USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Чи стане Макрон знову президентом. Чого можна очікувати після першого туру виборів у Франції

11 Квітня 2022 13:06
На виборах президента Франції – без несподіванок. За даними екзитполу, у першому турі, отримавши 28% голосів, переміг Еммануель Макрон. Він обігнав свою головну конкурентку Марін Ле Пен, яка отримала близько 23%.

Решта кандидатів закликала або голосувати в другому турі за Макрона, або, як Меланшон, в якого 21%, не голосувати за Ле Пен. З тих, хто її підтримав, – ультраправий журналіст Земмур (взяв близько 7%).

Втім, як очікують експерти, сюрпризи ще можливі, і бій Макрона та Ле Пен у другому турі через два тижні буде жорсткішим, ніж на минулих виборах у 2017 році, пише Політика країни.

Вирішальні голоси «лівого» Меланшона

У той час, як одні впевнені, що тільки щось екстраординарне може завадити Макрону переобратися, є думка, що зростаюча паливна криза і рекордна інфляція можуть підвищити шанси Ле Пен на перемогу.

«Ще місяць тому ніхто не міг передбачити, що рейтинги Ле Пен підскочать – частина французів звинувачує Макрона в економічних негараздах, у тому, що він перейшов на піар навколо війни в Україні, а не займався проблемами Франції. Є ймовірність, що за два тижні Ле Пен може ще зміцнити свої позиції. Хоча багато хто все ж таки вважає, що її радикальний імідж, якого під час цієї кампанію вона намагалася позбутися, не дозволить їй виграти», – каже політолог Домінік Рейні.

Вирішальними можуть стати голоси кандидатів, які зійшли з гонки.

«Електорат лівого кандидата Меланшона – це робітники і люди з достатком нижчим за середній, і вони можуть проголосувати за Ле Пен, незважаючи на заклик самого Меланшона. Земмур і ще один кандидат Дюпон також закликали голосувати за Ле Пен – це вже 9%. Виборці правих, які разом набрали 5%, теж віддадуть голоси за Ле Пен, що в результаті може дати їй можливість перемогти», – каже французький політолог Омар Арфуш.

Макрон, залишаючись фаворитом опитувань громадської думки, все ж таки втратив електорат порівняно з виборами 2017 року.

Згідно з опитуваннями, у другому турі він може перемогти із перевагою у межах статистичної похибки. Ле Пен соціологи обіцяють 48,5% голосів проти Макрона – це найвищий результат під час її політичної діяльності.

Це при тому, що п’ять років тому Макрон взяв 66%, що було вдвічі більше, ніж у Ле Пен (у першому турі тоді Макрон мав 24%, у Ле Пен – 21%).

Ті ж опитування показують, що купівельна спроможність стала головною турботою виборців на тлі різкого зростання цін на енергоносії та інфляції, що росте.

«Ле Пен успішно зосередила на цьому свою кампанію, натомість Макрон був більш стурбований війною в Україні та європейською реакцією на те, що відбувається», – пише ВВС.

Втім, хоча виборці і незадоволені економічною політикою Макрона, безробіття в країні перебуває на найнижчому рівні за останні роки, і опитані не думають, що хтось із його опонентів досяг би більшого.

«Втратить контроль над парламентом»

Невпевнена перемога Макрона може позбавити його контролю над парламентом у найближчому майбутньому. Парламентські вибори відбудуться відразу після президентських і від них залежить, яким буде сформований уряд.

«Навіть якщо Макрон досягне успіху, перемога з невеликою перевагою може погано позначитися і на можливості проводити подальші реформи, в тому числі і тому, що його центристська партія «Вперед, республіка», яка зазнала поразки на всіх недавніх місцевих виборах, може втратити голоси на парламентських виборах у червні», – пише ВВС.

44-річний Макрон, як і раніше, вважається «президентом багатих». У своїй програмі він пропонує повну зайнятість протягом п’яти років, зниження податків на 15 млрд євро на рік для домашніх господарств та підприємств та поступове підвищення пенсійного віку з 62 до 65 років.

Ле Пен обіцяє зупинити зловживання правом на притулок, провівши референдум про обмеження імміграції та заборонити носіння хіджабу в громадських місцях. Також вона збирається скасувати прибутковий податок для осіб віком до 30 років, і звільнити компанії від податкових відрахувань, якщо вони підвищать мінімальну заробітну плату на 10% для своїх працівників.

Читати ще: Ле Пен отримала €9 млн за підтримку політики Росії в Україні, – ЗМІ

Вона також хоче перетворити Європейський Союз на союз націй, не пов’язаний загальними законами ЄС. При цьому вона засуджує загарбницьку війну Росії в Україні. Але вважає, що не потрібно запроваджувати санкції проти Росії у тому випадку, якщо вони більшою мірою б’ють по самих європейцях.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus