USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Чи справді тарифи в Україні зростуть вчетверо: скільки доведеться платити за електрику

3 Березня 2023 09:31
В Україні на сьогодні не ухвалено жодного рішення, яке б змінювало чинний тариф на електроенергію, однак в уряді розглядають різні варіанти перегляду тарифів.

Голова Нацкомісії з регулювання енергетики Костянтин Ущаповський розповів, якими можуть бути новації щодо тарифів, кого це стосуватиметься і коли запрацює, йдеться в сюжеті ТСН.

Російські атаки дуже дорого коштували українській енергетиці: були зруйновані об’єкти генерації, підстанції, лінії електромереж, обладнання. Україна успішно пройшла зиму, однак уже зараз треба готуватися до наступного опалювального сезону і відновлювати знищене ворогом.

«Фактично ми маємо виконати великий обсяг робіт і на теплових станціях, і на тепловій генерації. На підстанціях «Укренерго», щоб і влітку, і в наступний сезон забезпечити подачу електроенергії в усі домівки без введення якихось лімітів», – повідомив голова НКРЕКП.

Читати ще: До квітня українцям оголосять про підвищення тарифів на комуналку, – заступник глави ОП

За оцінками комісії, такі ремонти коштуватимуть мільярди гривень. Ворог поки за це платити не поспішає, а Україна хоча й отримує допомогу від міжнародних партнерів, та все ж основні ремонти має робити власним коштом. Витрати на це, в теорії, мали би закладатися в тариф. Однак він не переглядався від 2017 року. Як і до війни, українці сплачують щонайбільше 1,68 грн за кіловат. Раніше різницю покривали за рахунок «Енергоатому» та «Укргідроенерго». Але їм теж добряче дісталося від російської агресії, тож держава змушена шукати виходи.
«Ми повинні вирішити питання відшкодування для незахищених верств населення. При цьому ті громадяни, які можуть сплачувати новий тариф, вони б мали на це змогу», – сказав Ущаповський.

Наразі в Кабміні працює одразу кілька робочих груп, які розглядають різні варіанти перегляду тарифів. Один із них передбачає модифікацію чинної системи субсидій. Інший – різні тарифи залежно від обсягів споживання. Усього існує майже з десяток різних варіантів. До обговорення підключили і Міністерство соціальної політики, адже підтримка громадян у такий час залишається пріоритетом і в тарифному питанні.

«Поки ми знаходимося приблизно в середині шляху. Питання дуже непросте. Думаю, що розгляд триватиме місяць-два, а потім виходитимемо з пропозицією. Я особисто за те, щоб ключове в цьому процесі було – відкритість, щоб наші громадяни знали, що робиться, для чого це робиться», – розповів очільник НКРЕКП.

Фінальне рішення щодо перегляду тарифів для населення ухвалюватиме уряд.

Дещо інша історія з тарифом для бізнесу. Через перебої з постачанням, дефіцит потужностей йому доводилося використовувати альтернативні джерела, наприклад, генератори або купівля електроенергії з-за кордону. В обох випадках таке світло обходилося значно дорожче. Тому наразі комісія вивчає перегляд тарифів і для таких споживачів. Нині малому бізнесу кіловат обходиться приблизно у 5,5 грн. На скільки він може зрости – в комісії теж поки вивчають усі варіанти. Кажуть, шукатимуть оптимальний варіант, аби бізнес так само не постраждав, як і населення.

«Війна нас багато чому навчила. Ми готові платити справедливу ціну. Але ціна повинна бути дійсно справедлива», – зауважив Ущаповський.

Здорожчання може бути поетапним та різнитися залежно від регіону. Водночас цей процес також обіцяють зробити максимально прозорим.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 11
ВІРУС Показати IP 3 Березня 2023 09:40
Останні 30 РОКІВ дуже дорого коштували УКРАЇНЦЯМ......
лучани Показати IP 3 Березня 2023 10:08
Давно пора. Вистачить платити багатим.
Василь Показати IP 3 Березня 2023 10:16
"Здорожчення може буде поетапним.."-слово може явно тут лишнє.Здорожчення буде значним-не менше 50% тарифу на першому етапі.Це було відомо вже в 14р,що русня використає газ як зброю.І майже нічого не робилось в зменшенні споживання газу і ел. енергії.Впрвадження залежних ІТП мало на меті роздерибанити грант ЄБРР і перевести кошти на рахунки приватних осіб.А мешканці отримали проблеми з опаленням,так як будинки не були підготовлені до зменшення температури теплоносія по темп. графіку 75/55(в будинки-70/50).Перепад тиску впав до аварійного стану.навіть перевернувся,циркуляція в багатьох будинках зупинилась,що викликало масове незадоволення мешканців,про що неодноразово писали ВН.Підвищення тарифів змусить мешканців більш критично поставитись до діяльності Луцьктепло та своїх депутатів.
Олексій Показати IP 3 Березня 2023 10:59
Коли буде справедлива зарплата 20 тисяч гривень? В Польщі середня зарплата близько 45 тисяч гривень, в нас 15 тисяч. Так як ми йдемо в ЄС, потрібно підняти зарплати, для початку хоча б до рівня Польщі
Пенсіонер до Олексій Показати IP 3 Березня 2023 11:06
пенсія 3000 грн. це хамство і скотство
Василь Показати IP 3 Березня 2023 10:59
Котельні на Карбишева2 та Боженко 32 є нерентабельними на основі великих відстаней до споживачів та зайвої потужності. Коли пані Малютіна В.А. заявила про недоцільність використання котельні на Карбишева2,яку Кривицький привласнив завдяки некомпетентності наших депутатів.-то Малютіну звільнили з посади(зачепила приватні інтереси).Може Валентина Аркадіїна не досить добре розбирається в техніці.але економіст вона досить досвідчена(Див. публікації ВН).В загальному,маємо повний провал в ефективному використанні енергоресурсів,про що неодноразово говорилось в департаменті ЖКГ п. Осіюку М.П..а також на зборах голів ОСББ.Публікації Луцьктепло про якусь економію в 30,50% виглядають недоречно при значних звертанннях мешканців міста на гарячу лінію.
волинянка Показати IP 3 Березня 2023 11:04
То кому ми платимо, Бойку?
Анонім до волинянка Показати IP 3 Березня 2023 15:58
не повністю, лише 74, 8%
Анонім Показати IP 3 Березня 2023 11:33
У мене таке враження, що усі ці НКРЕКП, нафтогази, укренерго і інші останні роки вважали,що незабаром нашої держави не стане, а поки можна було мутили, щоб побільше в карман собі положити. Тепер, коли держава вистояла,то вирішили весь тягар просраного звалити на звичайних людей.
Всім Показати IP 3 Березня 2023 11:58
Укренерго перебувають у державній власності ??? То чому держава має це відновлювати ?
Анонім Показати IP 5 Березня 2023 18:04
А всі ці 30 років продажу наддешевої атомної електрики не встигли назбирати резервних фондів? Знову хочете покласти тягар на звичайних людей? Бояться хоч трошки свої кармани відкрити.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus