USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Депутати Луцькради проситимуть нардепів змінити проект держбюджету

23 Жовтня 2017 17:34
Змінити проект держбюджету на користь місцевих рад закликатимуть парламентарів депутати Луцької міської ради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 23 жовтня.

Депутати розглянули проект звернення до голів фракцій Верховної Ради щодо перегляду проекту державного бюджету на 2018 рік.

Автори звернення стверджують, що проведений фахівцями аналіз свідчить про наявність в проекті закону суттєвих ризиків для місцевих бюджетів, що призведе до зниження рівня фінансового забезпечення з виконання повноважень, наданих місцевому самоврядуванню.

З метою забезпечення стабільного розвитку міста, уникнення суттєвих ризиків для бюджету міста, недопущення зниження рівня фінансового забезпечення з виконання повноважень, наданих місцевому самоврядуванню, забезпечення життєдіяльності міста, на їхню думку, необхідно попередити процес прийняття вказаного проекту закону та переглянути викладені положення в проекті Закону України «Про Державний бюджет України на 2018 рік».

Як розповів голова комісії Андрій Козюра, депутати Луцької міськради занепокоєні, що під гаслом «децентралізація влади» протягом останніх двох років місцевим бюджетам були делеговані окремі державні повноваження (видатки) без передачі відповідного фінансового ресурсу. Що є порушенням статті 85 Бюджетного кодексу України.

Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України у 2017 році за рахунок коштів місцевих бюджетів вже відбувається проведення всіх видатків на утримання загальноосвітніх навчальних закладів (крім заробітної плати педагогічних працівників) та професійно-технічних навчальних закладів, оплату енергоносіїв закладів охорони здоровʼя, оплату інших пільг (пільгове перевезення, придбання путівок тощо). Для здійснення таких видатків у міському бюджеті на 2017 рік передбачено 200 мільйонів гривень.

До того ж, зі слів депутата, запроваджена підвищена, з 50 до 80%, реверсна дотація – якщо хтось добре справляється з наповненням бюджету за місцевими податками, ці кошти спрямовуються у Київ і в подальшому розподіляються на користь тих, хто менш прибутковий. У 2018 році заплановане зменшення норми зарахування місцевим бюджетам міст обласного значення з 50 % до 20 % надходжень податку з доходів фізичних осіб понад середню норму, з метою вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів, призведе до збільшення вилучення до державного бюджету доходів (реверсної дотації) у спроможної частини бюджету Луцької міської ради у 2,8 разів.

Також передбачається здійснити передачу пільг з оплати житлово-комунальних послуг, які встановлені відповідними законами України, на фінансування з місцевих бюджетів. А це призведе,, своє чергою, до повного розбалансування більшості місцевих бюджетів, погіршить соціальне становище пільгових категорій громадян.

Гарантовані державою пільги з перевезення окремих категорій громадян та послуг зв'язку продовжують залишатися без джерела фінансування з державного бюджету і в такий спосіб фінансування цих пільг перекладено на місцеві бюджети. Лише Луцькому підприємству електротранспорту з міського бюджету виділили 28 млн грн. Не вирішення в законодавчому порядку фінансування з державного бюджету зазначених пільг, може призвести до зростання заборгованості надавачам послуг і в результаті незаконному припиненню їх надання.

Автори звернення зазначають, що освітня субвенція бюджету міста передбачена в проекті закону в сумі 255 мільйонів гривень, що менше минулого року на 10 %. В той же час, Уряд пропонує збільшення заробітної плати педагогам на 25 %, в результаті чого дефіцит ресурсу становитиме ще вищі показники.

Запропонована система фінансування реформи первинної медицини на сьогодні взагалі залишається незрозумілою через відсутність відповідних загальнодержавних програм. В той же час, Уряд передбачає утримання установ (оплата енергоносіїв та інше) фінансувати за рахунок місцевих бюджетів.

Андрій Козюра зауважив, що рекомендуватиме надіслати текст звернення міськрадам інших міст, аби вони також намагалися тиснути на парламент, у стінах якого прийматимуть бюджет, адже його ще можна відкоригувати на користь місцевих органів влади.

Члени комісії рекомендували підтримати звернення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus