USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Дайджест Хай-Так! ФОТО. ВІДЕО

21 Лютого 2013 15:00
Новинки світу науки й техніки, нові технології, винаходи, цікавинки.

3D принтери, новий Sony PlayStation 4, сейф-монстр та сонце-убивця астероїдів. Про ці та інші новинки останнього тижня світу техніки та науки читайте далі у рубриці «Дайджест Хай-Так!».



3D-принтер у формі ручки
Американські вчені створили принтер-ручку, що малює тривимірні зображення. Користувачам сервісу Kickstarter запропонували профінансувати 3D-принтер, що має форму ручки для письма. Прилад назвали 3Doodler.

З його допомогою можна створювати обємні фігури, затиснувши «ручку» в руці та рухаючи нею у просторі. 3Doodler важить біля 200 грамів та живиться від електромережі.

Секрет диво-приладу криється в наповнювачі. «Ручку» заправляють пластиком, який нагрівається до 270 градусів, стає рідким, а при кімнатній температурі миттєво охолоджується та застигає. За допомогою такої технології можна в буквальному сенсі малювати в повітрі і навіть - створювати скульптури.

На проектування нехитрого з вигляду приладу винахідники витратили майже один мільйон доларів, хоча спочатку оцінювали ручку всього у 30 тисяч. Ціна принтера становить 75 доларів США.


Сейф-монстр Dottling Fortress

Німецька компанія Dottling створила сейф під назвою Fortress, який за твердженням представників компанії є найбезпечнішим та найрозкішнішим у світі.

Один з варіантів сейфа Fortress призначений для шанувальників дорогих годинників. Для цього в ньому є 8 спеціальних механізмів, на яких кріпляться годинники. Механізм, керований спеціальними програмами, забезпечує постійне переміщення годинників у сейфі, повертаючи їх в різних напрямках, таким чином пилюка на поверхні годинників не збирається, що сприяє зменшенню зносу механізмів годинників.

Для тих, хто збирається тримати в сейфі речі, чутливі до умов зберігання, наприклад, колекцію рідкісних і дорогих сигар, в сейфі передбачено спеціальне відділення - ящик з іспанського кедра, забезпечений електронною системою підтримки температури і вологості. Умови усередині цього відділення сейфа і поза ним контролюються високоточними гігрометрами і барометрами виробництва компанії Wempe.


Сонце стане вбивцею астероїдів?

Після падіння метеорита в Челябінській області та небезпечним наближенням до Землі астероїда
2012 DA14 вчені почали роботу над захистом людства від небезпечних космічних об’єктів.

Тут відразу ж з’явилося багато ідей, найбільш цікавою серед яких є проект DE-STAR, який запропонували каліфорнійські вчені. Вони хочуть використовувати енергію сонячного світла для боротьби з астероїдами та іншими потенційно небезпечними космічними тілами.

Проект DE-STAR (Directed Energy Solar Targeting of Asteroids and Exploration) є орбітальною системою, яка перетворює падаюче на неї сонячне світло у безліч променів, на зразок променів лазера, сфокусованих на цілі. Це дозволить якщо не зірвати шматки космічних каменів, то, принаймні, збити їх з небезпечної для людей траєкторії.

Філіп Лубін, вчений-фізик Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, та Гарі Х’юз, дослідник із Каліфорнійського політехнічного університету, займались розробкою своєї ідеї майже протягом року. Придумана ними технологія базується на технології збору сонячної енергії у космосі, що вже існують та які стануть реальністю в найближчому майбутньому.

Під час розробки цієї ідеї вчені змоделювали системи DE-STAR різноманітних розмірів, від декількох метрів до десяти кілометрів в діаметрі. Чим більший розмір системи, тим більшими енергіями вона може оперувати й тим більші її можливості.

Окрім боротьби з астероїдами, для систем DE-STAR великих розмірів знайдеться маса інших застосувань. Їх енергію можна буде використовувати для вивчення складу астероїдів, інших космічних тіл і для постачання енергією процесу розгону космічних кораблів, що вирушають в далекий космос на швидкості, близькій до швидкості світла.



Операційну систему Ubuntu адаптували до планшетів

Операційна система Ubuntu з відкритим вихідним кодом буде адаптована не тільки для смартфонів, а й для планшетів. Платформа буде підтримувати моделі з діагоналлю екрану від 6 до 20 дюймів і щільністю точок від 100 до 450. Розробники отримають доступ до операційної системи на моделях Nexus 7 і Nexus 10 21-ого лютого.

Того ж дня вийде Ubuntu для смартфонів Galaxy Nexus і Nexus 4. Якщо «убунтофони» можуть з'явиться у продажу до жовтня 2013 року, то комерційних моделей планшетників з Linux-дистрибутивом варто чекати не раніше 2014. Починаючи з версії 14.04, в Ubuntu міститиметься єдиний код для пристроїв з різних форм-факторів. Це означає, що одну і ту ж операційну систему можна буде запускати на ПК, смартфонах, планшетах і телевізорах.



Нова Sony PlayStation 4

Нову версію ігрової консолі Playstation 4 презентувала сьогодні у Нью-Йорку компанія Sony. Ps4 замінить існуючу PlayStation 3, яку випустили більше шести років тому.

Нова консоль матиме глибоку підтримку соціальних функцій, які не обмежуватимуться можливістю роботи в Twitter і Facebook, а будуть глибоко інтегровані в консоль і ігор для неї.

Підтвердилася інформація і про те, що Ps4 підтримуватиме мовну інтернет-технологію Gaikai, за допомогою якої геймери повинні отримати доступ до ігор для Ps3 та інших платформ.

Як і у випадку з іншими консолями, одночасно з PlayStation 4 на ринок вийде і перша хвиля ігор для неї. Ці ігри включатимуть: новий Resident Evil, Monster Hunter, ряд ігор для контролера Move, Infamous, Final Fantacy тощо.

За неофіційною інформацією, ігрова консоль Ps4 коштуватиме від 400 до 600 доларів в залежності від моделі.



Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus