USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чим фарширують дивани

28 Квітня 2010 17:25
Меблеві салони сьогодні пропонують покупцям великий асортимент продукції. Та попри велику пропозицію, попит на них незначний. Адже меблі – це не ті речі, які потрібно змінювати щосезону або щороку. Та це й недешеве задоволення. Тому велику роль у виборі таких товарів відіграє надійність. А ще фахівці радять звертати увагу на «начинку» м’яких частин.

Дешево та сердито

Ще два роки тому, розповідають продавці меблевих салонів, покупці почали довіряти більше меблевим магазинам, а не ринкам.

«Люди почали обирати якісніші товари, менше зважали на ціну. Покупці зрозуміли, що якість не може бути дешево. Крім того, віддавали перевагу меблям закордонного виробництва», - розповідає продавець-консультант меблевого салону «Клер» Аліна Жданюк.

Та за її словами, нині кількість клієнтів значно скоротилася.

«Тепер люди набагато більше цікавляться ціною. Дуже важко пояснити клієнту, що якість дешевою не буває», - каже продавець.

У центрі меблів «Ярес» теж розповідають, що дорогі меблі популярністю сьогодні не користуються.

«Найпопулярнішими сьогодні є меблі економ-класу. У них відносно прийнятна ціна, а якість не набагато поступається дорогим меблям. Використовується ортопедична система.», - запевнила директор «Яресу» Ольга Левчук.



Про те, що сьогодні покупці почали менше довіряти дешевому «ширпотребу», запевняють й у салоні «Нова».

«Скупий платить двічі. Це вже люди зрозуміли. Звісно, зараз не той час, коли люди купують дуже дорогі речі. Але ті, хто тримав гроші в іноземній валюті, безумовно виграв – меблі впали в ціні. Мається на увазі валютний еквівалент. Сьогодні навіть вітчизняні виробники відпускають свою продукцію в євро», - каже менеджер Катерина Шарун.

Дешеве якісним не буває

За словами Катерини Шарун, дешеві меблі найчастіше виявляються «неякісною цукеркою в гарній обгортці». Вони виготовляються з неякісної сировини, виробники використовують некондиційну фурнітуру.

Тож перше, на що варто звернути увагу при покупці дивану або м’якої частини – каркас, з якого виготовлений товар.

«Виробники використовують тирсоплиту, яка за короткий проміжок часу розсихається, може здутися під дією високої вологості. Фурнітура швидко псується, розкладні механізми вже не діють», - каже менеджер.

Фахівці запевняють, що найкращий варіант, – меблі з дерев’яним каркасом.

«Чимало виробників, зазвичай іноземних, роблять каркаси для меблів з дуба. Вони більш стійкі до дії зовнішніх чинників. Звісно, вони виглядають масивнішими і коштують значно дорожче», - розповідає продавець-консультант меблевого салону «Клер» Аліна Жданюк.



В меблях економ-класу виробники використовують дешевший матеріал – фанеру. Що теж непогано. Принаймні, це може бути альтернативним варіантом – не довговічний дуб, але й не швидкозношуване ДСП.

«Фанера теж відносно довговічна. Чого не скажеш про ДСП. Вона сьогодні дуже низької якості. Тирсоплита швидше ламається, розсипається», - зазначає Ольга Левчук.

Наше, українське

Меблі вітчизняного виробництва сьогодні заполонили значну частину ринку. Вони конкурують із закордонними виробниками в ціновій політиці. Українські меблі відносно дешевші, адже у їх собівартість не входить плата за перевезення, митні збори і таке інше.

«Чимало українських виробників пропонують доволі якісну продукцію. Вона сьогодні нарівні конкурує з імпортною. Покупці часто віддають перевагу вітчизняному ще й тому, що наші меблі на порядок дешевші», - каже Катерина Шарун.

Як правило, меблі закордонних виробників дорожчі від вітчизняних на 30%. Адже у вартість входить і транспортування товару.

Сьогодні основні імпортери меблів – країни Євросоюзу: Бельгія, Румунія, Німеччина, Італія, Польща. Частину меблів постачає й Білорусь.

Щоправда, деякі фахівці запевняють, що багато українських виробників ще не навчилися використовувати якісні матеріали. Вони економлять на усьому, що тільки можна. Тож варто бути уважним при виборі вітчизняних товарів.

Майстрер-меблевик Віктор Мельник більше десяти років пропрацював на виробництві м’яких меблів на одному з українських підприємств. Після того, він запевняє, що більше не хоче купувати продукцію колишнього шефа.

«Багатьом вітчизняним виробникам не вигідно робити якісні, довговічні меблі. Термін їх експлуатації – близько п’яти років. Потім набивка просідає, дивани починають скрипіти, тріскають шви, ламається каркас, «летить» фурнітура. Купувати дорогі матеріали, фурнітуру виробникам невигідно. Вони економлять на закупівлі комплектуючих, тож і затрати менші. Це допомагає здешевити продукцію. Все призводить до того, що меблі не служать навіть десяти років», - каже Мельник.



За його словами, виробники часто переконують, що використовують закордонну сировину. Навіть пропонують покупцям поглянути на зразки матеріалів. Часто-густо продавці, які про це розповідають, самі не підозрюють, що дурять клієнта.

Тож тут повинне спрацьовувати правило «Сім раз відмір, а раз відріж». Якщо немає знайомого фахівця у меблевій сфері – варто поцікавитися думки продавців інших магазинів.

Крім того, великої уваги потребують і з’єднання меблів. Треба не пошкодувати часу і уважно подивитися, чим скріплені деталі дивану чи крісла.

«Для того, щоб меблі були довговічні, вони повинні бути скручені болтами. А сьогодні виробники часто з’єднують деталі пістолетною скобою. Тому вони тримаються ненадійно», - розповідає фахівець.

Окрім того, голова Волинської обласної спілки захисту прав споживачів Геннадій Кожевніков зазначає, що меблі потрібно вибирати не по каталогах.

«Згідно правил ви повинні вибирати речі не по фотографії, а ознайомившись безпосередньо із річчю.

Друге: бажано замовляти у відомих фірм, де є виставковий салон. На ринках таких виставкових салонів немає, тому там і дешевше.

Третє: треба укладати договір і відразу укладати ціну товару.

Бо бувають випадки, коли домовилися про одну ціну, і гроші заплатили, а зробили меблі і кажуть - треба доплатити ще. Тому не домовляйтеся на віру із підприємцями, котрі роблять меблі. Інакше, вас допоможе тільки суд», - зауважує Кожевніков.

Гарантія і сервіс

Ще один момент, вартий уваги – гарантійний термін. Адже меблі, як-не-як речі недешеві, та й купуються не на один рік.

Законодавством України передбачений мінімальний строк гарантії на м’які меблі – вісімнадцять місяців. Виробники не можуть вказати менший термін, але й більший ставити не поспішають.

«Часто виробники ставлять гарантійний термін не більше 18 місяців. Це вже трохи насторожує. Є ж такі торгові марки, які дають гарантію на два-три роки. Щоправда, деякі підприємства гарантують якість на більший термін, оскільки вони впевнені у своїй продукції», - каже Ольга Левчук.

Деякі з виробників гарантують своїм клієнтам заміну продукції, якщо та зіпсована з вини виробника.

«У нас були випадки, коли з вини виробника під час гарантійного обслуговування, меблі ламалися. В такому разі ми фотографували виявлені дефекти, надсилали виробникові. Якщо з’ясовували, що клієнт не винен, то товар міняли», - розповіла Аліна Жданюк.

Та, каже вона, меблі псуються й з вини клієнта. Адже за м’якими частинами також потрібен догляд.

«На одній з м’яких частин злізла фарба. Клієнт прийшов скаржитися. Та, як з’ясувалося, він неправильно доглядав за меблями. Він натирав спину маззю, до складу якої входив спирт. То фарба й облізла. Тому ніхто йому збитків не відшкодовував», - каже продавець.

Тож, у випадку, коли в дефекті винен сам покупець, довести протилежне – дуже важко. На меблевих фабриках теж є свої грамотні юристи, які детально перевіряють кожен випадок.

Поради споживачам

Тож, перед вибором меблів покупцеві варто визначити для себе кілька аспектів.

По-перше, треба визначитися із сумою, яку людина може дозволити витратити на такий елемент інтер’єру та побуту, як м’які меблі.

Наступний і найважливіший крок – вибір ЯКІСНИХ меблів.

Якщо меблі з дерев’яним каркасом – надто дороге задоволення, то є компроміс – меблі з фанери. Гірше буде, якщо ви обрали диван з ДСП.

Колір тканини дивану чи крісла обирайте так, щоб меблі гармонійно вписалися у внутрішній інтер’єр помешкання. Якщо на шкіру грошей не вистачає, то принаймні варто обирати натуральну тканину.

Обов’язково передивіться з’єднання елементів каркасу. Ідеальний варіант – якщо він скручений болтами. Гірше, якщо деталі скріплені між собою скобами. Це менш надійно.

Зверніть увагу на розкладні механізми. Чи немає на деталях якихось видимих дефектів. Кілька разів складіть і розкладіть диван. Механізм повинен працювати тихо і легко складатися.



Перевірте пружність матрацу. На жаль, що туди «напхали» виробники, можна достеменно дізнатися лише тоді, коли матрац повністю розрізати. Якщо наважитесь на такий крок, пам’ятайте, що гроші вам повернуть лише у тому разі, коли вас насправді обманули. Інакше нова річ уже буде зіпсованою.

Якщо матрац поролоновий, то він не повинен просідати як ватна подушка, а має бути доволі пружним. Після того, як надавити на поверхню матрацу, на ньому не повинні залишатися вм’ятини.

Звертайте увагу на гарантійний термін. Довготривала гарантія свідчить про те, що виробник впевнений у якості свого продукту.

Детально ознайомтеся з правилами експлуатації меблів. Якщо виріб зіпсувався з вини покупця, то виробник або продавець грошей уже не поверне.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus