USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Чи закриється жіноча консультація в Луцьку

5 Грудня 2014 15:44
Міське управління охорони здоров’я вимагає спростування неправдивої інформації, яка поширилася в соціальних мережах і на сторінках видань. У місті переконують: закривати жіночу консультацію не збираються.

Нагадаємо, днями з’явилася інформація про те, що жіночу консультацію в Луцькому пологовому закривають і вагітних відправляють до поліклінік. Це жваво почали обговорювати лучанки в соцмережах. Як уже повідомляло Інформаційне агентство Волинські Новини, наказ у міському управлінні щодо прийому вагітних таки є. Але в ньому йдеться про те, що майбутні мами зможуть обирати в кого спостерігатися: чи в працівників жіночої консультації, чи у сімейних лікарів та гінекологів поліклінік. Це, як свого часу пояснював головний медик міста Федір Кошель, зроблено для того, аби фахівці були в межах пішохідної доступності до пацієнтів, а весь процес – добровільний. Натомість, переконує він, ініціативу просто неправильно зрозуміли.

З цього приводу навіть зібрали профільну комісію міської ради. Під час засідання сьогодні, 5 грудня, начальник міського управління охорони здоров’я Федір Кошель переконував, що ніхто не збирається закривати консультацію, а персонал не скорочуватимуть.
начальник управління охорони здоровя Луцької міської ради Федір Кошель
начальник управління охорони здоровя Луцької міської ради Федір Кошель
«Можливо, розповсюдження цієї інформації «ноги ростуть» із жіночої консультації. Ми повинні ще раз сказати, що це - неправда, але й пологовому не треба йти в нагнітання відносин», - вважає він. Крім того, на його думку, Луцьк потребує відкриття двох жіночих консультацій, адже та, яка є навантажена не лише лучанками.

А ось депутат міськради, голова комісії з питань охорони здоров’я, керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги Ганна Кравчук каже, що кваліфікації у її працівників достатньо.

«Лікарі-гінекологи прийшли до нас з пологового. Ми направляємо наших гінекологів на робочі місця для підтримки кваліфікації. У них вистачає кваліфікації, в кожній поліклініці є лікарі-гінекологи вищої категорії», - каже вона і пояснює, що треба лише дещо обладнати робочі місця лікарям.
Власне, члени комісії поцікавилися, чи є в поліклініках можливість переведення гінекологів, які оглядатимуть вагітних, у інше крило, чи зробити окремий вхід, аби вони не контактували з іншими відвідувачами закладу.

На це Ганна Кравчук відповіла, що вагітні й так приходять до поліклінік, аби пройти медогляд. Та й такі заходи, на її думку, – зайві. Адже заразитися інфекціями можна будь-де.

«Вагітні ходять по магазинах, їздять в транспорті. І ніде, ні в яких магазинах немає окремих входів для вагітної жінки», - каже вона.

Крім того, медики не вважають, що в найближчі роки буде великий потік вагітних до працівників поліклінік.

А ось головний лікар Луцького пологового будинку Михайло Токарчук висловив власну думку. Так, з його слів, колектив пологового не є ініціатором розповсюдження такої інформації і створення шуму навколо неї. Можливо, заходи, впроваджені міським управлінням, дещо й розвантажать його працівників. Однак головне питання в цьому випадку – кваліфікація в такій вузькій спеціальності, як акушерство.
головний лікар Луцького пологового будинку Михайло Токарчук (в центрі)
головний лікар Луцького пологового будинку Михайло Токарчук (в центрі)
«У нас багато жінок в консультації. Я не проти, щоб вони вибирали лікаря, але при умові, що лікар може повністю надати всю акушерську допомогу. Це полягає в тому, щоб виявити вади розвитку плоду і в цьому є особливість. Може, ми й розвантажились. Але справа в тому, що той лікар бере на себе відповідальність. Ми не програємо, ми є монополісти акушерства. Тільки от є приватні гінекологи, але акушерства приватного нема», - пояснює він.

Пологовий, каже головний лікар не ініціює подібних питань, і виконує накази профільних управлінь.

«В нас завдання – збереження здорової нації», - каже Михайло Токарчук.
Відтак, члени комісії зробили висновок, що планів про скорочення чи переведення працівників жіночої консультації в міському управлінні охорони здоров’я немає. Разом з тим, ця вся ситуація, ймовірно, виникла через малу поінформованість населення про дії луцьких медиків.

Водночас, наступного тижня запланована зустріч депутатів Луцької міської та Волинської обласної ради з трудовим колективом пологового, аби роз’яснити усю ситуацію. До слова, корпус, де нині розташована жіноча консультація пологового будинку, потребує капітального ремонту.

А ось з вагітними відвідувачками консультації, які переймаються за долю лікарів, у яких вони спостерігаються, доведеться працювати індивідуально. Адже збори, на які підбивали жінок можуть мати непоправні наслідки: жінки можуть розхвилюватися, у когось можуть початися передчасні пологи. Тому зустріч відбудеться з колективом, а пацієнтам роз’яснятимуть ситуацію працівники мед закладу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
мешканець Показати IP 5 Грудня 2014 16:15
П.Кошелю їдіть вже на відпочинок.
медик до мешканець Показати IP 5 Грудня 2014 17:23
М'яко сказано.
мама Показати IP 5 Грудня 2014 16:17
на мою думку можна і в полілінніці проходити , якщо немає ускладнень. Краще б було і так а не тільки одна консультація. Хотілося б щоб і в поліклінніках були досвідчені гінекологи які могли б виокнувати професійно функції щодо народження дітей
Анонім до мама Показати IP 5 Грудня 2014 18:48
так, в ЖК думаєш до кого б це краще піти, бо й там мало спеціалістів, а тут взагалі не буде до кого йти!
мАМА Показати IP 5 Грудня 2014 16:19
була там знаю.Подивіться на цього Токарчука, а Кошеля. Взагалі зажралися люди, на фіг ми їм потрібні,їм би гроші.Жах не хочеться говорити самі за себе будуть відповідати перед Богом.А цього Кошеля давно пора гнати, корупція зашкалює,де ці люстратори,,яка це люстрація це сміх та й годі.Милльна булька для дурного наріду,вони що самі с ебе будуть люструвати.Не смішіть горобців.Надмірпне збагачення хто в них досліджував ніхто.От і все.
Анонім до мАМА Показати IP 5 Грудня 2014 17:27
Робота Кошеля - "благодійне" влаштування діток у медучилища.
пацієнт жіночої конс до Анонім Показати IP 10 Вересня 2015 12:07
....... 2015 р.прийшла на прийом до Дмитрук Віти на обстежеження кольпоскопом, який придбаний за державні кошти. Оглянула, сказала що це платно. Я надала посвідчення" Допоможемо собі" за яким оплачуються діагностичні обстеження, аналізи в державних медичних установах. Говорила що ти мені тичеш, мовляв, посвідчення дійсне тільки виключно на лікуванні в стаціонарі, тим більше ти не з Луцька, що ти мене вчиш, тут мої правила, не подобається йди до іншого лікаря. я їй пояснила що багато років користуюсь ним, за узі аналізи розраховуюсь цим посвідченням. Дала направлення на узи, сказала що тут тобі не зроблять узі по цьому посвідченні. Після чого пішла не заплативши в кабінет УЗД, дала направлення, посвідчення. Мені сказали, по посвідченню запис, записали на 2-ва тижня вперід і все норм. На прийом я приходила в 7:35 год. Мало того, гінеколог почав прийом в 08:25 год, тому що прибиральниця прийшла в 08:02 ,щоб мити кабінет. Весь час цей час поки мився кабінет, лікар балакала радісно зі своєю медсестрою
sdf Показати IP 5 Грудня 2014 17:53
Де люстраційний комітет? Того Токарчука давно треба гнати. Розвів страшний бардак. Корупція зашкалює. Був попався і знову відкупився.
Ганна Іванівна Показати IP 5 Грудня 2014 18:45
А, Ви, шановна Ганно Кравчук, бачу звикли за всіх розписуватися! Сьогдення пропонує багато варіантів, щоб минати поліклініку, і люди з ГРЗ та грипом не мають сил ходити в магазини і т. д., а в поліклініку ще можуть зайти. Придумуєте усіляке, щоб показати нам, вагітним, як насправді про нас ніхто не дбає і не приймає до уваги наші зауваження! Видно, що вже своє віднароджували, то язик повертається таке казати!
Олена Показати IP 5 Грудня 2014 18:49
Дуже шкода що відмовляєтесь зустрічатись із вагітними стосовно таких важливих питань, тим самим знову породжуєте недоінформованість пацієнтів жк. Маємо дуже багато побажань, які хотіли б Вам висловити. Якщо Ви плануєте зміни для вагітних, та плануючих вагітність, то безперечно варто з ними і радитись та враховувати іхні побажання! Я як вагітна та безліч в такому ж положенні жінок зі мною погодяться що безпечніше для нас пи зустрічі обговорити усі питання які нас цікавлять, а не дратувати, вибачте, відсутністю інформаціі або "зіпсованим телефоном". Чи тепер нам потрібно буде пиходити на прийом до лікаря щоб дізнатись інформацію щодо Ваших намірів чи пан Токарчук буде кожній роз'яснювати??? Щиро надіюсь що приймете до уваги наші побажання. З повагою, Олена
Тато до Олена Показати IP 7 Грудня 2014 20:14
Ви з незрозумілих причин породили цю м"ягко кажучи брехливу атаку а можливо Вас використали по недосвідченості у якихось далекоглядних планах-бог Вам суддя. Але Вам "як вагітна" , у цілковито інтимній справі ,всі питання протікання вагітності вирішувти з дільничним акушер-гінекологом. При чому тут поважні люди яких очорнють в коментах після Вашого спітчу в Контакте. Вагітність справа тиха а не публічнв. Позитиву Вам а не цієї шумихи з тусовкою.
Я до Тато Показати IP 9 Грудня 2014 18:20
А ви попитайте у лікарів, з якими проводили "тиху" нараду дані чиновники у понеділок, що їм сказали - чи не те саме про що говорить Олена. Вагітність справа кажете тиха? а чому як тільки якась надзвичайна подія то всі кричать про професійність лікарів. На мою думку є декілька м'ягко кажучи "мінусів задуманого: 1) це те що коли ти приходиш на огляд в ЖК, тов тебе поряд і лабораторія і УЗД і купа можливостей додаткового обстеження при негараздах ( не треба їхати в інші заклади) 2) При виявленні відхилень - відразу на місці можна лягти на стаціонар без необхідності зайвий раз наражатись на небезпеку при транспортуванні (адже погодьтесь з кожним роком все менше вагітностей без ускладнень) 3) Якщо так комфортно в поліклініках - чому більшість жінок (не вагітних) просто на огляд їдуть все ж в ЖК, адже в поліклініці є гінекологи (напевно тому що в ЖК зручніше) 4) Про яку пішохідну доступність може йти мова якщо взяти до уваги поліклініку №3 - де обслуговуються жителі району ЛПЗ, Гнідавська - туди навіть прямого транспорту нема і лікарів половини спеціальностей там вже нема. 5) в поліклініці не буде можливості вибору гінеколога-акушера. 6) Ви погляньте які черги й так у наших поліклініках, давайте туди щей всіх відвідувачів ЖК - щоб веселіше було. А якщо не реагувати на дії чиновників то вони зроблять краще лише собі а не нам - чомусь цей "незрозумілий" мудрий план лише у нашому місті придумали а не ввели на загальнодержавному рівні.
Анонім Показати IP 5 Грудня 2014 18:51
Пенсіонери --- на відпочинок!!!!! Це стосуеться і Кравчук і Кошеля і інш., невже нема керувати моодших?!
Просто мама Показати IP 5 Грудня 2014 20:06
В районних центрах немає окремих жіночих консультацій. Вагітні ходять в районну поліклініку. А районна поліклініка - це і дитячадитяча поліклініка, й інфекційна поліклініка, і доросла, і т.д. і т.п. І нічого живуть, народжують.
лучани до Просто мама Показати IP 5 Грудня 2014 20:50
отакх як Ви ф народжують, стадо...
Око до лучани Показати IP 7 Грудня 2014 20:00
Фу! Як грубо!
Олена до Просто мама Показати IP 7 Грудня 2014 13:08
Мабуть, варто рівнятись на краще, а не гірше, це по-перше. По-друге, якщо є у Луцьку жіноча консультація, яка, безперечно не досконала,то варто вдосконалювати її, а не намагатись аби-як зробити щось інше. Значно легше зіпсувати те що є, ніж "побудувати" якісне нове.
Я до Просто мама Показати IP 9 Грудня 2014 18:25
Ви знаєте, в районній поліклініці можливо так і добре поки все гаразд, та коли якісь ускладнення то всерівно всі їдуть в обласний центр. Звичайно добре якщо вагітність проходить легко і благополучно, але нажаль зараз дуже багато випадків не такої радісної картини.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus