USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«Дахабрація відбулася»: у Луцьку виступив відомий український етно-гурт

9 Грудня 2020 13:22
У Луцьку із грандіозним live-show виступив відомий український етно-гурт ДахаБраха, який у світі вважають музичним феноменом.

Концерт відбувся 8 грудня у Волинському обласному академічному українському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка.

Як розповідають самі учасники, вони визначають музичний стиль гурту як «етнохаос», що підкреслює «хаотичне» поєднання різних етнічних складових. Гурт використовує українські, кримськотатарські та віднедавна й староанглійські народні пісні, що записані учасниками гурту, їхніми викладачами та колегами-фольклористами у фольклорних експедиціях по різних регіонах України. Пісні, які виконуються в автентичній манері, поєднуються зі звучанням широкого спектру інструментів із різних куточків світу, це гра в різні музичні жанри: мінімалізм, хіп-хоп, соул, блюз тощо.

Вбрання співачок гурту традиційно включає високі чоловічі овечі шапки. Композиції музикантів доволі часто використовують як саундтреки до фільмів.
А для лучан «ДахаБраха» презентували як пісня з нового альбому «Alambari», який, зі слів музикантів, був створений «чудового» 2020 року, так і твори із давнішніх альбомів.

Варто зазначити, що до обласного центру Волині музиканти приїхали не у повному складі, оскільки одна із учасниць гурту Ірина Коваленко захворіла.

«Нашої четвертої учасниці нема. Захворіла. Сподіваємося, ми не вдарили обличчям об сцену. Тому шлемо їй промінчики добра, хай одужує», - звернулась до колеги зі сцени інша учаниця «Дахи» Олена Цибульська.
Серед низки старих та нових композицій «дахабрахівці» заграли пісню «Човен», яка стала саундтреком до українського фільму «Вулкан».

«Це пісня про козака, який їхав до своєї дівчини. Але поїхав на війну. Тому ми хочемо подякувати піснею усім українським хлопцям та дівчатам, які стоять на шляху боротьби за свободу», - сказав вокаліст гурту Марко Галаневич.
Водночас музиканти заспівали композицію на староанглійській мові, у тексті якої використали один із сонетів Вільяма Шекспіра.

«Ми писали композицію англійською мовою в надії, що її зрозуміють англомовні люди. Але вони не розуміють, бо то на староанглійській мові. Тому сміливо можемо грати її і для вас. Спасибі Вільяму Шекспіру за безкоштовний текст», - з посмішкою зазначив Марко Галаневич.

Окрім цього, музиканти зіграли для лучан композицію, яку ще жодного разу не виконували на публіці.

«Ви – перші люди на цій планеті, які почули цю композицію. Ми жодного разу на публіку її ще не грали. Вона створена декілька днів тому, тож не судіть нас суворо», - звернулись до лучан музиканти.

Насамкінець ДахаБраха разом із музикантом Василь Білоусом зіграла «на біс» композицію «Baby», яку цього року виконували під час представлення і реклами колекції прет-а-порте весна-літо 2021 бренду Elie Saab.

«Дякуємо вам. Дахабрація відбулася. Ми це відчули!» - пролунало зі сцени.
По завершенню концерту учасники гурту традиційно підняли прапор України.

Після початку війни на Донбасі гурт активно закликає світ проти путінської агресії. Музиканти принципово відмовляються від концертів у Росії, попри численні запрошення. Гурт проводить благодійні концерти для допомоги хворим дітям та допомагає волонтерській організації «Повернись живим».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вікторія Показати IP 9 Грудня 2020 14:04
це було розкішно
Марія Показати IP 9 Грудня 2020 15:04
Це було неймовірно круто!!! Музика, автентичні тексти, голоси, візуальний ряд - на найвищому рівні! Дякую за чудове змістовне і видовищне шоу!! БРАВО!!!
ВІРУС Показати IP 9 Грудня 2020 15:14
ЧОМУ НЕ ПОКАЗАЛИ ПАРТЕР, БАЛКОНИ ПЕВНО ЗАПОВНЕНІ ПОВНІСТЮ.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus