USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Чи законне вручення повісток на блокпостах і вулицях, та що загрожує за ухилення від мобілізації. Роз’яснення

5 Січня 2023 13:44
Мобілізація, яка почалася в Україні 24 лютого 2022 року, триває і зараз, тож повістку може отримати будь-який чоловік віком 18-60 років. Крім того, через необхідність оновлення даних про військовозобов’язаних, які не відвідують військкомат для цього, такі документи й надалі видаватимуть у публічних місцях. Йдеться про вулиці й навіть блокпости, заявив раніше начальник управління персоналу штабу командування Сухопутних військ ЗСУ Роман Горбач.

OBOZREVATEL зібрав законодавче роз’яснення про те, хто та в який спосіб може видавати повістки у громадських місцях 2023 року, і що загрожує за ухилення від мобілізації.

Хто і як може видавати повістки в Україні?

Згідно ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», призов можуть здійснювати територіальні центри комплектації та соціальної підтримки (ТЦК), а також командири військових частин. Перші проводять видачу повісток за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ і організацій усіх форм власності, фізичних осіб-підприємців.

Читати ще: Нові правила для призовників: кого торкнуться зміни у військовому обліку

Оповіщення про явку громадян на приписку проводиться за розпорядженнями районного (міського) військового комісара за формою згідно з додатком 4 до закону.

Так, повістку можуть вручати:

– відповідні органи місцевого самоврядування;

– керівники підприємств, установ, організацій, зокрема закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності – своїм працівникам і студентам;

– власники будинків особам, які там проживають;

– безпосередньо посадові особи районного (міського) військового комісаріату.

Згідно з ч. 3 ст. 22 вказаного закону, під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти ТЦК у строки, вказані в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників ТЦК), або у ті, що визначені командирами військових частин (військовозобов’язані та резервісти СБУ – за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані й резервісти Служби зовнішньої розвідки – за викликом керівників відповідних підрозділів СЗР, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Читати ще: Що таке четверта хвиля мобілізації, коли вона може початися і кого заберуть на службу

Повістка має бути вручена військовозобов’язаному особисто, проте ніде не вказано, де саме, або ж що вона не може бути вручена на блокпостах, вулицях, у громадських місцях.

Що повинно бути вказано у повістці?

Повістка не може заповнюватися при військовозобов’язаному, уповноважені особи повинні вручати вже заповнений бланк.

У повістці мають бути вказані такі дані:

– прізвище, ім’я та по батькові військовозобов’язаного;

– дата народження;

– адреса;

– місце роботи;

– вид повістки;

– дата, час та адреса місця, куди треба з’явитися військовозобов’язаному;

– уточнення щодо документів чи речей, які варто брати з собою;

– назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника комплектувального центру.

Військовозобов’язаний отримує повістку, а у представників ТЦК залишається «корінець» і бланк із його підписом про отримання цього документа.

Не настає відповідальність, якщо повістка оформлена неправильно, і особа не з’явиться з нею до військкомату.

Яка відповідальність за ухилення від мобілізації?

Згідно з постановою Касаційного кримінального суду в складі Верховного Суду України від 14.12.2021 (справа № 761/8429/16-к), відповідальність за ухилення від призову наступає тоді, коли особа отримала повістку, розписалася про її отримання і не з’явилася до військкомату, або коли відмовилася від отримання повістки у присутності свідків.

Ухилення від мобілізації передбачає адміністративну та кримінальну відповідальність. Перша, згідно ст. 210 КУпАП – порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, тягне за собою накладення штрафу від 510 грн до 850 гривень.

Кримінальна відповідальність передбачена ст. 335 ККУ – ухилення від призову на строкову військову службу, військову службу за призовом осіб офіцерського складу, порушення якої карається обмеженням волі на строк до трьох років.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 20
Олексій Показати IP 5 Січня 2023 14:28
По перше чому не вказано де можуть вручати повістки, а по друге якщо всі громадяни України мають рівні права і обов'язки, то чому не вручають повістки всім жінкам? Виходить дискримінація чоловіків
5 до Олексій Показати IP 5 Січня 2023 19:37
Хай жінки йдуть в армію, а чоловіки і далі гріють свої ср..ки на диванах
Каракал до 5 Показати IP 6 Січня 2023 14:58
А в Ізраїлі, Норвегії Тайвані чомусь служать і прицьому досить добре подекуди краще за чоловіків а нашим жінкам що манікюр заважає чи вони хочуть тільки свої ср:ки в Європі на інстаграмах і фейсбуках виставляти.
Андрій до Олексій Показати IP 9 Лютого 2023 14:41
Все сказано та написано! Читаємо ЧИННУ !!! постанову КМУ 1487 32 статтю ДО ЗАКОНУ ПРО ВІЙСЬКОВИЙ ОБОВ"ЯЗОК ЧИННИЙ !!! . ЮРИСТИ ДОЛУЧАЙТЕСЬ! ВСЕ ЧІТКО СКАЗАНО! На цю постанову Закон посилається 6 Глава 33 ст. 5 п. ЧИТАЄМО ТІЛЬКИ ЧИННІ ДОКУМЕНТИ! Дивимось їх статус на сайті закон рада гов уа... в грифі законів та постанов повинно бути перед Редакцією слово ЧИННИЙ ! Це саме важливе
Сергій Показати IP 5 Січня 2023 14:36
Хай взяточникам з воєнкомату і ментам повістки вручать!
Нарід Показати IP 5 Січня 2023 16:56
чого 6го препиздента не посадили на строк до 3х років??? а пустили на президенство??? і він зараз в порушення закону виїздить за межі країни???
Ага до Нарід Показати IP 5 Січня 2023 20:12
А при чому тут тепле до мякого. Ким би не був 6 ий президент і яке прізвище не мав, це б якось змінило б поведінку путлера? Чи якби посадили то б тобі краще і легше жити було?
Лучанка Показати IP 5 Січня 2023 18:49
Поясніть будьласка, по закону воєнкомат не має право вручати не заповнену повістку на вулиці. Тоді якого милого саме так все і працює? зупиняють на вулиці всіх поголовно і вписують дані на місцях
Ага до Лучанка Показати IP 5 Січня 2023 20:07
А подумати головою самій важко ? Якщо все робити по закону і стукати в двері щоб вручити повістку то жодної повістки не вручиш бо ніхто й не відкриє. А не буде повісток, не буде мобілізованих і відповідно не буде кому воювати, і не буде за що воювати бо України не буде.
Дідо до Ага Показати IP 6 Січня 2023 11:47
Хотілося б щоб такі свідомі як ти в черзі до військомату стояли.
Kolyan до Лучанка Показати IP 6 Січня 2023 07:55
Тому що війна в країні
Дідо до Kolyan Показати IP 6 Січня 2023 11:48
І тобі не завадило б в чергу стати.
Did Показати IP 6 Січня 2023 11:07
А вже немає.Пів країни розбито,економіки немає від слова взагалі,залишки країни у приватній власності разом із газо-електро системою країни,державою керує хрин знає хто,так звані патріоти-власники усього майна Українського повтікали у свої резиденції закордонні,але гроші із бізнесу в Україні капають на їхні рахунки.А воювати мають йти діти трактористів,шахтьорів і косарів?А саме страшне,що гаранти дають зброї чайною ложечко,хоч за гарантійним договором 94 року війска сша,англії,франції мають стояти на нашій землі і захищати нас ще із 2014 року!Що робити?Чесно,я не знаю,патове положення,кругом бардак,так звана влада приймає антинародні закони один за другим.Складається таке враження,що нас Українців зачищають потихеньку,закручуючи гайки із всіх сторін. Нікого не переконую це моя особиста думка,дай Боже щоб я помилявся. Бережи Господи Україну і наш багатострадальний народ і роздай всім хто почав цю війну по заслугах!
Нострадамус Показати IP 6 Січня 2023 12:18
Війна триватиме доти, доки в кожній сімї не буде хоч по одному загиблому чи пораненому. Або до смерті путіна. Одне з двох.
Дан до Нострадамус Показати IP 31 Січня 2023 19:27
У РФ немає опозиції, тому за Путіним прийде таке ж чудовисько, якого він сам викормив.
Анонім Показати IP 6 Січня 2023 15:21
Або підуть нарешті воювати синки депутатів олігархів.то закінчиться дуже швидко війна.
Квінто Показати IP 6 Січня 2023 17:54
А чому всі кажуть що народних депутатів і взагалі депутатів не можна призвати? Дивно, я рахую можна, якщо людина сама хоче!! Тому стоїть питання ,ми своїм обранцям даємо дозвіл,? Я думаю так, хай ідуть бідолахи, передають повноваженя на тих хто має інвалідність)))
Iван Показати IP 6 Січня 2023 23:54
А чи законо паковати людей з дороги ?
Ванюша до Iван Показати IP 23 Січня 2023 19:51
Якщо зміг пройти медогляд для отримання водійського посвідчення, отже достатньо здоровий для служби в армії. Дорога - клондайк достатньо здорових чоловіків
Андрій Показати IP 9 Лютого 2023 14:35
Доброго здоров"я. Шановні юристи, та що ж це за дурниці ви пишите або читати та розділяти закони не навчилися? Так, в Законі промобілізацію в ЗАГАЛІ сказано що по отриманню повісток від.... и т.і. АЛЕ! ЯК САМЕ ЇХ ВРУЧАТИ ТЕЖ СКАЗАНО І ДОРЕЧІ В ЧИННОМУ !!! ДОКУМЕНТІ КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА від 30 грудня 2022 р. № 1487 Київ РЕТЕЛЬНО ВИВЧАЄМО 32 статтю цієї постанови. Доречі на неї посилається ЗАКОН УКРАЇНИ Про військовий обов'язок і військову службу Глава VI ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК ГРОМАДЯН УКРАЇНИ Стаття 33. Загальні правила військового обліку пункт 5. Військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів ведеться в порядку (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%BF#n10), встановленому Кабінетом Міністрів України. А далі коротко, по розпорядженню від ТЦК, виконавчий орган селища, міськради і т.і. ЗА МІСТОМ ПРОЖИВАННЯ!!! ОПОВІЩУЄ ПІД ПІДПИС В ОСОБОВІЙ ПЕРВИННІЙ КАРТЦІ ПОВІСТКУ!!! ОГООВ!!! ЮРИСТИ! ВИ ХОЧ ЧИТАЙТЕ УВАЖНО! Є регламент оповіщення... Які вулиці? Які блок пости і т.і. ? Тоб то стосовно цієї постанови отримувач повістки повинен росписатись не в повістуі, а в первинній особливій картци ! що отримав повістку. Повістка повинна буди заповнена! ЧИТАЄМО!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus