USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

Депутати Луцькради не вдосконалили порядок проведення громадських слухань

30 Грудня 2016 10:29
Не зменшувати кількість необхідних для організації громадських слухань підписів з 500 до 300 вирішили обранці міської громади.

Про це йшлося під час 16-ї сесії Луцької міськради 28 грудня.

Депутати розглянули проект рішення про вдосконалення порядку проведення громадських слухань та внесення змін до Статуту територіальної громади міста Луцька, який підготували депутати Борис Смаль та Олександр Лазука.

Співавтор проекту рішення, голова Волинського ресурсного центру розвитку демократії Ірина Гайдучик розповіла, що напрацювали зміни до статті 27 Статуту територіальної громади та положення про громадські слухання. Так, пропонують скоротити кількість підписів для колективного звернення про ініціювання громадських слухань з 500 до 300. Підписи пропонують збирати як у натуральному вигляді на підписних листах, так і з допомогою системи електронних петицій. Вона відзначила, що закон «Про місцеве самоврядування» передбачає, що громадські слухання може ініціювати будь-який член територіальної громади. У законі немає вказівок про 500 чи іншу кількість підписів.

Для того, щоб громадські слухання мали результат, у положенні пропонують зробити три варіанти роботи з пропозиціями, які подаватимуть члени територіальної громади у рамках слухань – відхилення пропозиції повністю, врахування її частково, або врахування у повному обсязі.

Ірина Гайдучик наголосила, що громадські слухання є одним з інструментів місцевої демократії, можливістю для громадськості спілкуватися з представниками влади, органів місцевого самоврядування. Наразі цей інструмент надто зарегульований процедурами, що передбачені в статуті.

Секретар міськради Юлія Вусенко запитала, чим аргументоване зменшення кількості ініціаторів громадських слухань на 200 осіб. Зі слів Ірини Гайдучик, закон не регламентує кількості людей, які ініціюють громадські слухання, а цифра у 500 підписів є завищеною для певних територій. Окрім цього, 300 голосів відповідатимуть рівню, який наразі потрібен для підтримки електронних петицій.

Також у секретаря міськради були зауваження до того, що громадські слухання з офіційного засідання органу місцевого самоврядування перетворять на публічні зустрічі з депутатами міськради та посадовцями. Ірина Гайдучик зауважила, що визначення громадських слухань наведене у законі «Про місцеве самоврядування» і те визначення, яке зараз є у статуті територіальної громади, не відповідає визначенню, вказаному в законі.

Борис Смаль зазначив, що потрібно визнати, що чинний механізм проведення громадських слухань не є насправді діючим – немає активної громади чи бажання впливати на рішення міськради. Отже, потрібно не лише чути критику, а й розділити відповідальність з громадою міста за ухвалення рішень. Також він відзначив, що зібрати 500 підписів навіть у густонаселеному мікрорайоні за діючого механізму складно, а в рідконаселеному на околицях – взагалі неможливо. Тому число у 300 голосів прив’язували до можливості голосування в електронному вигляді. Актуальні для громади міста питання набирають по 300 голосів у вигляді електронних петицій, тож цю цифру автори проекту рішення вважають такою, що себе виправдала.


Попри усі наведені аргументи, депутати усе ж не підтримали проект рішення. Таким чином, для скликання громадських слухань надалі потрібно збирати 500 підписів лучан, а не 300, як пропонували ініціатори документу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
нелучанин Показати IP 30 Грудня 2016 10:41
громадські слухання вочевидь повинні бути ініційовані з питань, які стосуються широкого кола виборців, а не лише окремих груп, тому 500 підписів для міста Луцька - не така вже велика цифра. для ініціювання питань, які носять локальний характер, мабуть слід знизити поріг до 300 підписів
axab Показати IP 19 Січня 2017 17:20
Ґрунтовне інтерв’ю з Уляною Супрун – в.о. Міністра охорони здоров’я: https://life.pravda.com.ua/health/2016/12/22/221868/

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus