USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чому Україні вигідно переходити на зимовий час

28 Жовтня 2017 09:00
Ця неділя буде для українців на годину довше. О 4-й годині ранку 29 жовтня стрілки годинника переведуть на годину назад, і країна перейде на зимовий час. Найближчим часом ця традиція залишиться: в профільному комітеті Ради повідомили, що законопроекти про скасування літнього часу не з'являлися, інформує Сегодня.

За твердженням вчених з Миколаївської астрономічної обсерваторії, зимовий час в Україні відповідає астрономічному – о 12-й годині дня (опівдні) сонце стоїть в найвищій точці – зеніті. Влітку ж сонце піднімається в зеніт о 13-й годині дня через те, що годинник останньої суботи березня переводять на годину вперед.

Варто відзначити, що дві третини країн у світі не переводять стрілки залежно від пори року. Хоча різними роками близько 50 країн експериментували з переведенням стрілок, але з часом від цього відмовилися. Наприклад, Чилі чотири рази вводила і скасовувала літній час, повернувши його востаннє 2016 року.

Науковий співробітник Миколаївської астрономічної обсерваторії Фелікс Бушуєв пояснює, що переведення годинника має економічний сенс саме в наших середніх широтах, де світловий день взимку і влітку відрізняється за тривалістю майже вдвічі – 8 годин взимку і 16 годин влітку.

Біля екватора (нульова широта) і на 3300 км на північ і південь від нього, де день і ніч майже однакові, економічного сенсу в переведенні годинника немає. Саме цим пояснюється, що зміна часу є в Європі, США і Канаді, але немає її в країнах Латинської Америки, Африки, Південно-Східної Азії. До 2015 року переводили годинник в Росії, але відмовилися, залишивши назавжди зимовий час.

Україна живе за київським часом, який відповідає 2-му часовому поясу (+2 години від часу за Гринвічем, прийнятим за точку відліку). Хоча географічно 5% території з цього пояса "випадають": частина Закарпатської області потрапляє до 1-го часового поясу, а Луганська і частина Харківської і Донецької – до 3-го.

Тому, зі слів Бушуєва, коли в Києві 12:00, то в Луганську "за сонцем" має бути 12:40, а в Ужгороді – тільки 11:35. Через це в східних областях люди незадоволені літнім часом, оскільки там світає о 3-й годині ночі, а в західних – зимовим, через який о 9-й ранку все ще темно.

Вважається, що ранній підйом влітку і пізній взимку зменшує споживання електроенергії в країні. За оцінками економістів, економія – до 1 долара на кожного українця на рік або близько 40 млн доларів на рік (0,15% держбюджету).

А ось медики проти. Член-кореспондент АМН України Василь Лазоришинець говорить, що "зимовий" час прийнятніший для людського організму, оскільки він відповідає його біологічним ритмам. Від зміни обліку часу найбільше страждають сердечники і "сови".
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
остап Показати IP 28 Жовтня 2017 09:31
Залиште зимовий час назавжди!!!
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2017 09:35
ніякої економії мені нема! одна мозго**ка! економії на копійку а мороки на гривню!
скептик Показати IP 28 Жовтня 2017 10:23
а ще розкажіть, хто і як рахував той економічний фіфєкт. покажіть того економіста. про те, що владі зачхати на здоровя людей - навіть не обговорюється
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2017 10:56
переходити не вигідно простим людям! держава свою вигоду рахує а нам що до того?
Петро Показати IP 28 Жовтня 2017 11:03
Про "економічні байки" цікаво було почути, відмазка ще радянських часів- про"економію"... Зекономити набагато більше коли використовувати енергозберігаючі технології та ледосвітлення, а от на "людському ресурсі" економити з тих самих радянських часів не прийнято!(бабы ще нарожають!) Як почувають себе люди, дорослі і діти.., яка працездатність в період адаптації і перепади тиску з розладами нервової системи - нікого в країні НЕ цікавить!
ку ку до Петро Показати IP 28 Жовтня 2017 12:32
Якраз в радянські часи жили по зимовому часі
Петро до ку ку Показати IP 28 Жовтня 2017 20:40
Гугл в поміч, коли стали переводити годинник на "літній час".. Потрібно хоч трохи бути в темі щоб робити такі "висновки". =цитата: У Росії перехід на літній час вперше відбувся 1917 року. З 1930 р. зміщений на годину час почали застосовувати на території СРСР цілий рік, називаючи такий час «декретним». А з 1981 р. запровадили сезонні відмінності між літнім і «зимовим» часом, без скасування «декретного», внаслідок чого літній час відрізнявся від поясного на цілих 2 години. У 1990 році «декретний» час скасували на території УРСР. Що ж до сезонних відмінностей часу, то протягом кількох років в Україні їх то вводили, то скасовували, але зрештою зупинилися на схемі, коли розрізняють літній і «зимовий» часи, але ще одна «декретна» година не передбачена. Зараз перехід на літній час і повернення до стандартного часу відбувається відповідно до постанови уряду від 1996 року «Про порядок обчислення часу на території України"
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2017 13:25
скільки було розмов про те,що не будемо більше переходити, врешті-решт як було, так і лишили, а можна так з курсом гривні зробити,лишити як було 2013, людям же не вигідний такий курс як зараз
Анонім Показати IP 28 Жовтня 2017 16:04
Як вони задовбали з тим переведенням,чесне слово,про яку економію може йти мова,коли від того переведення голова болить.відмінити н..й те переведення

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus