USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Делімітацію кордону на Волині мають перевірити спецкомісії

14 Липня 2016 14:19
Депутати облради просять Верховну Раду України утворити спеціальну комісію, яка б з’ясувала чи правомірно таки відбувається демаркація та делімітація державного кордону між Україною та Білоруссю на Волині.

Про це стало відомо під час сесії обласної ради сьогодні, 14 липня.

Так, депутати підтримали звернення Волинської обласної ради до Верховної Ради України про утворення тимчасової спеціальної комісії щодо ревізії документів делімітації кордону.

Нагадаємо, днями в селі Ветли Любешівського району відбулася міжвідомча нарада, де обговорили проблеми делімітації та демаркацію кордону. Як зауважив голова облради Ігор Палиця це питання – складне, селяни і не тільки вони, налаштовані радикально. Під час зустрічі вони розповідали що земля, яка наразі відійшла Білорусі, належала Україні. А канал створені за кошти українських підприємств.

Згадана парламентська комісія, матиме повноваження, щоб витребувати усі документи і зробити ревізію.

«Якщо документи були надані сторонами, відповідають дійсності члени комісії мають все це пояснити. Якщо без підтвердження - то ми скажемо людям», - зазначив голова облради.

Також ця комісія зможе залучити до роботи працівники гідрологічного інституту, чи не загрожує це екології області.

Крім того, додав депутат від УКРОПу В’ячеслав Рубльов, пояснив, що паралельно в МЗС уже є звернення від Ігоря Палиці та голови політради партії «Укроп» Тараса Батенка, аби відомство зініціювало припинення робіт.

Текст звернення щодо створення комісії публікуємо без змін:

«Із проголошенням незалежності України однією з найскладніших проблем, яка постала й залишається на часі, є розбудова державного кордону. Державні кордони «є відображенням територіальної цілісності, політичної та економічної незалежності, суверенітету та єдності України».

Проведення робіт з делімітації, демаркації та перевірки проходження лінії державного кордону є важливим чинником оптимізації географічного, геополітичного положення країни.

У грудні 1992 р. прем’єр-міністр України Л. Кучма підписав з Республікою Білорусь угоду «Про співробітництво з прикордонних і митних питань, а також безвізового перетинання кордону». Трохи пізніше, за рішеннями урядів двох держав, було створено спільну комісію щодо делімітації державного кордону. Завершення процесу делімітації відбулося 12 травня 1997 р. підписанням угоди «Про державний кордон».

Наразі здійснюються роботи по демаркації державного кордону України.

Водночас, до Волинської обласної ради надходять звернення територіальних громад Волинської області, які межують з Республікою Білорусь щодо порушення білоруською стороною режиму державного кордону, а саме: здійснюється незаконна вирубка дерев, інженерна техніка перебуває на українській території.

Враховуючи викладене, з метою зняття соціальної напруги серед місцевого населення, недопущення порушення державного кордону України, звертаємося до Вас, шановні народні депутати України, з проханням утворити Тимчасову спеціальну комісію Верховної Ради України з питань щодо проведення перевірки документів, які стосуються процесу делімітації українсько-білоруського державного кордону».

Крім того, паралельно депутати створили відповідну контрольну депутатську комісію з числа депутатів обласної ради. До її складу увійшли представники усіх груп і фракцій: депутати Олег Кух, Олексій Панасюк, Михайло Скоп’юк, Юрій Ройко, Анатолій Бусько, Олександр Пирожик. Головою комісії призначено Олександра Курилюка.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus