USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Чи загрожує крах долару і що це значить для України

16 Червня 2020 10:50
Заяви американського федерального резерву минулого тижні про майбутні непрості часи для економіки США не на жарт сполохали світову фінансову громадськість. Що підтвердилось обвалом фондових ринків у всьому світі та послабило позиції долара до євро: в деякі моменти котирування досягали $ 1,1400 / €, хоча потім і відступали до $ 1,1240 / €.

А економісти Сполучених Штатів почали пророкувати обвал найбільшої економіки світу: розмір ВВП США в 2019 році становив $ 20,49 трлн із $ 85,8 трлн всього світового ВВП. Багато галасу наробила стаття відомого американського економіста Стівена Роуча для видання Bloomberg під заголовком «Грядет крах доллара».

Він передбачив у 2020 році стрімке зростання розміру федерального бюджету Сполучених Штатів (до 17,9% ВВП), збільшення дефіциту поточного рахунку, скорочення доходів населення і заощаджень. Ну і, звичайно, зниження курсу долара: за підрахунками Роуча – до рівня 2011 року. Це $ 1,39 / €, середньорічний показник. За рахунок емісії та інших чинників.

Економіст вважає, що девальвація американської валюти послабить її позиції в світі, і вона активно стане втрачати свій вплив на світовому ринку.

«Страна» вирішила з’ясувати, наскільки обгрунтовані невтішні прогнози для долара, а також що світові курсові ралі означають для України.

1. Чому заговорили про можливий крах долара?

Стівен Роуч виділив кілька причин, які можуть призвести до краху долара.

По-перше, це стрімке зростання розміру дефіциту федерального бюджету Сполучених Штатів. Покривати йому будуть як зазвичай за рахунок запозичень. Тобто, друкуючи долар.

По-друге, збільшення дефіциту поточного рахунку США. В країну буде надходити все менше капіталів, а випливати з неї – все більше.

По-третє, продовжать скорочуватися доходи і особисті накопичення населення, що буде негативно позначатися на його добробуті і споживчих настроях. Люди будуть менше витрачати, а значить – доходи виробників товарів і послуг будуть скорочуватися. Тобто, постраждають і люди, і бізнес, і бюджет (отримає менше податків від населення та корпорацій).

По-четверте, якщо всі вищезгадані проблеми почнуть активно вирішувати за рахунок емісії долара, то в США почне активно зростати інфляція, яка поки не піднімалася вище 2%. Одночасно активізується девальвація долара.

Всього цього, на думку Роуча, досить, щоб середньорічний курс долара впав до рівня 2011 року. Це $ 1,39 / €. А також, щоб через це зменшився вплив долара у світі і від нього почали позбавлятися інші країни.

2. Чому ринки повірили в поглиблення проблем США і долара?

Офіційна влада не заперечує серйозні проблеми в американській економіці. ФРС США за підсумками дводенного засідання американського Федрезерву на минулому тижні зробив три важливих заяви:

– зберіг розмір своїх ставок на попередньому рівні – 0-0,25% річних,

– спрогнозував рецесію, тобто падіння ВВП США на 6,5% (після зростання на 2% до цього), і зростання безробіття з 3,5% до 9,3%,

– заявив про готовність довше і активніше, ніж раніше, проводити викуп проблемних активів, тобто емісію долара.

«Хоча інвестори і не очікували, що Федеральна резервна система знову знизить ставки, але розраховували, що вона виступить з підбадьорюючими заявами для ринку. Замість цього глава ФРС Джером Пауелл заявив, що Америку чекає довгий шлях до відновлення економіки», – пояснив реакцію ринків начальник відділу по роботі з інвесторами банку «Кредит Дніпро» Андрій Приходько.

Заяви американської влади про глибоку і затяжну рецесію для багатьох стали шоком. Тому посипалися трагічні прогнози для долара і економіки США в цілому. На фоні цього обвалилися фондові ринки і курс «американця» ненадовго скотився до мінімального значення в 2020-му – до $ 1,1400 / € (через кілька годин підвищився до $ 1,1240 / €).

Де-факто, фінансисти підтвердили, що вірять в панічні прогнози щодо обвалу ВВП Америки і девальвації долара. Деякі не виключають і більш негативні сценарії.

Американські аналітики заговорили про ймовірність більш масштабної емісії долара під викуп проблемних активів. Спочатку на кінець 2019 року портфель проблемних паперів і позик американського Федрезерву оцінювали десь в $ 4 трлн, і очікувалося його збільшення до $ 6 трлн (емісію чекали в рамках $ 2 трлн). А минулого тижня стали з’являтися і більш песимістичні прогнози: хтось говорив про «друк» вже $ 4 трлн, а хтось – взагалі $ 7 трлн.

Цифри називалися на око, без розрахунків і обґрунтувань, але все одно лякали ринки. Навіть при тому, що економісти розуміли, що масштаби впливу коронавірусу на економіку США до кінця неясні, і що багато буде залежати від масштабів епідемії.

«Висока невизначеність подальшого розвитку ситуації не дозволяє говорити про якісь конкретні обсяги викупу. Однак складний характер пандемії коронавірусу, її сильний негативний вплив на економіку і численні ризики можуть ще неодноразово вимагати активізацію ФРС протягом тривалого періоду часу», – сказав глава департаменту корпоративного аналізу ICU Олександр Мартиненко.

3. Які аргументи у прихильників версії про крах долара?

Головний страх тих, хто вірить в обвал долара, – це активна емісія американської валюти та її наслідки. Вони бояться стрімкого зростання інфляції і знецінення долара.

Таке можливо, якщо включити «друкарський верстат» на повну котушку і розгорнути безконтрольну емісію.

При цьому цей процес може накластися на зменшення частки долара в міжнародних резервах багатьох країн світу, а також зменшення частки американської валюти в світових розрахунках.

Наприклад, Центробанк Росії в 2018 році скоротив частку «американця» в своїх золотовалютних резервах з 45,8% відразу до 22,7%, і наростив запаси євро (21,7% до 31,7%) і китайського юаня з 2,8 % до 14,2%.

А Держуправління валютного контролю КНР повідомило про зменшення долара у валютному запасі Китаю з 79% до 58%.

Якщо зіграють обидва ризики, і надмірна емісія вдарить по долару, то доведеться вживати термінових заходів. Наприклад, аналітики данського Saxo Bank ще до поширення епідемії коронавірусу прогнозували в 2020 році девальвацію долара на 20%, і створення нової захисної (резервної) валюти.

Вони вважають, що її може запустити Азіатський банк інфраструктурних інвестицій за підтримки Китаю та Росії. Навіть умовну назву придумали – Asian Drawing Right (ADR) або рубль/юань, і навіть розрахували його курс – 1ADR = $2.

Це поки лише теорії, але вони підтверджують, що певні напрацювання на «чорний день» все ж таки є.

«Такий крок може бути спрямований на усунення американського долара з регіональної торгівлі. Місцеві економіки зможуть укладати контракти в новій валюті», – вважає головний економіст Saxo Bank Стін Якобсен.

Причому, це не єдиний можливий сценарій у разі, якщо долар втратить статус резервної валютою.

«Глобальний валютний ринок вже є свідком феномена біткоїна як основної криптовалюти. Неможливо виключити будь-який сценарій, при якому з’явиться криптовалюта, яка в майбутньому стане чимось універсальним для створення резервів і обслуговування миттєвих транскордонних платежів», – вважає глава аналітичного департаменту інвестиційної компанії Eavex Capital Дмитро Чурін.

4. Які аргументи тих, хто вважає, що з доларом нічого поганого не буде?

Проте поки в можливий обвал долара і у відмову світу від нього, як від ключової резервної і розрахункової валюти, вірять не всі експерти. Більшість все ж переконана, що ФРС буде точково «друкувати нові долари», і курс американської валюти сильно не впаде. У них є кілька аргументів на цей рахунок.

По-перше, це не перша емісія долара за останній час. ФРС запускав «друкарський верстат» після своєї іпотечної кризи 2008 року. Як відомо, він переріс у світовій колапс і обернувся рецесією на наступний рік. ВВП США в 2009-му впав на 3,1%, у розвинутих країнах – на 3,4%, а загальносвітовий ВВП впав на 0,1%.

Цей спад вилився в девальвацію долара, однак вона не були катастрофічною і незворотною: в 2008 році середньорічний курс долара склав $ 1,47 / € – найнижчий показник за двадцятиріччя. Але недовго залишався на цьому рівні.

Уже в 2011-му американська валюта зміцнилася до $ 1,39 / €, в 2012 її середньорічний курс був на рівні $ 1,28 / €. А найміцнішою вона стала в 2015-2016 роки, коли трималася на $ 1,11 / €.

Все завдяки активному зв’язуванню Федрезерву (монетарними інструментами) «надрукованого» в розпал кризи долара. Емісія, як і зараз, проходила під викуп проблемних активів, десь в нинішніх темпах, і називалася політикою кількісного пом’якшення – QE.

Залежно від періоду виходило десь $ 75-105 млрд на місяць.

По-друге, ФРС не єдиний центробанк світу, який запустив друкарський верстат. На емісію національних валют для підтримки своїх економік зараз йдуть ледь не всі центробанки світу. Наприклад, Європейський Центробанк днями заявив про збільшення обсягу екстреної програми викупу активів (PEPP) на € 600 млрд – до € 1,35 трлн.

Тобто, всі зараз друкують гроші. А значить і емісія в США на цьому тлі може й не привести до сильного падіння долара відносно інших валют.

По-третє, вважається, що доларова емісія зовсім небагато підвищить інфляцію в США, і вона навіть буде мати позитивний ефект. Це те, чого давно просять американські товаровиробники. Їм не до вподоби збереження в Сполучених Штатах інфляційної планки на рівні до 2%. Вважається, що підвищення показника до 5-6% допоможе підтримати бізнес. Так йому дадуть шанс трохи підняти свою прибутковість.

5. За якими індикаторами можна буде судити – загрожує крах долару чи ні?

Експерти радять звертати увагу відразу на кілька факторів, від яких буде залежати «здоров’я» американської валюти.

1. Тривалість карантинних заходів в США. Зараз вони вже згортаються поступово, хоча експерти не виключають другу хвилю коронавірусу. Якщо все-таки вона не призведе до нової зупинки американської економіки, то, швидше за все, долар вистоїть. Якщо ж карантинні заходи відновляться, то утримати позиції американської валюти буде не легко.

2. Політична ситуація в США. Якщо, незважаючи на складний передвиборний період і масові акції протесту, американська влада зможе утримати ситуацію в країні під контролем, то це піде на плюс долару. Якщо ж Америка вступить в період тривалої політичної нестабільності і розколу в елітах, то це може вдарити і по довірі до її валюті.

3. Плани ФРС з викупу активів (емісії долара). Якщо буде зростання в два і більше разів це вже створить значні ризики для стабільності валюти.

4. Головний фактор – швидкість заміщення долара іншими країнами в якості резервної і розрахункової валюти. Якщо цей процес буде прискорено, то значить і долар зіткнеться з дуже великими ризиками.

6. Що це значить для України

Знецінення долара безпосередньо вплине й на Україну.

Адже велика частина заощаджень населення знаходиться саме в цій валюті. А у Нацбанку частка доларових активів у золотовалютному резерві на початку 2020 року становила 76,7%. В основному це цінні папери США, які НБУ може оперативно перетворювати в живий долар. На інші грошові одиниці припадає набагато менше: євро – 10,6%, китайський юань – 3,1%, британський фунт стерлінгів – 2,3%.

З іншого боку, велика частина нашого зовнішнього боргу також в доларах.

Якщо курс американської валюти впаде, то сильно постраждає населення, а держава може скільки втратити (на знеціненні своїх активів), стільки і придбати (на здешевленні зовнішнього боргу).

У певному плюсі від девальвації «американця» буде й наш експорт. Чим нижчий курс долара – тим вищі ціни на товари, які в ньому номінуються (а це більша частина сільськогосподарської та металургійної продукції – основа нашого експорту).

З іншого боку, якщо курс долара впаде дуже сильно (нижче позначки в 1,5 за євро), то це прискорить процес переходу міжнародних розрахунків в інші валюти (або взагалі в якусь принципово нову систему). Але цей процес займе не один день.

У будь-якому випадку, для того, щоб не втратити при коливаннях курсу наразі головної світової валюти, потрібно уважно стежити за новинами з США і фінансових ринків. За тим індикаторами, які описані вище. І адекватно на них реагувати.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
З Е Показати IP 16 Червня 2020 11:59
Це ж основа нашої незалежності!
Василь Показати IP 16 Червня 2020 12:13
Хай падае, Україна з кредитами розрахуеться .
Народна прокуратура Показати IP 16 Червня 2020 14:34
О, зараз почнеться косовиця для мінял! Як завжди, при найменших плітках наші люди біжать міняти доллари і втрачають на спекулятивних курсах Пригадую теракт 11.вересня 2001. Тоді наші "економісти" міняли долар на гривню один до одного. Через два дні вся паніка завершилось, а дурні втратили свої заощадження.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus