USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

«День Незалежності зустріли, співаючи гімн на балконах», – волинянка про карантин в Ізраїлі

5 Травня 2020 18:01
З початком пандемії коронавірусу Ізраїль став однією з країн, де було введено суворий карантин та закрито кордони. Волинянка Вікторія Левітскі, яка мешкає в ізраїльському місті Нетанія, розповіла для Інформаційного агентства Волинські Новини, як жила країна майже два місяці та як потроху виходить з карантину.

«Ізраїль вклав дуже багато зусиль і грошей в карантинні заходи. 12 березня країна закрилась на дуже суворий карантин, хоча на той момент кількість інфікованих була меншою, ніж 100 осіб, – розповідає Вікторія. – Усе, що можна було перенести online, перенесли: доставку продуктів, товарів повсякденного вжитку, ліків тощо. Всі державні установи працюють в режимі cаll center. Цікаво, що вербальні ізраїльтяни слухняно закупилися туалетним папером і засіли вдома разом із сім’ями. А в сім’ях тут у середньому по три-чотири дитини. Дитячі майданчики в країні опечатали чи не першими. 1/6 громадян лишилися без роботи. Держава виплатила 50% від зарплати».
На релігійні та державні свята, провадить Віка, карантинні заходи посилювалися аж до комендантської години. Зокрема на єврейський Пейсах дві доби було заборонено виходити з дому взагалі! Вулицями їздили лише поліція і швидка допомога.

День Незалежності Ізраїль теж зустрічав удома. «Відмінили військовий парад та феєрверки, аби людям легше сиділося в оселях. Але гімн співали усією країною на балконах. З гучномовців для повітряної тривоги (сирени) транслювали гімн Ізраїлю, і люди вийшли на балкони», – усміхається жінка.

До слова, нині Ізраїль – одна з небагатьох країн, що відкриті для іноземців. Раніше країна вводила тимчасові обмеження на їхній приліт, особливо після того, як близько 70 пасажирів United Airlines, що прилетіли з Нью-Йорка, не заповнили документи для поміщення на карантин і відмовилися проходити перевірку температури тіла. Зараз цю заборону скасували, але обов’язкову обсервацію продовжили до 6 травня.

«Обов’язкова обсервація для іноземців – 10 діб з моменту прильоту в країну (контролюють через GPS), і штраф досить високий, – розповідає Вікторія. – Поки такі умови незмінні. Тому туристів у країні немає, лише ті, в кого тут родичі чи нерухомість. Пляжі скрізь теж зачинені. Весь світ бачив порожню площу Св. Петра на Великдень. Ці два місяці таким порожнім був весь Ізраїль. Пересуватися країною чи містом далі, ніж за 150 метрів від дому, могли лише ті, у кого був дозвіл на роботу від мерії».
Наразі, зі слів Вікторії Левітскі, динаміка покращилася: тих, хто одужав від вірусу, щодня втричі більше, ніж тих, хто захворів. «Найбільшими вогнищами розповсюдження інфекції стали ортодоксальні райони міст та арабські поселення, – каже вона. – Наразі оголошено про поступовий вихід країни з карантину. Повернуться до роботи дитячі садочки (на нових умовах) та молодші класи. Решта школярів та студенти лишаться на дистанційному навчанні до вересня».

В Ізраїлі вже працюють перукарні, магазини, (крім торгових центрів), ресторани та кафе (їжу тут готують на винос).

«Незмінним залишається правило: ні на вулиці, ні в приміщеннях не можна перебувати без маски, – додає Віка. – Виняток – її можна не носити у себе вдома та на пробіжці».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus