USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Навколо жіночої консультації Луцька – «вагітний бунт»

2 Грудня 2014 16:15
Луцькими майбутніми мамами з наступного року займатимуться не лише медики жіночої консультації пологового будинку, а й гінекологи та сімейні лікарі міських поліклінік. На думку головного медика міста, з нормальною вагітністю кваліфіковані гінекологи поліклінік впораються. Та жінки від такого нововведення - не в захваті, бо не довіряють компетенції гінекологів, які спеціалізуються на загальних жіночих питаннях, а не на специфічних проблемах вагітності.

Замість консультації – в поліклініку?

Наказ про те, що на облік можна стати в поліклініках, виданий управлінням охорони здоров’я Луцької міської ради. Та вагітні лучанки нововведення сприймають неохоче.

У соціальних мережах з’явилася інформація про те, що жіночу консультацію Луцького пологового будинку закривають.

Зокрема, лучанка Олена, яка стоїть на обліку в консультації, каже, що бачила відповідний наказ начальника міського управління охорони здоров’я. З її слів, у документі йдеться про те, що вагітних будуть оглядати сімейні лікарі та гінекологи в міських поліклініках. А самі лікарі пройдуть кількатижневе стажування для підвищення кваліфікації.

«Я, як майбутня мама, категорично проти таких нововведень. Я не довіряю кваліфікації сімейних лікарів. Як вони можуть вести вагітних, виявляти патології на ранніх стадіях без належного досвіду? Крім того, вагітні, які дбають про своє здоров’я, відтепер мають сидіти в поліклініках, де багато хворих людей, і контакт з ними може бути шкідливим», - каже жінка.

Відтак, лучанок закликають 10 грудня організувати зустріч з начальником управління охорони здоров’я міськради Федором Кошелем і Луцьким міським головою Миколою Романюком.

«Нормальна вагітність не вимагає особливих навиків»

Натомість, начальник міського управління охорони здоров’я Федір Кошель переконує, що закривати жіночу консультацію ніхто не буде. Просто лучанкам пропонуватимуть обрати заклад, в якому вони мають стати на облік: поліклініка неподалік місця проживання чи жіноча консультація.

«Це ми робимо, навпаки, краще для жінок. Аби вони не їхали, наприклад, з вулиць Володимирської чи Бенделіані до жіночої консультації громадським транспортом, де можуть заразитися перехресними інфекціями. Ті, хто хочуть – ставатимуть на облік за місцем проживання. Але це - на вибір», - переконує він.

Головний медик міста каже, що в поліклініках вагітних оглядатимуть сімейні лікарі разом з гінекологами. А середньостатистична вагітність не потребує особливих вмінь для кваліфікованих гінекологів.

«Звичайна, нормальна вагітність не вимагає особливих навиків від гінекологів. Якщо хтось з них призабув, то ми надаємо їм можливість пригадати свої знання, завдяки стажуванню. У разі виявлених патологій, жінок направлятимуть в жіночу консультацію», - переконує Федір Кошель.

На його думку, таким чином вдасться досягти того, щоб вагітні ставали на облік в ранні терміни – до 3-х місяців. Адже часто вони приходять до лікарів уже на 5-6 місяцях вагітності.

Федір Кошель переконує, що про зустріч з вагітними лучанками вперше чує. А тих, хто вже стоїть на обліку в жіночій консультації, каже, переводити не будуть. Та й все відбуватиметься добровільно.

Таке нововведення в закладах міста планують запровадити з 1 січня 2015 року. До того часу лікарі мають «пригадати свої знання» з акушерства та запастися необхідними інструментами – спеціальними лінійками для обмірів, слухавками, аби чути плід.

Переділ грошей чи добро для жінок

Однак, лучанки, які носять під серцем маленьке життя, не довіряють такій ініціативі міського управління охорони здоров’я. Жінки кажуть, що в разі такого добровільного вибору, відповідальність за лікарські помилки нестимуть вони самі. Мовляв, самі обрали лікарів – самі винні, якщо працівники поліклініки не діагностують ранні патології через недостатність досвіду. А всю ситуацію з пропозицією стати на облік в поліклініки називають спробою переділу заробітків. До слова, у міському управлінні охорони здоров’я вважають, що шум навколо нововведення здійнявся також через те, що медики жіночої консультації не хочуть втрачати пацієнтів, а гінекологи міських поліклінік не будуть надто перевантажені. Тим часом лучанки запрошують на «побачення» міського голову й начальника управління охорони здоров’я.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 23
вагітна Показати IP 2 Грудня 2014 16:20
"Відтак, лучанок закликають 10 грудня організувати зустріч з начальником управління охорони здоров’я міськради Федором Кошелем і Луцьким міським головою Миколою Романюком.". Таке враження, ніби Кошель і Романюк наробили їм дітей. Нехай зустрічаються з своїми запліднювачами.
балакун до вагітна Показати IP 2 Грудня 2014 16:45
спишемо твій комент на твій теперішній стан)
Люда до вагітна Показати IP 2 Грудня 2014 22:28
Це ти як вагітна так мислиш?! однозначно - ти після аборту мізків! А,швидше за все. ти - істота не визначеної статі - себто"Мітя-Мотя!
У-ух! Показати IP 2 Грудня 2014 16:24
Почалося покращення...почекаємо реформи.
Анонім до У-ух! Показати IP 2 Грудня 2014 18:46
Чому Кошель до цього часу СИДИТЬ у тому кріслі? Вріс корінням уже в нього чи такий незамінний? Він не має МОРАЛЬНОГО права щось ЗАРАЗ вирішувати.
Анонім до Анонім Показати IP 7 Грудня 2014 19:46
Хай розкаже, про свої благодійні внески.
Анонім до Анонім Показати IP 7 Грудня 2014 19:46
Хай розкаже, про свої благодійні внески.
889 Показати IP 2 Грудня 2014 16:30
це просто дурня кого не влаштовує жін консультація і так відвідує приватних гінекологів.
Наталя Показати IP 2 Грудня 2014 16:44
в такій справі повинні бути справжні фахівці, а не кожен сімейний лікар вилікує ГРВІ правильно
я до Наталя Показати IP 3 Грудня 2014 08:42
Рівень сімейних лікарів часто просто вражае ! Майже плінтус, та і гінекологи поліклінік різні за рівнем! ЯК МОЖНА довірити облік вагітних в поліклініках, там хворі люди, інваліди, пенсіонери?!!!
Карина Показати IP 2 Грудня 2014 17:07
НЕ знаю, може ще і краще. Нічого страшного тут не бачу
Знайка Показати IP 2 Грудня 2014 18:29
Видно, що текст писала людина, яка поняття не має про що пише. Коли жінка стає на облік, вона здає усі аналізи і узі, на яких патологію, якщо така є, бачать одразу. Тим більше, у таких випадках лікарі між собою можуть і порадитись. Вести таку вагітність точно будуть більш досвідчені.
Люда до Знайка Показати IP 2 Грудня 2014 22:25
Знайка, ти дурна від природи чи притворяєшся?! Сімейні лікарі - це звичайні терапевти. які не завжди можуть діагностувати пневмонію(сама попала в таке становище)! Про яке діагностування патології вагітності може йти мова?! Що вони можуть "пригадати"?! Щоб "пригадати" треба спочатку забути те, що знаєш, а вони ніколи не спеціалізувались по акушерству! Як казали у медінституті - "Хирургом можешь ты не быть, но терапевтом быть - обязан!".
перспективи Показати IP 2 Грудня 2014 20:08
коментар було видалено
до вагітна Показати IP 2 Грудня 2014 20:35
Ну й недолугий у тебе коментар...І до чого тут - хто кому дітей наробив??? Тут мова про серйозні речі, а воно верзе казна що...
Надя Показати IP 2 Грудня 2014 22:30
А стоматолог не буде діагностувати вагітності? Яка різниця куди заглядати?!
Анонім Показати IP 2 Грудня 2014 23:52
Шановні майбутні мами! Ставайте на облік до тих лікарів , яким довіряєте!!!! Про лікарську відповідальність - окрема тема. ... Іншими словами, вона переважно відсутня/ не дай бог, це не стосується справжніх професіоналів, а їх мало. Дипломи то здобуті частково не за знання, а догадайтесь як???/ Тому відповідальності , їх професійних прорахунків, а це здоров'я малюка- ви не побачите. Кругова порука, щоб щось довести , треба стати юристом з медичним дипломом і то не питання, що доведете... Це з власного досвіду : коли дисплазію тазобедрених суглобів , виявили майже в три рочки, тоді пригадались слова одної чоловікоподібної докториці з пологового будинку: ми допомогли вам народити дитину, тепер ваша дитина , то є ваша проблема. Так що не " обольщайтесь", народжуйте , консультуйтесь з різними лікарями , щоб виростити дитинку здоровою, і ні на кого не надійтесь , народивши дитину. Саме головне , щоб не дай бог не втратити час, коли щось можна виправити. У випадку у нашій сім'ї на лікування пішов не один рік. А якщо раптом щось не так, то запасіться терпінням, зважуйте всі потенційні ризики, робіть все щоб ваша дитина виросла і була здоровою. В першу чергу це залежить від нас самих. Народжуйте, нічого не бійтесь, це саме велике щастя: ваше маля...
морозюк Показати IP 3 Грудня 2014 01:11
роды и фистинг это разные вещи...соответственно терапевт и гинеколог тоже немного разные вещи...поэтому, чем больше и профессиональней специализация, тем лучше...А, вообще, правильно, чтобы доктор нес реальную ответственность за своих пациентов, например, как в Израиле, и все это привязано напрямую к деньгам, потому как они дисциплинируют.
Лікар Показати IP 3 Грудня 2014 08:37
Червоний диплом медуніверситета не є показником високого професійного рівня!Досвід та лікарська інтуіція - так! А стосовно жіночої консультації то це під "соусом покращення" є скорочення чи оптимізація і головне - вивільнення приміщення для певних цілей!А вагітним жінкам потрібно відстоювати свої права!Мністр у нас новий!Усе буде добре!
НІНА ЛОГІКА Показати IP 3 Грудня 2014 11:54
Все дуже просто тепер - хочеш до того-то лікаря - плати! Нехай той мєсний мєнздрав зробить так, щоб особисті карточки доступні були, а то, як дон кіхоти! Он, внаслідок лікарської помилки, дівчина залишилась бездітна, то навіть карточку не може взяти з лікарні, щоб в суд подати та отримати відшкодування від тих кривоолапих лікарів-бездарів!
яяяяя Показати IP 3 Грудня 2014 13:51
досить цікава ситуація, враховуючи те, що наш сімейний лікар всі хвороби лікує чаєм з малини. вона і в своїй галузі нічого не розуміє. коли я була на 6 місяці вагітності, вона відправила мене на флюрографію, а коли я перепитала в неї чи вона впевнена в цьому і чи мені справді туди треба йти в такому стані, то вона сказала, що не побачила, що я вагітна.
Pregnant Показати IP 6 Грудня 2014 19:41
Подруги не піддавайтеся на провокації. У нашому стані нам потрібні позитивні емоції а не якісь збори в жіночій консультації яку ніхто не збирався закривати та продавати. Розумниці Оленці треба було звернутись за розясненням до головного лікаря Токарчука М.М. перш ніж збурювати людей брехнею в ФСБ-ному В контакті. З тексу її повідомлення та коментарів відчувалась закулісна рука яка вчора показалась на комісії депутатів міькради- депутат Осіпов. Хай би свої здібності показав у виділенні коштів на апаратуру та ремонти для того ж родильного будинку а не займвся самопіаром.
Я до Pregnant Показати IP 9 Грудня 2014 18:34
А ви так сліпо вірите Токарчуку? чи так не довіряєте людям, які отримали інформацію з більш достовірних джерел (які з певних причин не розголошують). Я від лікарів теж неодноразово чула про те як їм на закритих зустрічах з персоналом розказали "перспективи" консультації. А за свої права нам варто боротися - адже вами теж може керувати схожа рука - про яку ви пишете тільки з "протилежної сторони".

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus