещенко у передачі «Чесна політика» на каналі 24.

Польський менеджер Балчун виявився не готовий до бою в умовах корупційного шторму. Перший тривожний дзвоник для нього пролунав на початку його роботи, ще 1 червня 2016 року.

Тоді на засідання уряду винесли питання про затвердження нового складу правління «Укрзалізниці» через прихід польської команди. Проект постанови підготували Міністерство інфраструктури, і він передбачав виведення з керівного органу компанії такого собі Сергія Михальчука. Людини з найближчого оточення братів Дубневичів, які багато років є бенефіціарами корупційних схем на «УЗ», розповідає Сергій Лещенко.

«Але під час розгляду питання прем’єр-міністр Гройсман виключив Михальчука зі списку осіб, які потрапляють під звільнення. Згодом за нової команди в «Укрзалізниці» люди Дубневича тільки зміцнилися на позиціях. Вони очолили Департаменти корпоративного управління (Єлизавета Пушко-Цибуляк) та Департаменту будівель та споруд (Максим Міняйло)», - каже нардеп.

Зі слів Лещенка, кейс Дубневичів – типовий випадок конфлікту інтересів. Молодший з братів, Ярослав, очолює транспортний комітет парламенту і одночасно заробляє на цій сфері. Те, як можна капіталізуватися на владі, легко відстежити завдяки офіційним даним 2013-2015 років щодо закупівлі прокладок і скріплень для «Укрзалізниці».

У останній рік правління Януковича тут «годувався» друг покійного молодшого сина Януковича, колишній депутат-регіонал Вілен Шатворян. Близька до нього компанія «Євроінвестстрой» поставила прокладок і скріплень на 48 мільйонів гривень.

У 2014 році регіонал Шатворян встигає освоїти 11 мільйонів гривень. Після падіння Януковича з «Укрзалізницею» починає працювати близька до Дубневичів компанія «Експозиція». Вона поставляє ті ж прокладки і скріплення на 103 мільйони гривень. У 2015 році в їх руках зосереджується повноцінна влада. Обсяги постачання виростають в два рази до 173 мільйонів гривень.

Паралельно Дубневичі напрацьовують схему в енергетиці – замість постачання газу населенню виробляли з нього електроенергію та продавали за ринковою ціною. Дубневичі – це гучний, але не єдиний приклад зрощення влади та бізнесу, який в цивілізованих країнах не допускається, бо там діє етичний кодекс державної служби. Окрім Дубневича, на залізниці годується купа народу, пов’язаного з політикою – від Котвіцкого з Аваковим ( міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, - ред.) до Палатного (нардеп Артур Палатний, фракція БПП, - ред.) з Кононенком (нардеп Ігор Кононенко, фракція БПП, - ред.)

Після Революції гідності куратором «Укрзалізниці» був глава адміністрації президента Борис Ложкін. Він зі своїм другом-ресторатором Михайлом Бейліним шукали команду для взяття контролю над «Укрзалізницею». Тоді Ложкін з Бейліним залучили туди Станіслава Лєснікова, який розставив свою вертикаль заступників начальників регіональних залізниць та заступників у центральному департаменті компанії. І Балчуну не вдалося або не захотілося поміняти статус-кво.

Поляками також було провалено роботу в судах. Так, «Укрзалізниця» повністю повернула 780 мільйонів гривень банку Ріната Ахметова ПУМБ за кредитами «Донецької залізниці», яка залишилася на окупованих територіях. В умовах кризи більшість банків погоджувалися на реструктуризацію кредитів або дисконти.

Найбільш поширена корупція на «Укрзалізниці» відбувається під час закупівлі пального. Наприклад, коли тендер на 65 тисяч тонн пального виграла компанія WOG, близька до депутатів Верховної Ради з групи «Воля народу». Вони запропонували ціну, нижчу за ринкову. Але потім посадовці «Укрзалізниці» та представники WOG тричі укладали додаткові угоди, через що ціна перевищила ринковий рівень. Така ситуація стала предметом розслідування НАБУ.

Якість пасажирських перевезень залізницею жахає. Вони були і залишаються збитковими. Єдиний спосіб для «Укрзалізниці» компенсувати ці витрати – це встановити адекватні тарифи для комерційних перевезень. Але українські олігархи як раніше, так і зараз, платять ціну набагато нижче за ринкову. Наприклад, тарифи за перевезення залізної руди для Ахметова дозволяють йому і далі залишатися олігархом номер один. Ба більше, за рішенням Балчуна значні кошти виділили на розширення пропускної спроможності перегону Комиш-Зоря-Волноваха, яке здійснювали виключно в інтересах металургійних комбінатів Ахметова.

Апофеозом абсурду на Залізниці можна вважати рішення нового правління вже за Балчуна оголосити тендер на консалтингові послуги щодо «стратегічного розвитку Укрзалізниці» на суму понад три мільйони євро. Тобто він виявився неготовий до роботи попри астрономічну зарплату 400 тисяч гривень на місяць.

Після того, як Балчун піде, з великою долею вірогідності ситуація зависне в повітрі. І це – найвигідніший сценарій для корупціонерів. Тому що в.о. на чолі міністерства або державної компанії – найбільш слухняний виконавець волі своїх старших «товаришів».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Хлоп Показати IP 13 Серпня 2017 18:38
Пропоную Емінема, рокер не зміг, репчік зможе!
Лучанин Показати IP 13 Серпня 2017 20:06
"Вона нереформована, корумпована, некомфортна, і часом нагадує 19 століття"(С) - а чим нагадує, станом вагонів? В 19 столітті проблем з квитками не було як зараз, а тим більше якщо їх брати по блату. Зараз же взяти квиток не просто проблема, блатники плачуть. Кожен раз повідомляють про додаткові потяги, але скасовують існуючі. Зараз курортний сезон, спробуйте дістатися "на моря". Хто може придбати квиток нехай не на сьогодні, а хоча б на завтра? Та ні, навіть за 40 діб його неможливо придбати. Я такого не пам'ятаю. Якби залізниця діяла згідно здоровому глузду, то вона б вже була прибутковою. З іншої сторони вона не може бути неприбутковою хоча б тому що вона залишається "на плаву" при тому що з неї крадуть "вагонами". Хорош вже локшину на вуха вішати! "Чому Балчун не зміг реформувати «Укрзалізницю»(С) - тому що комусь це було потрібно.
Анонім Показати IP 14 Серпня 2017 14:36
тому що тiщо крали i крадуть мiльйони ставили Бальчуну палки в колеса...Бальчун не змiг...ХАХАХА! нашi такий ср*ч розвели що нiякий поляк не розгребе.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus