USD 39.70 39.90
  • USD 39.70 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому виникають і як лучанам запобігти нарахуванням за додаткові куби води

25 Липня 2023 07:15
В Україні уже давно змінено законодавство щодо правил надання послуг водопостачання та водовідведення, але, як показала практика, для багатьох людей воно є незрозумілим. Принцип повної відповідальності власників квартир за увесь багатоквартирний будинок досі не сприймається значною частиною громадян. Одним із результатів цього є по 5-10 заяв від лучан, які щотижня надходять до КП «Луцькводоканал» щодо отримання роз’яснень у питанні нарахувань за додаткові куби води, яких не показав квартирний лічильник.

У водоканалі на простому прикладі показали основну причину цього. А також роз’яснили, як обирати нове житло або яке рішення можна прийняти в рамках свого об’єднання, щоб це питання зняти назавжди.

КП «Луцькводоканал» неодноразово наголошувало на тому, що фактичне споживання послуг водопостачання у будинку, яке зафіксоване приладом комерційного обліку на вводі в будинок, завжди більше, ніж сумарне споживання індивідуальних лічильників по квартирах. Це називається метрологічна похибка. Чому вона виникає?

Одна з причин – лічильники мають три класи точності – А, В, С. Для експерименту, щоб це візуально побачити, поставили два лічильника різних класів точності, які зображені на фото. І за тиждень чітко видно, що лічильник класу точності В показав на 6% менше споживання води, ніж лічильник класу С. При цьому в квартирах лучан більшість лічильників мають клас точності А і В, а загальнобудинкові прилади обліку мають клас точності С, відповідно до вимог законодавства.
Тому природно виникає ситуація, коли будинок споживає до 1000 метрів кубічних води на місяць, то не менше, ніж 60 метрів кубічних води не будуть обліковані на індивідуальних лічильниках. Це похибка, оскільки квартирний лічильник не настільки точний, він обліковує на 6 відсотків менше. І ось саме ці 60 метрів кубічних води потім розділяються між квартирами.

Як можна змінити цю ситуацію?

Для тих, хто купує нове житло, наголошують, що є забудовники, які декларують якісне житло, але вирішення питання обліку водопостачання лишають мешканцям. Такі забудовники стараються купити лічильники меншого класу точності, чим перекладають автоматичне зняття показників лічильників на об’єднання співвласників. Тому при виборі квартири рекомендовано з’ясовувати в забудовника, які в нього плани щодо обліку водопостачання, чи вирішить він це питання самостійно, чи потім перекладе на об’єднання, яке буде змушене доробляти все самотужки і власним коштом.

Для побудованих будинків та їхніх мешканців це питання треба обговорювати на рівні об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, проводити збори і уже спільно вирішувати – чи прийняти ведений розподіл і додаткові об’єми спожитої води з розподілом послуги. Чи все ж прийняти рішення і встановити всі квартирні засоби обліку найвищого класу точності у всьому будинку, організувати дистанційне зчитування показників із цих лічильників і в підсумку остаточно закрити щомісячне питання щодо того, чому сума в платіжці відрізняється від суми показника лічильника.

Мешканці повинні визначатися, як їм вчинити. Або звернути на це увагу при купівлі житла, або зробити облік спожитої води високоточним в усьому будинку – це можливо, аби лише було спільне рішення власників та забудовника.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
Правда Показати IP 25 Липня 2023 07:38
Лічильник квартирний встановлений,він сертифікований,повірку проходить(раз в 4 роки),фірмою,яка має ліцензію Луцькводоканалу,абон.плата сплачується,виданий акт на екплуатацію....про що мова в цій статті.Чому споживач має оплачувати воду(до речі технічну),яку він не використовував???Так маса квартир не мають обліку взагалі,але це вже їх особиста проблема,бо вони мають вести цей облік і встановити лічильник,на відміну від електроенергії і газу-бо це товар і облік від продавця.Все інше маніпуляції.
Логіка Показати IP 25 Липня 2023 07:41
Так розумію, що дурять кругом нас, де важать, рахують, міряють, та вимірюють. Нема слів.
Коля Показати IP 25 Липня 2023 08:10
Нічого не пояснили , тільки ти хто збирається купляти житло написали
лучани Показати IP 25 Липня 2023 08:50
Клас С - підходить для горизонтального способу установки, а точність вимірювань відповідає класу В. Так що нема жодної різниці. Чергове заробляння водоканалу,перекладання своїх збитків на споживачів.
Правда Показати IP 25 Липня 2023 09:05
Дивлюсь на лічильник(2019р.),потім гарантійні,стандарт метрології,все перечитав.До чого тут клас точності,які А,В,С,Де ви це взяли?Яке це має відношення до сертифікованого лічильника і акт на експлуатацію,виданий вами,що це за маячня.А ваші ВОВ відповідають стандартам і хто їх перевіряє.
Коля Показати IP 25 Липня 2023 09:23
Водоканал, тобто малий квартирний лічильник має більшу похибку як великий, загальнобудинковий лічильник такого самого класу ?!
Василь Показати IP 25 Липня 2023 09:43
Лічильник можна скорегувати при при перевірці. Якщо лічильник встановлюється Луцьктепло або Луцькводоканалом,то його можна спокійно підкорегувати в + в межах допуску.При встановленні відразу за засувкою лічильник також буде показувати в + внаслідок завихрення потоку води.Тому всі лічильники ІТП брешуть в +.Хоча метрологічна служба знає про правила встановлення лічильників (10 діаметрів до і 5 діаметрів прямої труби після)).З іншої сторони ,багато розвелось різних кулібіних з мешканців,які змінюють покази лічильників.Особливо деякі "електрики".чіпляючи 0 на водопровідну трубу,яка потім стає в дирках внаслідок електорохімічної точкової корозії.
Лучанин Показати IP 25 Липня 2023 10:20
1. Чому загальнобудинковий лічильник обов"язково показує більше кубів, ніж сума лічильників по всіх квартирах? Хіба неточність лічильника не означає, що він може дати як більші покази за реальні, так і менші покази. 2. Якщо у квартирі поставити лічильник, такого самого класу точності як і загальнобудинковий, то чи потрібно мешканцю сплачувати різницю у показах. 3. Хто і яким чином визначає, що загальнобудинковий лічильник показує вірні покази, а не завищені? Чи є акти перевірки, де вони знаходяться, хто перевіряє, яка лабараторія? Де можна дізнатись цю інформацію. Теоретично вона має бути в публічному просторі і легкодоступною
Дикий Показати IP 25 Липня 2023 11:07
Еге, ви мене заставили купити лічильник за свій кошт, платити повірку щоб я платив по загальному тарифу?? Та най би ви вже луснули там! Іроди! Транспортування з тієї ж "гальорки", ви мені хоч в руках газ несіть, чи воду подайте, я оплачую продукт, а як ви його доставляєте то вже ваша головна біль. На жаль я живу народом який готовий платити навіть за найсумнівніші поновлення, бо ЗАКОН! Вас денно і нощно дурять у цій державі, прокидайтеся врешті решт!!
скептик Показати IP 25 Липня 2023 22:29
ВИЗНАЧАЛЬНИМ для лічильника води є не клас точності, а поріг чутливості. так от У ВСІХ лічильниках на фото градієнт шкали вимірювань становить 0,001 м3, тому поріг чутливості у них однаковий. і не треба розказувати анекдоти, що квартирні лічильники в сумі виміряють менше води, як загальнобудинковий. і то з похибкою 6% !!!!!!причини в іншому

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus