USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Економіка-2020. Чи впевнені виробники і споживачі у завтрашньому дні?

17 Листопада 2020 10:11
Економічні настрої в Україні покращуються, проте вони не досягли навіть рівня минулого року.

Державна служба статистики оприлюднила дані індикатора економічних настроїв (ІЕН) за 2020 рік. Це провідний показник, за яким оцінюють тенденції на споживчому ринку, який використовують у всьому світі.

Про що свідчить індикатор економічних настроїв? Ці дані необхідні для економістів, бізнесменів та інвесторів, адже завдяки цьому показнику можна прогнозувати потенційну зміну споживчого попиту в наступних періодах. Тобто за цими даними можна спрогнозувати, як себе поводитимуть споживачі та виробники надалі.

Судячи з результатів оприлюдненого дослідження дежстату, економіка потрохи відновлюється після наслідків жорсткого локдауну, який був навесні, але впевненості в завтрашньому дні – мало. Станом на початок IV кварталу цього року, індекс економічних настроїв склав 91,9%, тоді як в ІІ кварталі він був на позначці 73,3%. Але це нижче показника минулого року: в IV кварталі 2019 року ІЕН склав 109,7%. Навіть у 2017 році (коли Держстат почав публікувати ці дані), в І кварталі ІЕН був 96,9%.
Якщо подивитися на окремі компоненти індикатора, єдина сфера, якій з від’ємного показника вдалося піднятися до позитивних тенденцій – роздрібна торгівля (з - 19,7 у ІІ кварталі до 7,7 у IV кварталі).

Ані в переробній промисловості, ані в будівництві, ані в сфері послуг, підприємствам не вдалося досягти показника впевненості, який був зафіксований навіть на початку року. Хоча, нагадаємо, будівельники таки почали нарощувати темпи після різкого спаду активності навесні.

У споживачів впевненості також немає: індекс невпинно падає, а люди не поспішають витрачати гроші. Разом з тим ціни на продукти – ростуть.
Зауважимо, державна служба статистики оприлюднила ці дані 13 листопада, а підрахунки проводилися ще раніше. Оскільки саме цього тижня Уряд запровадив «карантин вихідного дня», то можна припускати, що економічна вневненість ще більше похитнулася.

Нагадаємо, напередодні ведення карантину вихідного дня луцькі ресторатори вийшли на протест під стіни ОДА і передали ноту протесту уряду, яку підписали близько 7 тисяч осіб. Адже 40% їхньої активності припадає саме на вихідні.

Читати ще: Місія – вижити. Як коронавірус вплинув на луцькі кафе і ресторани

Індикатор розраховано відповідно до Методики розрахунку індикаторів ділових очікувань згідно з вимогами розширеного Спеціального стандарту поширення даних Міжнародного валютного фонду.

Індикатори ділової впевненості, залежно від сектора, оцінюються на основі опитувань про поточний рівень замовлень і запасів готової продукції, змін обсягів продажів за останні три місяці, прогнозу зміни обсягів виробництва/продажів і числа співробітників в наступні три місяці.

Індикатор споживчої впевненості Держстат розраховує з використанням даних такого дослідження компанії Gfk Ukraine.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus