USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Безіменний канал, по якому проліг українсько-білоруський кордон, нікому не належить?

12 Липня 2016 19:12
У селі Ветли Любешівського району сьогодні, 12 липня, відбулася зустріч голови обласної ради Ігоря Палиці із місцевою громадою, а також міжвідомча нарада, яку ініціювала фракція УКРОП в облраді. Участь у нараді взяли, зокрема, голова обласної ради Ігор Палиця та народний депутат Тарас Батенко. Під час цього прийняли рішення створити за посередництвом представників різних держустанов спеціальну комісію та комісію в області, щоб врешті розібратися, де проходить українсько-білоруський кордон.

Нагадаємо, з січня 2016 року білоруси розпочали встановлювати прикордонні знаки на території, яка знаходиться відразу поблизу меж Ветлівської сільради. Місцева громада вимагає, аби будь-які демаркаційні роботи були припинені. На думку селян, межа українсько-білоруського кордону встановлена неправильно, а білоруси проводять роботи з порушенням норм.

Те, що сусіди ближньої держави при демаркаційних роботах порушують домовленості, підтверджує офіційна відповідь голові облради Ігорю Палиці з Луцького прикордонного загону та лист Ветлівській сільради з Міністерства закордонних справ України. В обох зазначається, що білоруси незаконно зрізали 139 дерев (30 дубів та 109 вільх) на території України. «У ході прикордонно-представницької зустрічі білоруська сторона визнала факт порушення режиму державного кордону, а зрізані дерева в подальшому передали представникам лісового господарства України», – пише МЗС.

Також урядовці пояснюють, що «відповідно до Договору 1997 року, лінія державного кордону між Україною та Республікою Білорусь проходить, зокрема, не по каналу Жирівський, а вздовж нього по південній бровці каналу без назви, до місця його падіння у канал Жирівський зі сходу. Обидва канали зараз належать Білорусі. Чому - місцеві не розуміють.

Ветлівчани кажуть, що безіменний канал «йде» понад Білим озером. А споконвічний українсько-білоруський кордон був саме по Жирівському каналу.

Сам Жирівський канал впадає в Біле озеро. Третина цієї водойми належить білорусам, решта – українцям (Ветлам та Великій Глуші).

Селяни вже давно говорять, що білоруси на своїй території неподалік озера Біле хочуть звести водосховище. Люди бояться, що водойма може зміліти, а порушення гідрологічного режиму підземних вод призведе до екологічної катастрофи.

Ветлівський сільський голова Любов Павлік під час сьогоднішньої зустрічі розповіла, що до місцевих жителів надійшла інформація з білоруської сторони, що на території Білорусі, неподалік озера Біле будується водосховище площею 668 гектарів.
«Білоруси також копають новий канал, аби заповнити Жирівське водосховище. Це загрожує екологічною катастрофою», - стверджує Любов Павлік.

На це голова обласної ради Ігор Палиця сказав: «Ми повинні всі кроки робити зважено, без провокацій, емоцій та політики. Я тут для того, аби нікому не віддати жодного метра квадратного нашої землі. На запит народного депутата Тараса Батенка на Волинь приїхала комісія, до якої увійшли різні посадові особи».
Нардеп Батенко зі свого боку також прокоментував ситуацію, що склалася із демаркацією українсько-білоруського кордону: «Чужого не хочемо, але і свого не віддамо. Але ми хочемо від МЗС, Держгеокадастру, Водних ресурсів України почути відповіді щодо дотримання законності проведення демаркаційних робіт на українсько-білоруському кордоні. Адже у 1991 році була створена спільна урядова комісія по делімітації та демаркації українсько-білоруського кордону. У 1997 році була підписана міжурядова угода, ратифікована ООН. На папері кордон є - треба позначити його на території, а українці - не поспішають».

Зі слів Батенка, торік на демаркацію кордону з Держбюджету виділили 5 мільйонів гривень, але ці кошти повернулися. Причина - Держгеокадастр не спромігся провести тендерів.

Зі слів голови обласної ради Ігоря Палиці, існуючі проблеми підняли на найвищий рівень держави. «Наше з вами завдання – розібратися, чи підписи під угодою поставили законно. Перший шлях – з’ясувати, чи комісія по демаркації була законною, другий - обласна рада виділить кошти і дасть запит на профільний інститут, аби фахівці проаналізували гідрологічну систему і зробили висновок, який вплив спричинить на неї Жирівське водосховище, що на території Білорусі», - сказав Ігор Палиця.

Після зустрічі з громадськістю розпочалася міжвідомча нарада з питань демаркації українсько-білоруського кордону за участю голови Волинської обласної ради Ігоря Палиці, представників Міністерства закордонних справ України, народного депутата Тараса Батенка.

Посадовці стверджують, що демаркація проведена законно. Натомість місцеві їм не вірять. Під час наради з’ясувалося, що безіменний канал, по якому проходить кордон, не перебуває на балансі ані України, ані Білорусі.
У підсумку зустрічі, голова облради запропонував звернутися до урядовців з пропозицією створити спецкомісію з вивчення ветлівського питання на державному рівні. Водночас, зі слів Ігоря Палиці, на рівні області також буде створена спеціальна комісія.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
ЛЮСТРАТОР АК- 7,62 Показати IP 12 Липня 2016 22:38
ЯКБИ ЛЮДИ НЕ ЗАБИЛИ ТРЕВОГУ ТО УСІМ ПОСРАТИ АБИ КАРМАНИ НАБИТИ ,БЕЗДАРІ КРАДІЇ КОЛИ НАЖРЕТЕСЬ ,НОВА БІДА ЙДЕ ЗУПИНІТЬСЯ.
Ветлы Показати IP 13 Липня 2016 15:34
А деж хлопци Семенченка? Чому нас ни захiщають?
Народ Показати IP 13 Липня 2016 16:07
А чего же присутствовавшее население не сфотографировали? Потому что пришло несколько человек? Всем уже не интересно, кроме любителей янтаря и контрабанды. И чем же МИД поможет, если они и подписывали эти самые соглашения.
Ветлы Показати IP 13 Липня 2016 16:10
А деж "Донбас" Семенченка? Чому нас ни захищають?
до Ветлы Показати IP 14 Липня 2016 15:20
а ви не переживайте- там люди справжні волиняни , своє нікому не віддадуть - відстоять і без помічників
Самогонщик Показати IP 14 Липня 2016 17:40
Самогонку перестали возить, вот "Донбас" и снялся. А ещё Имберовского с выборов сняли - и Семенченко сразу перестал ездить в Ветлы.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus