USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

Смертельна ДТП на Волині: у селі знали, що школярі їздять на мотоциклах

9 Квітня 2021 15:53
Школярі на скутерах і мотоциклах у волинському селі, як виявляється, - не рідкість. Дорослі мешканці не раз бачили, як на такому транспорті їздять діти. Однак в поліцію звертатися ніхто не поспішав.

Днями всю Волинь сколихнула новина: у страшній ДТП загинула 15-річна дівчинка. Вона була за кермом мотоцикла, а пасажиркою була її 13-річна сестра, яка наразі перебуває в лікарні. Дівчата були без шоломів. А судячи з відео, яке потрапило в мережу, їхали вони на великій швидкості.

Згодом з’ясувалося, що дівчина сіла за кермо не вперше. Сам транспортний засіб вона позичила в хлопця, аби забрати зі школи молодшу сестру. У ЗМІ повідомляють, що мама дівчат перебувала на заробітках у Польщі, тато з ними не живе, а дівчат виховувала бабуся.

Мешканці селища Заболоття, де сталася аварія, в соцмережах почали активно обговорювати резонансну ДТП. З-поміж іншого, чимало людей зауважують: дітей за кермом скутерів тут бачать часто. Більш того, стверджують жителі, вони навіть так приїжджають до школи.
Власні джерела також підтверджують: скутерами підлітки гасають на сільських вулицях не рідше, як велосипедами.

Зауважимо, скутери, мопеди, мотоцикли належать до категорії механічних транспортних засобів категорії А та А1, залежно від типу двигуна. Дівчина, яка загинула, була за кермом мотоцикла Viper, який на значній швидкості доволі непростий у керуванні і для досвідчених водіїв. А швидкість, судячи з опублікованого відео, була дуже висока. Тож неповнолітня водійка не впоралася з керуванням.

Читати ще: Скутеристам правила писані: що «світить» водіям за порушення ПДР

Голова Заболоттівської громади Валерій Свіржевський у відповідь на питання, чи було йому відомо, що діти їздять селом на скутерах і мотоциклах без права керування, каже, що був свідком, коли бачив за кермом надто молодих водіїв, але чи мали вони право керувати транспортним засобом, не знає. Водночас він переконує: серед школярів постійно проводили профілактичні бесіди про дотримання правил дорожнього руху.

«На жаль, я сам спостерігав дуже часто, що молодь їздить так. Я ж не перевіряю, є в них посвідчення чи нема… Але бачу, що і в Заболотті, і в інших селах такі випадки трапляються. Не скажу, що масово, але є. Поліція разом з службою дітей профілактичну роботу проводить у школах, але не завжди дослухаються. Є діти, які живуть на хуторах, це за кілометрів п’ять, і їм треба діставатися довго. Може, і це є причиною», – повідомив він.

Водночас, каже голова громади, у них є шкільний автобус, але дітей з хуторів, яким, з його ж слів, добиратися п’ять кілометрів до школи, він не збирає.

Начальник сектору превенції відділу поліції №2 (смт Ратне) Ковельського районного управління ГУ НП у Волинській області Юрій Лахтюк запевняє: на території громади постійно виявляють порушників на мототранспорті. Були й випадки звернень щодо керування мотоциклами неповнолітніх, щоправда, не у самому Заболотті, а в сусідніх селах, які належать до цієї громади.

«По Заболоттю звернень не було, але були по інших селах. В селі Тур цієї ж громади звертався директор школи з заявою про те, що учні їздять на скутерах до школи. Ми вживали заходи, проводили бесіди, роз’яснювали батькам, щоб не давали мототранспорт в користування дітям, що це категорично заборонено», – переконує він.

Загалом на території, яку він курує, уже цього року було виявлено 32 особи в стані алкогольного сп’яніння, які перебували за кермом мототранспорту, 47 осіб – без посвідчення водія, 67 осіб – без шоломів і виявили 44 незареєстровані транспортні засоби.

Речниця Головного управління Нацполіції області Ольга Бузулук повідомила: на лінію «102» інформація про те, що неповнолітні перебувають за кермом мотоцикла, на Волині не надходила. Вона додає: ситуація, яка трапилася в селищі Заболоття, – зона спільної відповідальності.

«У дільничного є низка обов’язків, він не може стояти цілий день на дорозі й перевіряти, хто їздить. Звичайно, він реагує на звернення, оформлює штрафи. Але водночас це відповідальність і самих мешканців, голови громади. Потрібно організовувати роботу в школі, освітяни мають наголошувати про це на батьківських зборах. Поліція радо долучиться до таких заходів. Наші співробітники постійно відвідують школи, стежать за безпекою на дорогах, є групи реагування патрульної поліції, але вони не стоять на одному місці, а постійно патрулюють. Де виявляють порушення – відповідно реагують», – пояснює вона.

Директорка НВК смт Заболоття Валентина Мороз, своєю чергою, категорично запевняє: діти в школу на скутерах і мотоциклах не їздять.

«На скутерах вони взагалі не їздять, бо ми їм забороняємо, на велосипедах їздять. Ми постійно проводимо профілактичну роботу: перед канікулами, на виховних годинах, на тижнях з безпеки життєдіяльності все це обговорюємо, діти підписуються про те, що вони ознайомлені. Ще раз наголошу: на скутерах діти не їздять, а їздять на велосипедах, як і в кожній школі», – переконує директорка.

Варто зауважити: на ділянці, де сталася смертельна аварія, дорожньо-транспортна пригода відбувається не вперше. Місцеві мешканці вже звернулися в сільраду з проханням встановити там обмежувачі швидкості.

Як повідомив голова Заболоттівської громади Валерій Свіржевський, донедавна про встановлення лежачих поліцейських йшлося лише на рівні приватних розмов. Але тепер в сільраді мають офіційне звернення з проханням встановити обмежувач швидкості на цій ділянці.

«Вчора група мешканців, які проживають на цій вулиці, звернулася до мене офіційно із заявою, у якій просять встановити лежачий поліцейський. На найближчій сесії ми це розглянемо. Досі говорили люди, що варто їх поставити, але йшлося більше про дорогу біля середньої школи та школи-інтернату. Але це було тільки на рівні розмов, що, може, варто було б їх встановити. Цього ж разу надійшла офіційна заява і ми її розглянемо на сесії», – каже голова.

Водночас він переконує: цьогоріч в громаді й так планували розпочати такі роботи. Але для того, щоб встановити обмежувачі швидкості на дорогах загального користування (хоч і місцевого значення), треба пройти певну погоджувальну процедуру в поліції. А ще – мати кошти, а фінансовий ресурс громади, запевняє він, – недостатній.

Між тим, сьогодні в Заболотті, кажуть мешканці, на скутерах дітей вже не побачиш: після трагедії ті або ходять пішки, або їздять на велосипедах. Однак чи навчить і дорослих, і дітей ця трагедія бути обачними й не нехтувати правилами дорожнього руху?

Насамкінець варто нагадати: скутер, мотоцикл, моторолер – це механічні транспортні засоби, які мають бути зареєстровані, а для того, щоб ними їздити, треба мати посвідчення водія. Право на керування такими засобами надають з 16 років. Також заборонено їхати на мотоциклах без шоломів. А в межах населеного пункту необхідно дотримуватися визначеної ПДР швидкості. У цій ситуації не може бути позиції «всі в такому віці так їздили і їздитимуть», адже недотримання правил дорожнього руху може коштувати комусь життя.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
О! Показати IP 9 Квітня 2021 17:23
Новина??? Да в кожному селі в малолітніх мопеди і мотоцикли. І всі все знають.
Народна прокуратура Показати IP 9 Квітня 2021 17:28
А полішукам пох.... У них завжди й у всьому винні держава й чиновники, тільки не вони

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus