USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

День Ковеля: піаніст Революції, народні умільці, дійство на Турії

5 Липня 2015 17:52
Місто залізничників святкує своє 706-річчя.

В рамках святкування Дня міста у суботу в Ковелі відкрили спортивний майданчик біля школи №2; в центрі міста грав Piano Eхеtremist, а на острові Турія, трохи випереджуючи, але яскраво відзначили свято Івана Купала.

Про це повідомляє «Слово Волині».



Piano Extremist - людина в чорній балаклаві. Чоловік (Богдан Дніпров) їздить містами України із благодійними концертами (наразі це вже 45 міст) і виконує власні та класичні твори.



У п`ятницю він побував у Володимирі-Волинському, де грав для бійців 14- бригади, у суботу - в Ковелі, де музика у його виконанні звучала в центрі міста, на площі Героїв Майдану.



Нагадаємо, Інформаційне агентство Волинські Новини повідомляло, щ піаніст, який прагне подолати штучний поділ України на схід та захід, виступає у балаклаві та не розголошує свого справжнього імені, дав концерт у центрі Луцька.

Як повідомляє «ПроКовель», у парку культури і відпочинку імені Лесі Українки запрацювало справжнє містечко майстрів декоративно-ужиткового образотворчого мистецтва.



Сюди приїхали українські умільці з Івано-Франківщини, до речі, таких – найбільше, з Луцька, Рівного, а також свої витвори представили автори з Ковельщини. З собою вони традиційно привезли чимале розмаїття вишитих чоловічих і жіночих сорочок, суконь, виготовлених в традиційних та сучасних техніках рукоділля, гончарні витвори, а також вироби з дерева і соломки, паперу і бісеру, дерев’яні іграшки, хлібобулочні та кондитерські смаколики.



Пасічники з Волині та Івано-Франківщини запропонували ковельчанам та гостям міста широку гаму різноманітного пахучого меду та продукцію бджільництва, а лучани привезли кілька мішків добірного херсонського соняшникового насіння. Свої вироби на ярмарку представили також громадські організації та Палацу учнівської молоді. А ще - народні умільці гончарного ремесла всім охочим пропонують повчитися ліпити на гончарному кругу глечики. Найбільше це заняття уподобали діти. А ось майстри образотворчого ремесла пропонують повчитися мистецтву розпису картин на склі.

Гамірно і багатолюдно в парку. Хтось, приміром, приміряє на себе українське вбрання - вишиванку, інший перебирає глечики, в пошуках якогось оригінального, а ковельські модниці підшукують для нової сукні чергову прикрасу - намисто.

"Фольклорний аспект цього свята дуже цікавий, - розповідає учасниця свята, вчитель із села Дубове Наталя Тхоржевська. - Тим більше, коли водночас збирається стільки народних талантів: і гончарі, і майстри з лозоплетіння, й соломкоплетіння, й пасічники, й вишивальники!". Будь-хто міг взяти участь у майстер-класі, особливо багато людей було біля майстрині з соломкоплетіння Валентини Якимець.

Звучали народні купальські пісні й твори ковельського барда, співорганізатора свята Миколи Більшевча. Один з найяскравіших вражень Миколи, як вдосвіта переправляв човна до місця святкування: «Ген щойно сходить сонце, росяно виблискує ризуха обабіч дзеркального плеса Турії, кумкають жаби в мулистому, порослому очеретом березі, а у верболозі неподалік змагаються у вокалі ранні пташки - і ні душі… Ото свято!!!».

Козацьке братство навчало юних і не дуже козаків вправлятися з різною козацькою зброєю: пістолем, шаблею, мушкетом і навіть з гарматою , час від часу полохаючи дівчат у купальських вінках.



Наталя Тхоржевска каже, що не дуже багато дівчат уявлення мають, як можна букет квітів перетворити у вінок.



Сьогодні ж в центрі пройшов урочистий мітинг з нагоди 71-ї річниці визволення Ковеля від фашистів. Увечері в парку імені Лесі Українки - урочиста церемонія вручення нагород переможцям конкурсу у номанціях "Кращий....".

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus