USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У «Луцькводоканалі» пояснили, як мешканці багатоповерхівок тепер платитимуть за воду

9 Листопада 2022 18:35
Неточна робота лічильників води, можливі зловживання окремих мешканців та низка інших чинників можуть призводити до різниці між фактично спожитою водою в будинку та сумарним обсягом, визначеним за показами квартирних лічильників.

Щоб забезпечити справедливість нарахувань за фактично спожиту послугу водопостачання в багатоквартирному будинку, в Україні введено в дію законодавчі ініціативи на рівні законів, постанов, наказів, які регулюють новий метод нарахувань за послуги водопостачання і водовідведення у багатоквартирних будинках, пояснюють у «Луцькводоканалі».

Мешканці багатоквартирного будинку сплачуватимуть за всю воду, яка зайшла в будинок

Суть нововведення полягає у тому, що люди зобов’язані платити за фактично спожиті комунальні послуги, зокрема за всю воду, яка заходить до будинку. І якщо в приватному секторі і в бізнесі з реалізацією цього правила проблем немає, то в багатоквартирних будинках ситуація значно складніша.

Проте, відповідно до нового законодавства, мешканці мають сплатити за всю воду, яка зайшла в будинок, а не тільки за ту, яку нараховано відповідно до показників лічильників. А отже, передбачено додаткове нарахування – середньомісячний розподіл різниці між загальнобудинковим комерційним лічильником та сумою індивідуальних лічильників у відокремлених приміщеннях (квартирах) розподіляють пропорційно до їх споживання.

Варто зазначити, що в багатьох багатоквартирних будинках фіксують досить низьку різницю – 2-5 метрів кубічних (при фактичному використанні будинком 400 метрів кубічних на місяць), особливо в тих будинках, де показники індивідуальних лічильників знімаються автоматично (з допомогою систем телеметрії), де лічильники захищені від будь-яких втручань. А отже, мешканці цих будинків практично не відчують змін у нарахуваннях і в сумах, вказаних у платіжці.

Читати ще: Розподілятимуть небаланс: як із листопада лучани платитимуть за холодну воду

Інша річ, коли йдеться про будинки, де обсяги різниці між загальнобудинковим комерційним лічильником та сумою індивідуальних лічильників є досить високі. Але водночас потрібно розуміти, що це є послуга, яку фактично використали мешканці будинку, і вона підлягає оплаті. Відповідно, законодавство врегульовує це питання.

Що передбачає порядок нарахувань у багатоквартирному будинку?

Якщо в багатоквартирному будинку немає жодного індивідуального лічильника, то показник загальнобудинкового комерційного лічильника ділиться між усіма квартирами відповідно до кількості людей, які зареєстровані в будинку.

Якщо в багатоквартирному будинку наявні індивідуальні лічильники в кожному відокремленому приміщенні (квартирі), нарахування відбуваються наступним чином: до показників квартирного лічильника розподіляється різниця між загальнобудинковим комерційним лічильником та сумою індивідуальних лічильників пропорційно до обсягу споживання на квартиру.

Якщо в багатоквартирному будинку частина квартир не мають квартирних лічильників, то люди, які їх мають, платять суто за показниками. А вся різниця між загальнобудинковим комерційним лічильником та сумою індивідуальних лічильників розподіляється між людьми, які не встановили індивідуальних лічильників у своїх квартирах, залежно від кількості зареєстрованих осіб.
Звідки береться різниця в показниках загальнобудинкового комерційного і квартирних лічильників?

Насправді йдеться не про аварійні витоки в мережі будинку. Основні причини, які призводять до різниці, наступні:

- несвоєчасне або некоректне подання показників квартирних лічильників; - втручання в роботу вузлів обліку або свідоме порушення їх роботи; - різна метрологічна похибка між загальнобудинковим і квартирними вузлами обліку; - відсутність доступу до квартирних вузлів обліку.

Адже мешканці мають різні за якістю і станом лічильники. Чимало споживачів, на жаль, можуть вдаватися до порушень роботи лічильників. Також неякісні лічильники можуть не обліковувати підтікання кранів чи бачків із водою, хоча при цьому витрачаються значні її обсяги. Тому нова законодавча ініціатива покликана реалізувати принцип відповідальності мешканців за стан свого будинку, за спожиті послуги і за обсяги споживання послуг водопостачання зокрема.
Як споживачі можуть вплинути на правильність, своєчасність і точність подання показників лічильників у своєму будинку, щоб зменшити небаланс?

Для цього можна встановити систему автоматичного зняття показників – телеметрії – у всіх відокремлених приміщеннях (квартирах) багатоквартирного будинку. Тоді показники і нарахування автоматично надходять у базу водоканалу й ніхто не зможе втручатися в роботу лічильників чи подавати неправильні показники.

Однак встановлення таких систем потребує додаткових витрат, і рішення щодо цього мають ухвалювати безпосередньо власники багатоквартирного будинку.

Балансоутримувачі або управителі багатоквартирних будинків можуть здійснювати внутрішній контроль за своєчасним і правильним наданням показів лічильників усіма власниками квартир.

Також є можливість зміни моделі договірних відносин, обрання моделі «Колективний споживач», яка дозволяє мешканцям колективно розподіляти витрати. У разі такої моделі плату за абонентське обслуговування не нараховують, що дає можливість зробити по будинку економію витрат, пов’язаних із послугою водопостачання і водовідведення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 13
Коля Показати IP 9 Листопада 2022 18:55
На верхні поверхи казали вода не поступатиме як платити?
Лучанин . Показати IP 9 Листопада 2022 20:06
Чому за нечесних повинні платити чесні люди.
Ігор луцький до Лучанин . Показати IP 9 Листопада 2022 21:01
Яка влада,такі і закони.
CoBa Показати IP 9 Листопада 2022 20:39
тримайте від мене дулю, в мене лічильник і якісь там міфічні куби води то все ваше, усього вам доброго Е-вода!
Злий Показати IP 9 Листопада 2022 21:18
Мені до дупи,лічильники хай держава поставить і тоді буде чесно.Маю лічильник в не збираюсь платити за витоки кудись якоїсь там води
Злий Показати IP 9 Листопада 2022 21:20
Ще за повітря не забудьте тариф створити...Українці ще війну не закінчили,а вони вже за воду жмуться
Юля Показати IP 10 Листопада 2022 00:46
Скоро будемо платити за дощову воду, хто хоче підлити вазони!!!
Правда Показати IP 10 Листопада 2022 05:50
Є Закон і його потрібно виконувати.Але щоби правильно його застосувати,показники загального і поквартирного обліку мають подаватися в один день,а це практично неможливо.То як водоканал збирається це виконати???Приклад.Типова багатоповерхівка,144 кв.Немає обліку в 5,10 або 15 кв.Уявляєте суми,які їм надійдуть,неплатежі захлиснуть,а по гарячій воді катастрофа,хоча обліку ще немає,а має вже бути.Нехай вийдуть керівники водоканалу і пояснять ці колізії і ще проінформують про Єводу,практично банкрута
Антон Показати IP 10 Листопада 2022 10:10
Потрібно починати з боржників, які роками не платаять за спожиту воду, а не розподіляти їх борги на добросовісних споживачів.
Леонід Показати IP 10 Листопада 2022 17:20
Якщо в цьому місяці не всі чи не вчасно подали показники то буде розбиватися на всіх а якщо в наступному подадуть всі і вчасно то появиться перебор води чи переплата. Різницю як повернуть поділять на всіх чи тільки на водоканал
Леонтій до Леонід Показати IP 16 Грудня 2022 20:04
Якщо хтось з сусідів не встиг подати показників, все його споживання води оплачують сусіди по будинку, а на другій місяць він платить за два місяці, але минуломісячні витрати сусідам не повертються автоматично - для цього треба звертатися у водоканал, який проведе перевірку показників і перерахування минулих періодів, і , можливо навіть, вдасться повернуити кошти (протягом не довше ніж у 12 розрахункових періодів як сказано в наказі №315) - мабуть, ніхто з цим звязуватись не буде, на що вони, ці зелені кровопивці, і розраховують
Підпільник Кіндрат Показати IP 10 Листопада 2022 18:15
Будемо платити за індивідуальними лічильниками !!!! А рехворматори підуть за рускім карабльом !!!
Лучанин Показати IP 11 Листопада 2022 02:00
А про якість води,згідно загально-европейськими стандартами хтось готовий відповісти,особливо керівництво установи та міста?Хтось проводив аудит виконаної роботи установи,за сплачені кошти платників послуги?Коли та як,відбувалися модернізації та заміни трубопроводів?Придумали собі абонплату,усі мовчали.Ось тепер і майте нововведення.Що ще не подобається?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus