USD 39.55 39.85
  • USD 39.55 39.85
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи подорожчають продукти? Виробники шоковані цінами на газ і бояться імпорту

30 Грудня 2021 15:16
Виробництво хліба, молока, м'яса та кондитерських виробів в Україні може зупинитися вже найближчим часом, а деякі підприємства заявили про зупинку виробництва.

І все це через різке подорожчання газу для виробників: представники провідних харчових галузей лякають стрибком цін на свою продукцію та засилля імпорту на українському ринку, пише ВВС.

Світові рекорди вартості газу в понад 1-1,5 тисячі доларів боляче б'ють по Україні.

Уже з січня паливо для харчовиків в Україні буде коштувати понад 50 гривень за кубометр, кажуть виробники і просять про допомогу в уряду.

Влада готує пакет підтримки і здешевлення газу для соціальних продуктів, як-от хліб. Проте експерти визнають: дати дешевий газ для всіх виробників не вийде.

Імпортні огірки з Росії, яйця з Білорусі, молоко з Польщі, кондитерські вироби з Європи – все це реальність цієї зими, кажуть експерти галузі.

Хліб

Ціни на газ на європейських ринках, до яких прив'язана вартість палива в Україні, у грудні побили черговий рекорд і перевищили дві тисяч доларів за тисячу кубометрів. Хоча згодом і відкотились до 1,5 тисячі доларів, проте для української економіки і такі ціни непосильні.

Вже у грудні вартість газу для промисловості перевищила 30 гривень за кубометр, а з наступного місяця може стати більшою за 50 гривень.

За останні тижні у головних галузях української харчової промисловості заявили, що або зупиняють виробництво, або перебувають на межі зупинки. Спочатку про це повідомили хлібопекарі, потім кондитери і молочники.

Про згортання виробництва заявили виробники овочів у теплицях, про насування катастрофи говорять виробники яєць та м'яса птиці, які традиційно мають потужні позиції в Україні.
«Стрімке подорожчання газу поставило на межу виживання харчову та переробну галузі. У пекарів є загроза зупинки виробництва», – заявив президент Асоціації пекарів Юрій Дученко.

За його словами, газ для них за рік підвищився у ціні вдесятеро. І якщо рік тому газ у собівартості хлібини «Українського» складав 50 копійок, то сьогодні – 5 гривень.

«Ідеться про можливе подорожчання на 30% хліба масових сортів», – анонсує Дученко.

Виробники хліба звернулись до уряду із закликом не допустити стрімкого зростання цін через механізми адресних дотацій чи компенсації за енергоносії.

Молокопродукти

Про загрозливу ситуацію кажуть і українські молочарі. Керівник спілки молочних підприємств Вадим Чагаровський розповів, що газ для них надзвичайно важливий, а за рік подорожчав з 5 гривень за кубометр у січні 2021 року до 50-60 гривень у січні 2022 року.

Для молочної галузі Чагаровський називає критичною ціну на газ у 20 гривень за кубометр, яку вже давно перевищили.

«Більш як пів року галузь працює у збиток. Можливе призупинення діяльності молокопереробних підприємств», – каже Чагаровський.

Засновник групи компаній «Молочний альянс» Олександр Деркач вже анонсував можливу зупинку роботи своїх підприємств.
«15 років ми в молочному бізнесі. Ніколи, навіть у найважчі 2013-2014, роки ми не потрапляли в ситуацію, яка від нас не залежить і ставить взагалі питання про доцільність подальшої виробничої діяльності. Всієї галузі, а не тільки якихось окремих виробників», – написав Деркач.

Група вже попередила торгових партнерів про неможливість далі працювати зі збитками.

Молочарі нарікають, що суттєво підвищувати ціни не виходить, а з ринку їх може витіснити імпортна продукція з тієї ж Польщі.

У Польщі, за словами молочників, на зимовий період знизили ПДВ на газ для переробників з 23% до 3%. А на період ковіду зменшили податки на паливо.

«Треба брати приклад з Польщі й напрацювати пакет допомоги на період зимової енергетичної кризи. Це наш найближчий конкурент, який тисне на нашому ринку», – заявив Чагаровський.

Переробники молока вже почали діяти: різко зменшують закупівельну ціну молока у виробників. Фермери з Асоціації виробників молока вже заявили, що група компаній «Молочний альянс» різко зменшила закупівельні ціни – одразу на 10%.

Виробники молока поскаржились, що переробники хочуть перекласти свої витрати на них, і закликали долати кризу спільно та виважено.

Солодощі

Кондитери ще минулого тижня заявили, що змушені згортати виробництво через ціни на енергоресурси.

«Компанії галузі розглядають можливість зупинки, а деякі вже зупинили виробництво щонайменше на січень в очікуванні кращої ціни на газ», – розповів керівник асоціації кондитерів Олександр Балденюк.

За його словами, кондитери матимуть у січні ціну у щонайменше 45 гривень за кубометр газу.

«Ця ціна повністю не дає можливості працювати. Нинішня вартість виводить нас нижче за межу збитковості. Майже вся галузь останні кілька місяців працює у збиток, особливо це стосується борошняних і карамельних солодощів», – додав Балденюк.

Раніше питома вага газу в собівартості продукції була 2-4%, а зараз підскакує до 18%.
Він каже, що підвищувати ціни кондитери не можуть, бо повністю програють конкуренцію компаніям з Європи.

За даними кондитерів, у багатьох країнах ЄС газ для переробних галузей у кілька разів дешевший, ніж в українських компаній. У ЄС виробники мають окремі пакети підтримки через складну ситуацію у сфері енергетики.

«Ми втрачаємо зовнішні ринки, які багато років завойовували. Зараз програємо Росії та ЄС»,–- кажуть кондитери.

Ціна української кондитерки в середньому за рік зросла на 30%, а для рентабельності її треба підвищувати ще на 15%, переконаний Балденюк.

«Імпорт буде витісняти нас з ринку України. За рік імпорт кондитерської продукції вже зріс на 25-30%. Такого не було з 90-х років», – розповів він.

Врятувати галузь, за його словами, мають екстраординарні кроки уряду.

Яйця і м'ясо

Газ дуже важливий для птахівництва, його використовують під час вирощування та забою птахів.

«Через здорожчання комбікорму наша продукція вже зросла у ціні на 20-25%. Через підвищення вартості газу ціна м'яса і яєць і далі збільшуватиметься», – розповів керівник Союзу птахівників Сергій Карпенко.

За його словами, на початку 2020 року в собівартості кілограма м'яса птиці газ складав 1,6 гривні. У грудні 2021 року – 6,4 гривні. А на січень постачальники газу заявляють ціну у 59-63 гривень за кубометр, тож у структурі собівартості газ буде складати 14 гривень.
«Таке підвищення цін є непідйомним для споживачів. Наші підприємства будуть скорочувати виробництво або зупинятись. Певні невеликі виробники точно зупиняться через збитковість», – каже Карпенко.

Він прогнозує, що з такими цінами українські виробники програють конкуренцію на зовнішніх ринках Росії, Білорусі та Польщі.

За словами Карпенка, цьогоріч різко зріс імпорт м'яса птиці в Україну – на 20%.

«Уперше за багато років почався імпорт яєць. Мабуть, вперше за роки незалежності – з Білорусі», – додав він.

Овочі

На Великдень українці точно не матимуть вітчизняних свіжих овочів, прогнозує керівник аграрної конфедерації Павло Коваль.

«Тепличні господарства зупинились, директори проводять екскурсії порожніми теплицями», – жартує він.

Тільки одиниці виробників перейшли з газу на альтернативне паливо.

Експерт з аграрних питань Денис Марчук розповів, що теплиці позакривалися ще у жовтні. В Україні є великий виробник овочів в Умані, який перейшов на альтернативне паливо, але йому теж дуже важко.
«Якби за цих цін на газ вони виростили овочі, то ті були б зовсім неконкурентні з імпортом. Багато галузей ледь виживали на рівні 25 гривень за кубометр газу, з ціною в 50 гривень ми по базових продуктах стаємо неконкурентними», – додав Коваль.

Експерти кажуть, що в Україну навіть почали імпортувати тепличні огірки з Росії, чого раніше не було.

Що робити?

Усі виробники хотіли б отримати дешевший газ, проте розуміють реальність ринкових цін.

Керівник української аграрної конфедерації Леонід Козаченко вважає, що необхідне зниження ПДВ для харчової промисловості, як у ЄС. Потрібні також адресні цільові субсидії.

Денис Марчук називає кілька механізмів здешевлення продуктів.

Перший – зниження ставки ПДВ на соціально значущі продукти, яка зараз складає 20%. У Європі ця цифра сягає 5-7%, вказує експерт.

Ще один крок – можливе регулювання націнки у мережах супермаркетів на соціально значущі товари.

Експерти кажуть, що мережі практично диктують умови виробникам, а самі встановлюють маржу до 30%.
«Ми пропонуємо встановити націнку не більш як 15%. Адже в аграріїв маржинальність може бути всього 5-10%», – каже Марчук.

Він додає, що ціна на продукти буде суттєво зростати, але впреться у платоспроможність людей.

«Усі будуть балансувати на якійсь межі підвищення ціни і купівельної спроможності, йти на зростання більш як 30% не будуть», – переконаний Марчук.

Влада вже розробляє план порятунку харчових виробників. 24 грудня відбулася спеціальна нарада уряду з президентом.

Йшлося переважно про пекарів і вартість соціальних сортів хліба.

«Уряд підготував кілька механізмів відповідної підтримки та планує запровадити їх уже найближчим часом», – заявляв керівник уряду Денис Шмигаль.

Говорили й про кроки для збалансування ціни на газ та обмеження націнки на соціально важливі продукти.

ЗМІ повідомляли, що уряд вже підготував постанову, яка може встановити ціну на газ для пекарів на рівні 25 гривень за кубометр.

Як уряд допоможе іншим галузям – поки що незрозуміло.

Співрозмовник ВВС в уряді розповів, що «залагодять ситуацію» вже найближчим часом.

Проте експерт з питань енергетики Дмитро Маруніч вказує, що дешевий газ виробники харчів навряд чи отримають.

«Газ по 50-60 гривень за кубометр – це дуже дорого і непідйомно для харчової промисловості, це серйозний виклик для всієї промисловості», – констатує Маруніч.

Але він сумнівається, що держава зможе якось зарадити проблемі.

По-перше, газ, за законом, мають продавати усім за ринковими цінами. І жодного газу «власного видобутку», який могли б дешевше продавати харчовикам, офіційно не існує.

Звісно, його можуть продати в обхід закону і встановити фіксовані ціни, як-от для населення до весни на рівні майже 8 гривень за кубометр, або для опалення.

«Проблема в тому, що зайвого газу просто немає в балансі, його треба імпортувати за ціною понад тисячу доларів і продати за дешевою вартістю», – констатує експерт.

Дмитро Маруніч вказує, що, за прогнозами експертів, Україні для проходження опалювального сезону за умови холодної зими може не вистачити понад мільярда кубометрів газу.

Хоча уряд наполягає: палива для опалювального сезону достатньо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
галабародька Показати IP 30 Грудня 2021 15:29
лобода ще не подорожчала
Оксана до галабародька Показати IP 30 Грудня 2021 16:24
вона ще не виросла
какая разнітсца до Оксана Показати IP 30 Грудня 2021 16:59
Нічого, ти ж маєш дві нирки. От тобі і кінець епохи бідності...
ще не зовсім свідоми до Оксана Показати IP 30 Грудня 2021 20:53
Будьте оптимісткою. Весною виросте!!!
зєзя Показати IP 30 Грудня 2021 16:35
Так кожен з вас ... (ні не президент), а має по дві нирки, так що насолоджуємось своїм вибором два роки назад.
Ау Показати IP 30 Грудня 2021 16:36
А що ви чекази від 95 кварталу ?
ботоксШМЯК Показати IP 30 Грудня 2021 16:37
Вгроблять Україну, ці зелені пацюки.
Корінний лучанин до ботоксШМЯК Показати IP 30 Грудня 2021 19:20
Ви її вгробили майданом,інтелектуали.
ботоксШМЯК до Корінний лучанин Показати IP 30 Грудня 2021 21:36
Після Майдану економіка росла, Україну в світі поважали, була впевненість. Майдан спас Україну і об'єднав. А от ця зелена пошесть хоче її вгробити.
Анонім Показати IP 30 Грудня 2021 16:56
Так обещал ведь дешевый газ? Что наш президент лжец?
скептик до Анонім Показати IP 30 Грудня 2021 20:42
шютка панімаєшь
Анонім Показати IP 30 Грудня 2021 16:59
Саме головне то щоб велике крадівництво не припинялось. Оман, Оман, Оман.
Анонім Показати IP 30 Грудня 2021 19:23
Маржа супермаркетів 30%, ПДВ 20% - зрозуміло чому більшість українців практично всі гроші витрачає на їжу.
лінивець до Анонім Показати IP 30 Грудня 2021 19:38
і головне за що маржа-продукти с пальмової оліії, дешевого ГМО та соя на упаковках яких щей дату перебивають по 150 разів
лінивець Показати IP 30 Грудня 2021 19:42
Ви тільки склад продуктів прочитайте: пальмове масло скрізь,соя,ароматизатори,стабілізатори,барвники,емульгатори і мало того що шокуючі націнки-в деяких супермаркетах дати на упаковках перебивають,я особисто бачив з двох сторін різні дати,або переклеєні (наклейка на наклейку)
Ботоксний скептик Показати IP 30 Грудня 2021 21:46
Довыпендривались. Страны ЕС обьявили торговую войну, Польша так вообще закрыла границу перед украинскими товарами на целых 5 месяцев
Всратий актябрьонок до Ботоксний скептик Показати IP 30 Грудня 2021 22:37
Це в мааасцковскіх вєстях таке видали?
лчанин Показати IP 31 Грудня 2021 23:33
ну панове запасаймося горохом

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus