USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чому київські лісівники приїхали на Волинь. ФОТО

21 Листопада 2013 10:17
Делегація з 30 київських лісівників на чолі з головним лісничим Русланом Гузенком відвідали Волинь аби обмінятись досвідом у лісовій галузі 15 листопада.

Цікава насичена програма передбачала візит до кількох об’єктів у ДП «Маневицьке ЛГ» (Вовчецьке лісництво, консервний цех, лісопильний цех, нижній склад), а також до відомих базисних розсадників ДП «Ратнівське ЛМГ» та ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

На території Вовчецького лісництва Маневицького лісгоспу продемонстрували ділянки природного поновлення корінних соснових деревостанів.

Директор ДП «Маневицьке ЛГ» Володимир Радіон коротко пояснив технологію робіт на прикладі лісових ділянок у 34 кварталі.

Згодом київським колегам наочно продемонстрували метод підготовки ґрунту для створення лісових культур в бідних типах умов місцезростання з допомогою лісогосподарського плуга «П1Т» польського виробництва.

Наступний пункт призначення – консервний цех ДП «Маневицьке ЛГ», де виробляють понад 50 видів екологічно чистої та корисної консервної продукції: березові соки, варення, джеми, гриби. Працюють за радянськими стандартами без використання барвників та консервантів.

– Завдяки вам ми і вся Україна загалом маємо нагоду споживати таку смакоту, – усміхається директор Вищедубечанського лісгоспу Михайло Головецький, куштуючи цілющий напій.

Відвідали київські гості і лісопильний цех та нижній склад, після чого маршрут проклали до відомого базисного розсадника ДП «Ратнівське ЛМГ», де вирощують сіянці та саджанці сосни, ялини, дуба, вільхи, берези.
– У 2012 році виростили 7,5 мільйона штук сіянців і саджанців основних лісоутворюючих порід, якими забезпечували всі лісові господарства польської зони Волині та суміжних областей, – говорить директор Ратнівського лісгоспу Володимир Бадзян. – На розсаднику кожного року висіваємо близько 1,5 тонни насіння різних порід. Найбільше спеціалізуємося на вирощуванні сіянців сосни звичайної.

Насамкінець київські колеги відвідали ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр».

– Щорічно ми вирощуємо близько 3-ох мільйонів сіянців для створення майбутніх лісів, 280 тисяч саджанців та 10 тисяч укорінених живців, – каже директор ДП «Волинський лісовий селекційно-насіннєвий центр» Тетяна Неводнічик. – З 2006 року у нас засвоєна технологія вирощування посадкового матеріалу з закритою кореневою системою у контейнерах та торф’яних таблетках.

За проханням зацікавлених гостей Тетяна Неводнічик продемонструвала роботу насіннєво-очисної машини. Крім того київські лісівники мали нагоду побачити відомий «Банк насіння», де згідно з новітніми технологіями одночасно можна зберігати до 5 тонн жолудя дуба звичайного та близько тонни насіння хвойних порід. Принагідно кияни також ознайомилися з лісогосподарською технікою фірми «Egedal».

– Подібні заходи завжди корисні для двох сторін, – підсумував головний лісничий Київського ОУЛМГ Руслан Гузенко. – Найбільше вразили лісокомплекс з австрійською лінією переробки деревини, а також консервний цех у Маневицькому лісгоспі. Цікаво було наочно побачити технологію виробництва консервної продукції, адже подібних підприємств в Україні нема. Щодо розсадників, то наші системи дещо відрізняються, оскільки на Київщині кожен лісгосп має свій базисний розсадник. З огляду на досвід волинських лісівників ми помітили, що концентрація вирощування садивного матеріалу у двох-трьох місцях може давати кращі результати. Централізація виробництва тут діє ефективніше.

Крім того, сподобалося оформлення лісового фонду, рекреаційні пункти, система будівництва лісових доріг з допомогою використання природних матеріалів. На жаль, у нас немає подібних природніх матеріалів, тому вартість будівництва 1 кіломатра дороги на Київщині значно вища.








Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus