USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Чи варто підвищувати вартість проїзду в луцьких маршрутках? Слухання

10 Березня 2017 20:55
У Луцьку відбулися громадські слухання щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках міста. Перевізники переконували: без підвищення тарифів в місті буде транспортний колапс, а організатори слухань запевняли, що тариф у 3 гривні – виправданий. Спільний знаменник у цьому питанні спробували відшукати в Палаці культури.

Перевізники підготувалися

Нагадаємо, луцькі перевізники ініціювали підвищення тарифу на проїзд. Натомість у Луцьку почали збирати підписи на проведення громадських слухань щодо цього питання. Ініціювали громадські слухання 568 лучан, тож їх призначили на 10 березня. Це, до слова, вперше, коли громадські слухання у Луцьку проводяться саме з ініціативи громади.

Зауважимо, 7 березня в Луцькій міській раді скликали позачергове засідання міськвиконкому, на якому мали затвердити вартість проїду в міських маршрутках – 4 гривні за дорослого пасажира. Проте, достатньої кількості голосів тоді не набралося. Адже чимало членів виконкому просили відкласти розгляд питання до завершення громадських слухань.

Станом на 16:50 біля Палацу культури міста перевізники активно переконували лучан у тому, що «підвищення проїзду – розвиток міста», а ті, хто проти цього – «популісти». Підготувалися перевізники непогано: молоді люди роздавали матеріали, клеїли тематичні наклейки.
До початку слухань майже пів залу сиділо з такими наклейками, а на початку голосування лунали стишені команди «голосувати чи ні». Очевидно, перевізники прийшли з «групою підтримки». Станом на 17:30 в залі зареєструвалося 225 осіб, які отримали мандати для голосування.
Міськрада – за 4 гривні

Головуючим громадським слуханням обрали представника оргкомітету Михайла Шелепа.
Згодом обрали секретаря та лічильну комісію. Першими виступили представники міськради – директор департаменту економічної політики Олександр Озінович та заступник міського головиСергій Григоренко.

Вони запевняли: тариф обґрунтували в розмірі 4 гривні за пасажира. Зі слів Олександра Озіновича, перевізники вже з осені зверталися про підвищення тарифів і надали свої розрахунки. З його слів, міська рада обстежила пасажиропотік на найбільш популярних маршрутах міста, порахували витрати на пальне та заробітну плату.

З 25 січня до 20 лютого обстежували пасажиропотік на маршрутах № 2, 12, 19, 22, 22а та 17а. Пасажиропотік досліджували учні луцьких професійно-технічних навчальних закладів, ЛНТУ та представники департаменту муніципальної поліції міськради. Обліковці, маючи на руках маршрутні бланки, розсаджувалися поблизу передніх та задніх дверей, обліковуючи, як заходять пасажири до салону. Пасажири були поділені на три категорії – платних, школярів та пільговиків.
Загалом, відповідно до розрахунків, середня вартість проїду для пасажирів – 4 гривні. Натомість учасники слухань сумнівалися у правдивості цифр пасажиропотоку і зауважували: місто, практично нічого не має з того, що перевізники заробляють на пасажирах.

Залишитеся без транспорту якщо не підтримаєте

Активніше учасники слухань запитували у представника перевізників, директора підприємства «Санрайз» Юрія Девіцького.

Він переконував: ось уже 6 років як підприємство не може оновлювати автобусний парк. З 220 автобусів 30 на капремонті двигунів і паливної апаратури.
«Транспорт не може так коштувати, як зараз. Вартість нового автобусу 1,5-2 мільйона гривень. Ви залишитеся без транспорту якщо не підтримаєте підвищення тарифу», - зазначив він.

Запитували його про те, за якою ціною перевізники купують пальне (за оптовою ціною чи роздрібною), чому не видають квитки водії. На останнє питання Юрій Девіцький відповів, що пасажири самі тих квитків не беруть, а контролювати цього перевізники не мають права.

Е-квиток не на часі

Організатори громадських слухань переконують: зараз не варто говорити про підвищення тарифу. Лучанин Віталій Затіраха переконував: і міська рада і перевізники подали завищені дані і тариф треба залишити на тому рівні як є.
Депутат Луцької міськради Павло Данильчук пропонував питання про обґрунтованість підвищення тарифу відкласти на 2 місяці, щоб порахувати пасажирів на усіх маршрутах.
«Міська рада по п'яти маршрутах провела підрахунок пасажиропотоку і це не збіглося з даними перевізників... Тому, вважаю, що за цими даними приймати рішення поспішно. Я пропоную відкласти питання, щоб за 2-3 місяці порахувати пасажирів і аж тоді виносити на виконком», - зазначив він.

Крім того, депутат нагадав, що в Україні прийнятий закон про електронний квиток, адже без нього ніколи не можна буде дізнатися, скільки пасажирів їздить і скільки заробляють перевізники. На його думку, міська рада має прийняти програму співфінансування з перевізниками впровадження цієї системи у маршрутках міста.

Лучани під час виступів зауважували: транспорт розвалюється, немає культури перевезень, водії хамлять, не доїжджають до кінцевих зупинок. Звучали й аргументи на користь перевізників. Зокрема, громадський активіст Сергій Рижков переконував: виправданий тариф за проїзд у маршрутках 4 або й 4,5 гривні.
Пропозиції і голосування

Наприкінці зустрічі стало відомо, що на слухання зареєструвалося 255 громадян, які приступили до голосування за пропозиції.

Пропозиція 1. «Після слухань перерахувати пасажиропотік, відкласти розгляд питання про підвищення тарифу на 2-3 місяці» – «за» 65 (люди з наклейками утримались).
Пропозиція 2. «Доручити міськраді оглянути всі транспортні засоби на предмет справності та зручності» – «за» 68.

Пропозиція 3. «За 2 місяці міськраді з перевізниками розробити концепцію запровадження е-квитка» - «за» 71.

Пропозиція 4. «За 4 місяці внести зміни в договори з перевізниками щодо впровадження електронного квитка» - «за» 72.

Пропозиція 5. «Змінити формат проведення конкурсів на більш відкритий і долучити представників громадськості» - «за» 70.

Пропозиція 6. «Щоб не було окремого тарифу, а по кожному маршруту він має бути залежно від кілометражу» - «за» 17.

Пропозиція 7. «Підтримати розроблений виконкомом проект рішення про підвищення тарифів до 4 гривень» - «за» 99 (люди з наклейками активізувалися).
Пропозиція 8. «Розвиток електротранспорту і акцент на ньому» - «за» 76.

Пропозиція 9. «Компенсовувати приватним перевізникам перевезення пільговиків» - «за» 102.
Відповідно до Статуту міста Луцька, рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувала більшість присутніх з зареєстрованих учасників громадських слухань. Згідно з голосуванням, жодного рішення на громадських слуханнях не прийнято. До слова, рішення громадських слухань має рекомендаційний характер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 56
Романюн Показати IP 10 Березня 2017 21:15
Обгрунтований тариф чи ні в ринковій економіці визначає ринок - оголосіть тендер на перевезення пасажирів з ціною 3 гривні і тоді побачимо чиє бажаючі перевізники працювати чи ні!!! А то нинішні власники маршутів за них держаться зубами, передавати іншим не хочуть і волають що не вигідно!!! Якщо економічно не вигідно перевізнику возити пасажирів - рпозривайте договір з міськрадою і возіть дрова!!!
Платон до Романюн Показати IP 10 Березня 2017 23:09
На фото з плакатами, і в залі - це водії перевізника Санрайз.А директор так бажає залишитись на посаді, що іде на різні хитрощі.Нехай краще розрахункові кошти віддає водіям, які звільняються.А то тільки в відомостях ставлять підписи,а всі гроші невідомо куди ідуть.
Дилетант до Романюн Показати IP 11 Березня 2017 10:49
Пан ринковий економіст щось чув про нееластичність попиту та природні монополії?
ги-ги до Дилетант Показати IP 11 Березня 2017 15:55
як кажуть поляки, со ma piernik do wietraka ? які природні монополії ?!!!!! який нееластичний попит ?!!!!!!!!!! ти що белени обївся ?!!!!!!!!!!
Ірина Показати IP 10 Березня 2017 21:32
Ок! Запроваджуйте ел.квиток - тоді підвищуйте його вартість
Лучанка до Ірина Показати IP 12 Березня 2017 19:25
Я теж за електронний квиток. Хоча б буде про слід почуватись скільки пасажирів їде. Навряд чи водії подають ту кількість людей, які їздять особливо до 9 ранку та після 17 в робочі дні. В цей час маршрутки ледь не тріскають від такої кількості народу.
лучанин Показати IP 10 Березня 2017 21:38
Міська рада і тітушки з наклейками за 4 гривні. Скільки потратили перевізники за ті "за" ? 3 гривні не влаштовує, але ніхто з перевізників не відмовляється від перевезень. Плетуть якийсь маразм, а "заохочені" ними за ціну в 4 гривні вимушені відпрацьовувати отримане. - Розірвати угоди з перевізниками і більше не допускати їх до перевезень. Відкритий прозорий конкурс - і завтра будуть нові, для яких 3 гривні буде за щастя. Об'єктивна ціна на сьогодні 2.50 грн.
Олександр до лучанин Показати IP 10 Березня 2017 22:35
Ви напевно дуже компетентна людина в цьому питанні! На які розрахунки ви спираєтесь при висуванні твердження що 2,50 грн це обєктивна ціна? Якщо ви думаєте що завтра проведете конкурс і до вас зрузу ж прийдуть бажаючі їздити по 2,50 грн, то ви глибоко помиляєтесь!
Panas до Олександр Показати IP 10 Березня 2017 23:02
Нехай водії на карман менше беруть, а усе здають в касу фірми-перевізника! Тоді 2.50 буде доцільно, і на солярку вистачить і на запчастини і на зарплату!
Анонім до Олександр Показати IP 10 Березня 2017 23:04
на ті самі, що і ви. ми знаємо, як ви виграєте тендери. так само як зібрали масовку : заплатили
ааа Показати IP 10 Березня 2017 21:40
ми в Україні ніколи не будемо нормально жити, поки люди будуть ходити голосувати за гроші! ну ви ж теж живете в цьому місті, в своїй країні! ви обираєте таке життя для себе та своїх рідних.... а потім жалієтесь чому так погано жити.... шановні, від вас бридко.... є щось більш цінніше за гроші
Лол до ааа Показати IP 11 Березня 2017 00:28
Це не люди, Це хохли. Нажаль українці живуть в одній країні з хохлами
Микола до Лол Показати IP 11 Березня 2017 10:39
Де ж вони були під час слухань, коли із приблизно 120 тисяч пасажирів на засіданні проголосували за актуальні для них питання близько 80-ти?
пасажир до Микола Показати IP 11 Березня 2017 15:57
та який сенс приймати участь у тому шоу ? все давно все порішали з ригуненками-яковлєвими
Анонім Показати IP 10 Березня 2017 22:17
явний концерт тітушек зі строни влади. режисери - влада тітушек .
Дилетант до Анонім Показати IP 11 Березня 2017 10:46
Ну яких до біса тітушок? У Луцьку більше 20 маршрутів, кожен з яких обслуговує 6-10 автобусів, на кожному з яких, у свою чергу, працює по 2-3 водія, у яких є сім'я, родичі і т.д. Дуже прикро, що питання необгрунтованого підняття вартості проїзду хвилює лише 70 людей із 200-тисячного міста. "Думку людей не враховують" - кажете ви... Так у владі, окрім того що продажні, то ще й не телепати - прийдіть і висловіть свою думку, а не бризкайте лімфою у коментах.
Анонім до Дилетант Показати IP 11 Березня 2017 16:00
а публічне висловлювання думки у ЗМІ - це не позиція людей ? більше 90 % коментаторів негативно ставляться до підвищення тарифів.
))) Показати IP 10 Березня 2017 22:28
навіщо ця вся бутафорія ? Будьто хтось з влади...колись зважав на думку людей...? приклад!!! "в товариша астма...раніше він купував ліки за 13грн...потім 20...30...40..зараз 76 на тиждень...він іде і купує" так само і з усіма тарифами буде і неважливо що думають люди...яскравий приклад - усі комунальні послуги .
Лучанка Показати IP 10 Березня 2017 22:32
Чому мовчать про те, що ціни в аптеках завищені, що ціни на ринку у вільному плаванні? Чи це не має такого значення як проїзд? То станьте там і бойкотуйте! Чому бабуська здає молоко по 3 грн/л, а на ринку просить 14 ? Може, хай Віталік Затіряха піде в аптеку і зробить переоцінку?
блючанці до Лучанка Показати IP 10 Березня 2017 23:06
в карти давно граєш ? не передьоргуй !
Ми Показати IP 10 Березня 2017 22:32
Висновок такий: громади немає, чиновники підкупні, молодь продажна. Щасливої дороги.
Andrew Показати IP 10 Березня 2017 22:37
Був там. Більшість присутніх - водії та інші працівники маршрутних кантор. простих людей було мало.
2+2 Показати IP 10 Березня 2017 22:51
Картина называется: "Перевізники взули пасажирів" или "Скупой платит дважды,Тупой платит трижды,А л*х платит всегда"
Олег Показати IP 10 Березня 2017 22:57
Чому нiхто не заблокуе хоть один день заправки усi по мiстi , можливо хоть тодi задумались i не гнулиб цiни за не якiсне пальне ,i не булоб потреби пiднiмати цiни на перевезення...
WWW Показати IP 10 Березня 2017 23:00
Ось так якась сотня матеріально зацікавлених поставила на коліна населення 200-тисячного міста.
Анонім до WWW Показати IP 10 Березня 2017 23:10
ще ніхто нікого нікуди не поставив. цей цирк був передбачуваним. от коли пасажири почнуть ігнорувати маршрутки по 4 грн - тоді буде комусь не до сміху
WWW до Анонім Показати IP 10 Березня 2017 23:19
Це буде на китайську пасху
ja, ja до WWW Показати IP 11 Березня 2017 00:03
по 4 грн - на пасху
Panas до Анонім Показати IP 10 Березня 2017 23:24
Я давно кажу, щоб купили тролейбуси в потрібній кількості, та й обійдемось без маршруток! Пустити їх тільки там, де немає тролейбусної лінії. І дохід в комунальне підприємство (де борги із ЗП), і екологія незабруднена! А хитрим дядям-маршрутчикам потрібно закупити велику партію таблеток від ЖАДІБНОСТІ!!!!
555 до Анонім Показати IP 10 Березня 2017 23:37
После боя руками не машут. Свою позицию пассажиры уже показали, проигнорировав слушания.Утерлись от плевка, пустили слезу и сели в переполненную вонючую маршрутку за 4 гривны.
Анонім до 555 Показати IP 11 Березня 2017 00:01
ню-ню ...
Лучанин до 555 Показати IP 11 Березня 2017 00:11
Ніхто нікого не заставляє їздити на маршрутках!Хочеш їздиш-хочеш не їздиш!Їздіть тоді на таксі або на траліку!Вибір є!
Волинянин до Анонім Показати IP 11 Березня 2017 00:08
Пасажири ніколи не почнуть ігнорувати маршрутки!Бо людям постійно треба їздити!Люди постійно на таксі не будуть іздити!Буде ціна по 4 чи хоч по 5 грн.-всерівно будуть пасажити їздити!А у тролейбусів немає лінії там куди їде маршрутка!
Анонім до Волинянин Показати IP 11 Березня 2017 16:05
щоб ти знав, що 90% виручки маршрутчики одержують на ділянках, де є тролейбусні лінії. а по всяких закапелках вони не дуже спішать їхати. навіть до КРЗ не їдуть, а розвертаються біля салюта
Анонім Показати IP 10 Березня 2017 23:15
підвищать вартість проїзду - григоренки-яковлєви можуть пакувати манатки
Представник громади Показати IP 10 Березня 2017 23:52
Підтримати розроблений виконкомом проект рішення про підвищення тарифів до 4 гривень» - «за» 99. Громада зробила свій вибір. Ще питання є ???!!!
Анонім до Представник громади Показати IP 11 Березня 2017 00:01
всі з липучками - проплачені боти, а не громада.
Ти х.й а не представ до Представник громади Показати IP 11 Березня 2017 00:18
коментар було видалено
Лучанин до Представник громади Показати IP 11 Березня 2017 00:19
Це не громада зробила вибір!Це голосували одні водії маршруток за підвищення ціни на проїзд в 4 грн!Видно що не достатньо водіїв прийшло на це громадське слухання.Щоб рішення вважалося прийнятим потрібно було б 228 голосів.
Турист Показати IP 11 Березня 2017 00:00
На вулиці весна , чудова погода, - заходжу в маршутку одну-другу - СРАЧ!!! Бруд, пилюка літає, питаю водія - от ви їздите цілий день і невже вам приємно бути в такому середовищі і дихати цим, а саме головне ви возите пасажирів, в тому числі і дітей? Невже складно прибрати? Відповідь проста - неподобається їздь на таксі чи ходи пішки! От і вся культура наших горе-підприємців-перевізників. Їм не те що 3грн. платити потрібно, їм і 1грн. з такими умовами забагато буде. Хоча я готовий і 5грн. платити, якщо це буде нормальний автобус, який буде рухатись чітко по графіку і зупинки будуть не кожних 50м., і не буде цих "загрузок" по 10хв. біля Там-Таму і ЦУМу.
Лучанин до Турист Показати IP 11 Березня 2017 00:24
Якщо ви хочете їздити з комфортом-тоді замовляйте таксі!Там все буде як вихочете-і чисто,і прибрано,і пилюка не літає,і комфортно!
Турист до Лучанин Показати IP 11 Березня 2017 22:04
Мені про це все уже сказали і я почув, на відміну від перевізника. І це мій власний вибір на чому мені їздити. Хочу їжджу на власному авто, хочу на таксі, але я в праві вимагати надання якісних послуг за які плачу гроші.
Анонім до Турист Показати IP 11 Березня 2017 07:29
Згода з Туристом на 100%!!! А то- gps нема, графік не дотримується, зупинки не оголошуються, ідуть, ніби дрова везуть, або гонять, або стоять , до кінцевих не доіжджають, брудно, вікна брудні і заліплені, сидіння брудні, на вікнах- занавісочки з оборками, водіі в основному/є винятки/ хами. Яке підвищення ціни, за що. За комфорт і зручності готова платити більше /і не тикайте таксі,і там нюанси/
:-/ до Турист Показати IP 11 Березня 2017 08:51
У вас всі водії хами , а пасажири всі Святі . Будьте взаємоввічливі , цінуйте роботу кожного .
Panas до Турист Показати IP 11 Березня 2017 09:33
і електронний квиток, та всі сидячі тільки!!!!!
Попали Показати IP 11 Березня 2017 05:06
Пасажирам можна сказати повезло. Наближаються вибори Міського голови, піднімуть тариф - нинішня команда з поля. Залишиться той самий, тоді кращої піар акції не знайдеш. Такщо знайте, підвищення не буде, принаймі значного. А після виборів відразу ціни злетять, тому що наших депутатів як завжди куплять, багаті перевізники.
123 Показати IP 11 Березня 2017 07:14
А Рижков там яким боком? Баригу на мило!
1243 до 123 Показати IP 11 Березня 2017 07:20
Хай би говорити нормально спочатку навчився, а то вже порахував 4,5 грн. йому нормальна ціна! Вжє забув, як тягла получав.
Мешканець Показати IP 11 Березня 2017 08:17
Яким закодавством керується міськрада, фіксуючи вартість для приватних перевізників?.Це не муніципальний транспорт.Ринок визначить сам.Ви надавайте ліцензії і все.Чому має бути однакова вартість на всі маршрути?Ви ж не регулюєте вартість в таксі,чи на ринках.Хто хоче,нехай возить по 3,а хтось по 5,а пасажири оцінять.Ось і все.Але податки повинні сплачувати всі.
ВОВК Показати IP 11 Березня 2017 17:50
рижков явно хоче в бубен
відкат Показати IP 11 Березня 2017 21:37
Скільки відхватили "жоріки" за "4 гривні".? З ким діляться ? Чи все собі? - От якби посадили в каталажку одних і других (тих, що "заохочували" і тих, що "погодились"), то і за 2 гривні було б вигідно возити.
тьоска Показати IP 12 Березня 2017 00:44
заберіть з міста САНРАЙЗ і все буде добре
тьоска Показати IP 12 Березня 2017 00:47
Голєва рулить
Бур Показати IP 13 Березня 2017 14:11
Що тьоска не спиться ?Чи пиво в " Карабасі" закінчилось?
тьоска Показати IP 14 Березня 2017 20:02
А до чого тут пиво і карабас? Сто пудов писав один із шоферів санрайзу))))))
тьоскка Показати IP 14 Березня 2017 20:04
Конотоп рулить!!!!!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus